Ucraina a prezentat UE un Plan de acţiune privind exporturile sale, astfel încât să nu se producă perturbări în pieţele agricole ale ţărilor membre vecine cu Ucraina, prin care se prevede introducerea unui sistem de licenţiere, potrivit unui comunicat transmis de patru organizaţii agricole.
Conform sursei citate, în această perioadă de 30 zile nu se importă nimic din Ucraina.
În cazul în care aceste decizii nu vor fi respectate, România va lua măsura unilaterală de a interzice importurile din Ucraina.
În acest sens, Autoritatea Vamală din România va pune la dispoziţie un call center şi o adresă de email unde se vor putea depune de către orice cetăţean sesizări şi transmite poze sau alte dovezi pentru a semnala încălcarea interdicţiei de import sau tranzit, a condiţiilor pe care trebuie să le respecte produsele din UE şi implicit non-UE, inclusiv din punct de vedere al calităţii verificate de ANSVSA.
Totodată, fermierii susţin că la cel mai mic semn că nu se respectă aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gândit ministerul, vor reacţiona în consecinţă „prin proteste de amploare”.
Astfel, pentru situaţia critică în care se află fermierii români din punct de vedere financiar în anul agricol 2022-2023 sunt responsabile două fenomene: costul de achiziţie ridicat pentru input-uri şi preţul de vânzare scăzut, precizează sursa citată.
În toamna anului 2022 şi primăvara anului 2023 au fost creşteri ale costurilor de producţie până la 300%, pe fondul conflictului din Ucraina şi a scumpirii accelerate a energiei electrice, producătorii de tratamente, îngrăşăminte şi material săditor au ridicat preţurile pentru aceste categorii de produse.
Acest lucru destabilizează puternic piaţa de desfacere şi influenţează negativ preţurile de vânzare ale cerealelor aparţinând fermierilor din România.
Conform datelor interne, pierderile la grâu şi porumb sunt la 40% din costuri, la nivel naţional.
La toate acestea se adaugă preţuri foarte mari la îngrăşăminte care vor impacta şi costurile anului de recoltă 2024. Spre exemplu 90% din îngrăşămintele aduse în România sunt aduse de o companie care face profituri colosale importând îngrăşăminte din Rusia, care ajung în România cu origine Iordania şi Egipt la 400-500% din preţul de vânzare de la fabrică, precizează sursa citată.
În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.
Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdicţiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.
Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi scadă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România.
Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.