32.2 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGrădina de legume – cum alegem vecinii potriviți

Grădina de legume – cum alegem vecinii potriviți

Randamentul culturilor depinde nu doar de varietate sau condițiile de îngrijire, ci și de cât de bine sunt alese culturile din vecinătate. Speciile alese corect se pot ajuta reciproc în creșterea și dezvoltarea armonioasă, reducând riscurile asociate unor dăunători sau boli.

Alegând culturile corect, pe lângă cele enumerate, puteți să economisiți spațiu util, sporind, în același timp, productivitatea și îmbunătățind caracteristicile de gust ale legumelor. De asemenea, puteți reduce nevoia tratamentelor pentru a controla dăunătorii și bolile.

Atunci când planificăm cum să aranjăm speciile în parcelă, trebuie să ținem cont de particularitățile acestora.

Ce luăm în calcul la planificarea parcelelor?

 • Dimensiunile plantelor – numărul aproximativ de frunze, înălțimea.
 • Perioada de coacere.
 • Capacitatea de a rezista dăunătorilor.
 • Cerințele de iluminare, cantitatea de apă și temperatura necesare fiecărei specii.
 • Caracteristicile sistemului radicular.
 • Nevoia de macro- și microelemente.

Ultimul factor este deosebit de semnificativ. Fiecare cultură are nevoie de anumiți nutrienți în cantități diferite. Unii sunt necesari în cantități mari, alții în cantități mai mici. Prin urmare, toate plantele sunt împărțite în trei grupe în funcție de intensitatea consumului:

 • Consum slab: Condimente, verdețuri, ridichea de lună, leguminoase.
 • Consum mediu: Ceapă, cartof, morcov, spanac, vinete, sfeclă roșie, salată verde, usturoi, ridiche neagră.
 • Consum sporit: culturile din grupul verzei, tomate, castraveți, dovleac, dovlecel.

Nu este recomandat să plantați specii cu același tip de consum. Cel mai bine este să le alternați.

Rotația culturilor este utilizată pentru a preveni epuizarea solului. Pentru a face acest lucru, ținând cont și de celelalte reguli ale rotației, în locul în care au crescut consumatori mari de nutrienți, anul viitor se plantează cei slabi sau medii și invers.

Specii – apărători utili ai plantelor

Când planificați culturile, este o idee bună să alocați spațiu pentru specii care protejează plantele de dăunători. Puteți crea parcele mixte, unde puteți planta culturi în rânduri, sau pur și simplu să semănați speciile dorite lângă legume.

Printre principalele se numără crăițele, nasturtium, vetricea, dar, în general, pot fi utile speciile indicate pentru a reduce presiunea unui anumit dăunător:

Citiți mai multe despre Nematozii, dăunători ce provoacă ofilirea plantelor, formarea galelor pe rădăcini.

Este recomandat să utilizați un jurnal în care să indicați anual parcelele și culturile cultivate. Acest lucru facilitează monitorizarea rotației culturilor.

Este interzisă plantarea aceleiași specii timp de mai mulți ani la rând pe același loc.

Sfaturi la amplasarea legumelor în vecinătate

La împărțirea grădinii în parcele, în centru sunt plantate cele mai înalte specii de legume, ale căror recoltă se maturează o perioadă îndelungată. Mai aproape de margini se pun soiurile de legume, verdeață și ierburi cu coacere timpurie.

Vecinii amplasați în apropiere ar trebui să fie similari în ceea ce privește cerințele față de sol, umiditate și iluminare. Este bine dacă au aproximativ aceeași viteză de creștere și timp de coacere.

Uneori, legumele sunt plantate împreună cu flori sau ierburi. Acest lucru ajută la îmbunătățirea caracteristicilor gustative ale culturii, la protejarea acesteia de dăunători și pur și simplu decorează parcelele.

Plante utile în grădină

Unele specii de flori și plante aromatice pot fi semănate în preajma culturilor sau în jurul perimetrului parcelelor pentru a fi utile culturii principale. Cele mai des folosite sunt:

Citiți mai multe despre Fâșii de flori recomandate pentru a atrage insecte utile în grădină, livadă.

Bibliografie selectivă:

 • Îndrumar de practici tradiționale şi ecologice în legumicultura ecologică; Editura Estfalia, Bucureşti 2005, Rodica Badea, Sorin Liviu Ştefănescu, Monica Dumitraşcu.
 • Protecția plantelor în legumicultura ecologică, FIBL.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate

Tomatele se bucură de o popularitate mare la cultivare,...
‹ adv ›

Umeri verzi la tomate – cauze, cum evităm problema

Umerii verzi la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit la cultivarea acestei culturi, care poate avea mai...

Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi

Ardeiul dulce e o cultură tot mai apreciată de către consumatori, astfel că fiecare legumicultor își dorește, fără îndoială,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole