18.6 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleVarşovia şi Kievul anunţă un acord care va permite accelerarea tranzitului cerealelor...

Varşovia şi Kievul anunţă un acord care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene

Varşovia şi Kievul au anunţat marţi o decizie care implică Lituania şi care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene către alte ţări, primul acord între cele două ţări de la anunţarea la jumătatea lunii septembrie a embargoului polonez asupra importurilor, potrivit AFP.

„Am convenit asupra unei chestiuni importante”, a declarat presei ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, după o întâlnire tripartită online.

„Începând de mâine (miercuri – n.r.), controalele (care urmau să fie efectuate – n.r.) la frontiera ucraineano-poloneză pentru cerealele care tranzitează Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, într-un port lituanian”, a precizat el.

„Lituania îşi asumă întreaga responsabilitate pentru aceste inspecţii”, a spus ministrul polonez.

Telus a dat asigurări, de asemenea, că Polonia va continua să creeze coridoare de tranzit, „pentru că este bine pentru fermierii polonezi, pentru Ucraina, pentru Uniunea Europeană şi pentru întreaga lume, deoarece cerealele din Ucraina ar trebui transportate în regiunile care au nevoie de ele”.

Acesta este primul acord între Polonia şi Ucraina de la începutul unei crize diplomatice între cele două ţări, cauzată de embargoul polonez asupra importurilor de cereale ucrainene. Varşovia a indicat că doreşte să-şi protejeze piaţa şi fermierii împotriva prăbuşirii preţurilor acestor produse.

Tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia către alte ţări a rămas permis.

Conform Ministerului ucrainean al Agriculturii, decizia de marţi „va accelera tranzitul prin Polonia”.

Într-o declaraţie, ministerul a mai precizat că Varşovia şi Vilnius „susţin un astfel de mecanism de control şi îl consideră un pas constructiv”.

De la lansarea, în februarie 2022, a ofensivei ruse în Ucraina, care împiedică accesul la Marea Neagră, ţările vecine Ucrainei au devenit esenţiale pentru tranzitul cerealelor ucrainene către Africa şi Orientul Mijlociu.

Vecinii Ucrainei s-au confruntat cu un aflux de cereale după ridicarea tarifelor Uniunii Europene în mai 2022. În loc să ajungă la destinaţiile dorite, cerealele au rămas în Europa Centrală din cauza problemelor logistice, a fraudelor masive şi a lipsei de supraveghere.

În urma saturării silozurilor şi a prăbuşirii preţurilor locale, mai multe ţări în cauză au decretat, prin urmare, un embargo unilateral în primăvară.

Bruxelles-ul a aprobat oficial aceste restricţii, temporar şi sub rezerva menţinerii trecerii cerealelor către alte destinaţii.

Dar acordul a expirat la jumătatea lunii septembrie, iar Comisia Europeană a decis să nu-l reînnoiască. În schimb, Kievul a promis măsuri pentru a-şi controla mai bine fluxurile de export.

Ungaria, Polonia şi Slovacia au răspuns prin extinderea embargoului, determinând Ucraina să depună o plângere la OMC.

Embargoul a provocat o criză în relaţiile dintre Kiev şi Varşovia. Negocierile privind posibilitatea autorizării importurilor de cereale ucrainene în Polonia au fost iniţiate, dar avansează lent.

La sfârşitul lunii septembrie, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că nici Ucraina, nici Polonia „nu au nevoie de acest război al cerealelor”, considerând că tensiunile sunt alimentate de campania electorală pentru alegerile generale din 15 octombrie din ţara vecină şi aliatul său.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic este o boală produsă de...
‹ adv ›

APIA primește Cereri de ajutor de stat pentru Servicii de silvomediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în perioada 17 aprilie - 26 iunie...

APM Vaslui a emis acordul pentru un parc eolian de peste 200 de mln de euro

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru un nou parc eolian în judeţ, au...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole