25.6 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMisiunile OCDE de evaluare în domeniile Agricultură și Pescuit, săptămâna aceasta, la...

Misiunile OCDE de evaluare în domeniile Agricultură și Pescuit, săptămâna aceasta, la MADR

În procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a găzduit în această săptămână, în intervalul 12-15 septembrie 2023, primele misiuni OCDE de evaluare în domeniile agricultură, pescuit și acvacultură, ca parte integrantă a procesului de aderare a României la această organizație.

Analiza aderării pentru aceste domenii – agricultură, pescuit și acvacultură face parte din evaluările întreprinse de comitetele tehnice ale OCDE prin care organizația va evalua gradul de pregătire a României de a se alătura organizației.

Scopul acestor prime misiuni este de a oferi informații detaliate pe subiecte de interes pentru OCDE și de a avea o imagine de ansamblu asupra sectoarelor agricol și pescăresc din România.

Reuniunile misiunilor au fost prezidate de:

  • Sorin Moise, Secretar de Stat, Coordonator MADR pentru aderarea României la OCDE;
  • Luca Niculescu, Secretar de Stat, Coordonator Naţional pentru Aderarea României la OCDE, Ministerul Afacerilor Externe;
  • Cristian-Mihael Leonov, Subsecretar de Stat MADR, responsabil de domeniul de pescuit și acvacultură.

Din partea OCDE au participat Francesco Vanni, raportorul pe Romania în domeniul agriculturii și Urszula Ziebinska, din cadrul Direcției Comerț și Agricultură a OCDE, iar pentru domeniul pescuitului și acvaculturii au participat Will Symes și Lorena Rivera Orjuela, departamentul Politici Agricole și Resurse din cadrul aceleiași direcții.

Din partea României au participat toate autoritățile implicate în procesul de aderare la OCDE în domeniul agriculturii și cel al pescuitului.

Au fost organizate întâlniri și paneluri de discuție, atât cu organizațiile reprezentative din domeniul agriculturii și cel al pescuitului și acvaculturii, cât și cu ONG-uri, mediul academic și institute de cercetare. Astfel, au fost generate dezbateri constructive pe teme actuale privind politicile agricole și de agro-mediu, dezvoltarea rurală, sistemele alimentare, pescuit, acvacultură, cercetare și inovare.

De asemenea, experții OCDE au fost invitați să viziteze o serie de proiecte de succes finanțate din fonduri europene pe domeniul agricultură, după cum urmează:

  • Hub educațional pentru promovarea tradițiilor locale la Colegiul pentru agricultură și industrie alimentară „Țara Bârsei”, județul Brașov.
  • Grupul de acțiune locală Transcarpatica, Bran, judeţul Braşov.
  • Fundația ADEPT TRANSILVANIA.
  • Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa – „Proiect de realizare a platformei modulare robotizate autonome Robofermier”.

Pentru domeniul pescuit și acvacultură, experții OCDE au fost invitați să viziteze Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet, jud. Dâmbovița, unde au avut loc panelurile de discuții din cea de-a doua zi a misiunii de evaluare.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Le-au spus că desființează, printre altele și Autoritatea Națională Fitosanitară? Sunt convins că nu! Lovitură de grație pentru un domeniu căruia nu-i înțeleg marea majoritate a guvernanților importanța…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole