23.4 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în prima...

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în prima săptămână din august cu până la 43%

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri şi procesatori, în urma căruia s-a redus preţul cu circa 20%, începând din luna mai.

Potrivit sursei citate, celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.

În ceea ce priveşte carnea, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.

Autoritatea de concurenţă a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preţ de pe lanţul comercial în preţurile de revânzare şi precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activităţii de distribuţie, limitare prevăzută de ordonanţa de urgenţă 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. TĂIAȚI PENSIILE SPECIALE LA TOATE CATEGORIILE DE MAGISTRATI ,SA IASA JIGODIILE LA PENSIE LA 65 DE ANI CA TOATA LUMEA NU SA IASA LA 45-50 DE ANI SI CU PENSIE DE 5 ORI CIT SALARIU,NISTE JEGURI ORDINARE IN CIRDASIE CU PARLAMENTARII PSD SI PNL TOT JAVRE SI ASTIA ASTEAPTĂ PENSII SPECIALE DUBLATE DE SALARII GRASE CREAȚIA IMPOSTORULUI JEGOS IOHANIS CARE IN 8 ANI DE MANDAT A FRECAT P–A SI LE A RIS IN FAȚA LA MILIOANE DE ROMÂNI SA L LOVEASCA CANCERUL SA SE CHINUIE 8 ANI CIT IA CHINUIT EL PE ROMANI ACEST TRADATOR DE ȚARĂ PUIUL NAZISTULUI MENGELE .

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Consiliul Concurenţei analizează barierele în calea digitalizării IMM-urilor

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză pentru a identifica...
‹ adv ›

Consiliul Concurenţei: Preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%

Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării...

Consiliul Concurenţei: Preţul laptelui înregistrează în continuare reduceri medii de 20%, în urma implementării acordului voluntar

Preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole