17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii pot accesa credite garantate de stat echivalente a „De 5 ori...

Fermierii pot accesa credite garantate de stat echivalente a „De 5 ori subvenţia”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) creşte valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa în condiţii avantajoase, în baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar „Programul de 3 ori subvenţia” devine „Programul de 5 ori subvenţia”, anunţă luni instituţia.

Astfel, în baza OUG 43/2013, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda garanţii în favoarea instituţiilor finanţatoare cu care are încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a căror valoare se ridică la „De 5 ori subvenţia”.

„În urma discuţiilor cu fermierii şi a consultărilor cu reprezentanţii mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat pe care fermierii le pot solicita în baza adeverinţelor eliberate de APIA. Astfel, „Programul de 3 ori subvenţia” devine „Programul de 5 ori subvenţia”, ceea ce înseamnă că fermierii pot solicita acum credite echivalente cu valoarea subvenţiei cuvenite pe 5 ani.

Acest instrument oferă fermierilor capitalul de lucru atât de necesar, la o dobândă foarte bună, dar şi predictibilitatea de care au nevoie pentru a-şi dezvolta afacerea, în condiţiile în care plafonul de alocare este garantat de către Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). FGCR are deja încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor „De 5 ori subvenţia” cu 7 instituţii finanţatoare, iar cu alte 3 instituţii finanţatoare convenţiile sunt în curs de semnare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Creditele se acordă pentru finanţarea activităţii curente/capitalului de lucru în agricultură, atât în sectorul vegetal cât şi pentru sectorul zootehnic, pentru măsurile de ameliorare, cele de bunăstare şi pentru schemele de sprijin cuplat pentru creşterea animalelor (SCZ), pe baza adeverinţelor emise de APIA.

MADR reaminteşte că, începând cu anul 2019, pentru garanţiile acordate în baza OUG 43/2013, comisionul de garantare a fost diminuat la 1,6% (primă unică) pe an pentru toate categoriile de beneficiari, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice, etc.), inclusiv pentru societăţile nou înfiinţate sau care nu au mai beneficiat de credite.

În cazul creditelor „De 5 ori subvenţia”, FGCR garantează până la 80% din valoarea creditelor noi acordate: beneficiarilor care nu au în derulare o finanţare pe baza adeverinţei eliberate de APIA şi nici nu au încasat avans în baza acesteia şi care nu pot depăşi de 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverinţei, precum şi beneficiarilor care nu au în derulare o finanţare pe baza adeverinţei eliberate de APIA şi care au încasat avans/plata integrală ce nu pot depăşi de 4 ori procentul maxim admis din valoarea adeverinţei.

Această prevedere se aplică până la eliberarea de către APIA a adeverinţelor aferente anului agricol următor.

De asemenea, FGCR garantează până la 80% din suma cu care se majorează valoarea creditului acordat fără garanţie FGCR, în cazul creditelor acordate anterior solicitării de garantare, pe baza adeverinţelor eliberate de APIA, pentru care instituţia finanţatoare a aprobat majorarea valorii până la concurenţa valorii de maxim 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverinţei eliberate de APIA şi pentru care beneficiarul nu a încasat avans.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

InvestEU şi FEI sprijină cu 40 milioane de euro investiţiile agroalimentare durabile, inclusiv în România

Fondul European de Investiţii (FEI), susţinut de Programul InvestEU,...
‹ adv ›

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii pot depune cereri de finanțare pentru exploatațiile agricole. În acest moment,...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole