18.4 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Canicula a afectat culturile legumicole din câmp; fermierii sunt obligaţi să...

Maramureş: Canicula a afectat culturile legumicole din câmp; fermierii sunt obligaţi să irige aproape continuu

Canicula prelungită urmată de ploi scurte în ultimele zile a afectat culturile legumicole care a trebuit să fie irigate în continuu, a declarat, vineri, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.

„A fost cel mai dificil, complicat an din punct de vedere agrometeorologic; zile de caniculă lungi, urmate de episoade de zile cu ploaie de câteva ore după care aerul fierbinte revenea cu putere. Practic, căldura ne-a obligat să irigăm seara şi dimineaţa culturile legumicole din câmp pentru a menţine o umiditate constantă la rădăcina plantelor. Deşi au fost ploi de câteva ore, pământul fiind atât de uscat, absorbţia apei a fost rapidă încât a trebuit se revenim cu irigatul, altfel pierdeam culturile”, a spus Daniel Tinc.

Acesta a fost de părere că din primăvara anului 2024 legumicultorii asociaţi dar şi cei independenţi vor fi nevoiţi să facă investiţii în echipamente de irigare.

„Pentru anul viitor, avem o singură şansă: să continuăm investiţiile în echipamente, adică: motopompe, cisterne de transport a apei în câmp, spaţii de depozitare a apei, furtune şi alte echipamente care să ne uşureze munca şi întreţinerea culturilor. Situaţia e mult mai dificilă pentru fermierii care se află la mare distanţă de resursa de apă, adică, plantaţiile nu se află în vecinătatea unui râu, iar în acest caz cheltuielile cresc foarte mult.

Avem fermieri care deţin terenuri propice culturilor legumicole, dar se află la mare distanţă de râuri şi sunt nevoiţi să foreze fântâni sau pentru a uda culturile construiesc în câmp bazine pentru depozitarea apei. Majoritatea cultivatorilor şi-au poziţionat culturile aproape de râuri pentru a putea iriga constant aceste grădini întinse”, a mai adăugat Daniel Tinc.

Aproape 50 de fermieri care fac parte din asociaţie îşi desfac recoltele de legume pe piaţa organizată sau liberă. De asemenea, există un grup mic de producători care preferă să şi valorifice legumele şi fructele, săptămânal, în zilele de vineri şi sâmbătă, prin târgul organizat în centrul municipiului Baia Mare de către Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş.

Totodată, Primăria municipiului Baia Mare, încurajează frecvent mici fermieri individuali să îşi valorifice legumele, fructele şi alte bunuri pe piaţa liberă într-una din cele patru pieţe aflate în administraţie.

Tot în municipiul Baia Mare, primăria a deschis o piaţa de angro pentru producătorii agricoli din alte judeţe transilvane care intenţionează să-şi vândă produsele în judeţul Maramureş.

La nivelul municipiului Baia Mare, încă mai funcţionează o mică reţea de magazine cu specific de legume-fructe ce a fost creată prin anii ’60.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole