Într-o lume în care tehnologia și inovația reinventează industrii întregi, nici sectorul agricol nu poate să rămână în urmă, Syngenta Field Seeds Academy adresează problemele cu care ne confruntăm în ferme și vine în sprijinul fermierilor cu soluții agronomice și digitale care pot sta la baza succesului în sezonul ce urmează.
De această dată, în cadrul Field Seeds Academy, sute de fermieri din România, dar și din Moldova, au putut aprecia această abordare diferită realizată pentru cultura porumbului în câmpurile fermei Agrisan, din județul Buzău.
În cadrul atelierelor, s-au discutat următoarele subiecte:
- Determinarea adâncimii optime de semănat în funcție de calibrul seminței;
- Setarea semănătorilor pentru fiecare lot în funcție de calibrul semințelor;
- Cum influențează densitatea de semănat productivitatea culturii, care este curba de răspuns a hibridului?
- Relația dintre densitatea de semănat și cantitatea de azot utilizată;
- Când trebuie introduse îngrășămintele cu azot pentru eficiență maximă?
- Care sunt momentele ce nu pot fi ratate la irigarea porumbului, astfel încât să avem rezultate pe măsura așteptărilor.
Alături de partenerii Titan Machinery și Michelin, experții Syngenta au oferit fermierilor recomandări practice de implementare a tehnologiilor performante și au prezentat rezultatele testărilor din anii precedenți.
Despre atelierele Syngenta Field Seeds Academy realizate în ferma Agrisan
În această platformă educațională, planta premergătoare pentru cultura porumbului a fost grâul, iar în perioada de vegetație a acestuia (mai-iulie) au căzut circa 280 de mm precipitații. Adițional, prin irigare, au fost asigurate alți 45 de mm.
Momentul optim de semănat pentru porumb
În cadrul Field Seeds Academy, a fost analizată starea plantelor în funcție de epoca de semănat, semănatul fiind realizat în trei perioade diferite:
- 24 martie – semănat extratimpuriu pentru zona dată.
- 13 aprilie – semănat optim.
- 9 mai – semănat întârziat.
Pretabili pentru semănatul timpuriu sunt hibrizii timpurii, cu toleranță bună la frig în primele faze de vegetație și o vigoare bună la răsărire și creștere, astfel de hibrizi puteți găsi în portofoliul Syngenta.
Combinarea hibrizilor de porumb pentru prelungirea perioadei de polenizare
Scopul acestui atelier a fost de a determina dacă combinând doi hibrizi din grupe de maturitate apropiate putem obține o polenizare mai bună.
Atelierul se află abia în primul an, iar în perioada recoltării urmează a fi prezentate rezultatele finale.
Șase hibrizi semănați la cinci densități diferite
În cadrul fermei, au fost înființate loturi cu hibrizi semănați începând de la o densitate de 50 de mii până la 110 mii de mii de plante, cu un decalaj de 15 mii de plante pentru fiecare densitate.
Calibrul și adâncimea de semănat a semințelor vs rezultatele obținute
Ce ține de adâncimea de semănat, experții Syngenta au menționat că, este foarte importantă alegerea acesteia în funcție de calibrul seminței. Semințele cu un MMB mic se seamănă la o adâncime mai mică. Semințele cu calibrul mic sunt recomandate pentru primăverile secetoase.
Pe parcursul a trei ani de zile, în cadrul platformei au fost utilizate trei calibre diferite de semănat: MMB – 388 g, 291 g și 227 g, semănate la diferite adâncimi.
Testarea performanței hibrizilor Syngenta adaptați la condiții de arșiță
Planta de porumb are nevoie de apă în cantități suficiente pe tot parcursul vegetației, în special în perioada apariției paniculului și apariția mătăsii, urmând perioada de polenizare și de formare a știuletelui.
Astfel, specialiștii Syngenta au recomandat pentru hibrizii extratimpurii adaptați – SY Pandoras (FAO 250-290), din hibrizii timpurii SY Pamplona (FAO 250-290) și Spectral (FAO 300-340) – productivi, adaptați pentru toate zonele de cultivare ale porumbului, ce au comportamentul adaptat în condiții de arșiță și SY Helenor (FAO 250-290) – cu știulete fix, ce gestionează bine apa, ceea ce îl face să reziste mai bine la stresul secetei.
Printre alți hibrizi recomandați se numără:
SY Gemini – cu știulete fix, o vigoare foarte bună la răsărire și adaptat semănatului timpuriu, SY 3121 și SY 3211 – momentan sub nume de cod, SY 3121 a demonstrat o toleranță mai bună la stres în platformele de testare, iar SY 3211 a oferit producții mai înalte în mediile intensive de producție.
SY Minerva – răspunde bine atât la irigare, cât și in medii mai anevoioase de cultură, iar SY Fabio – se caracterizează prin performanțe excelente, în special la niveluri ridicate de randament.
Totodată, în cadrul platformei a fost analizată performanța hibrizilor la diferite cantități de îngrășăminte cu azot aplicate și adaptabilitatea acestora în diferite sisteme de întreținere a solului.
Revenim în perioada recoltării cu mai multe detalii despre rezultatele obținute în cadrul Field Seeds Academy, iar pentru informații suplimentare despre hibrizii prezentați, apelați reprezentantul Syngenta din zona Dvs.