17.3 C
București
duminică, 14 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVerticilioza la tomate - boala ce provoacă ofilirea plantelor. Sfaturi pentru control

Verticilioza la tomate – boala ce provoacă ofilirea plantelor. Sfaturi pentru control

Verticilioza la tomate produsă de Verticillium dahliae, alături de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (fuzarioza) sunt boli produse de ciuperci ce provoacă ofilirea tomatelor.

În cazul prezenței verticiliozei la tomate pe frunzele de la baza plantelor apar zone de îngălbenire care se necrozează și usucă. Plantele au o ofilire ușoară sau mai puternică (din cauza dereglării regimului de apă) și își revin în timpul nopții.

Ulterior, la evoluția bolii, pe frunzele tinere se dezvoltă decolorări la margini sau între nervuri, pot apărea leziuni sub formă de litera V – caracteristice verticiliozei, unde apar îngălbeniri de forma unui evantai, îngustându-se aproape de margini.

Simptome ale verticiliozei (după Ontario Crop IMP):

Verticilioza și fuzarioza – diferențe

Prin rădăcina și tulpina plantelor bolnave se observă brunificarea pereților vaselor conducătoare – simptom caracteristic atât pentru verticilioză, cât și pentru fuzarioză.

Dar, la infectarea plantelor de tomate de verticilioză, are loc infectarea vaselor conducătoare a xilemulului (elementele traheale şi canale), floemului (tuburile ciuruite) tulpinii, dar şi parţial al zonei exterioare a cilindrului central la coletul tulpinii.

La o secţiune longitudinală a tulpinii, vom vedea o colorare roză – brună-deschisă, iar în cazul ciupercii Fusarium oxysporum, sunt afectate doar vasele conducătoare, iar colorarea este brună.

Tăierea tulpinii pe orizontală va prezenta o ușoară decolorare a vaselor, maro sau verzui, dar mult mai puțin distinctă decât decolorarea cauzată de Fusarium.

În plus, la fuzarioză simptomele pot apărea atât în faza de răsad, cât și după plantare, iar în cazul verticiliozei, chiar dacă boala poate fi prezentă tot sezonul, primele simptome apar în apropierea momentului de maturare a fructelor.

În cazul verticiliozei exteriorul tulpinii nu prezintă niciun simptom particular.

Citește mai multe despre Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Afectarea plantelor de tomate de verticilioza

Verticilioza afectează tomatele, precum şi ardeii dulci, vinetele, castraveţii, pepenele galben şi verde și alte legume. Infecția de verticilioză se poate păstra în sol peste 8 ani și la condiţiile optime de dezvoltare (10-20°C) germinează din nou.

Apariţia şi manifestarea verticiliozei este provocată de temperaturile ridicate, pe fond de surplus de umiditate în sol, soluri cu textură grea, slab aerate şi pH slab acid de 5,8-6. Dezvoltarea sa în plante pare să fie încetinită sau chiar inhibată atunci când temperaturile cresc peste 30°C, ceea ce explică uneori natura reversibilă a bolii.

Verticilioza se răspândește prin solul infectat; apa de irigaţie, rănile mecanice din plantă, de nematozi.

Prevenirea și combaterea verticiliozei

Tratamentele preventive realizate pentru menținerea sub control a fuzariozei sunt eficiente și în controlul verticiliozei. Produsele bazate pe Bacillus subtilis 26 D, pulbere (titrul – nu mai puţin de 2 mlrd. celule/g) sunt eficiente pentru prevenirea verticiliozei.

Pentru prevenirea verticiliozei și evitarea răspândirii acesteia se recomandă:

  • Dezinfecția solului (începeți cu sol sau substrat curat prin încălzirea acestuia la o temperatură de cel puțin 65°C timp de minim 30 de minute), respectarea asolamentului și înlăturarea resturilor vegetale după fiecare cultură sunt recomandate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.
  • Dezinfecția semințelor, paletelor de producere a răsadurilor.
  • Cultivați varietăți rezistente la verticilioză.
  • Tratarea și mocirlirea răsadului înainte de plantare este o metodă eficientă de prevenire.
  • Controlați nematozii din sol – prezența nematozilor paraziți ai plantelor poate crește severitatea ofilirii Verticillium.
  • Evitați producerea rănilor pe plante.
  • Se monitorizează regimul de irigare, în special pe soluri slab aerate, grele – apa de irigare fiind una dintre căile răspândirii verticiliozei.
  • La apariția infecției de verticilioză plantele de tomate se distrug imediat, se înlătură și se ard resturile vegetale.
  • S-a demonstrat că culturile de acoperire din familia Brasicaceae au unele proprietăți de biofumigație a solului datorită prezenței mari de glucozinolați.
  • După ce lucrați pe câmp, curățați încălțămintea, uneltele și echipamentele mecanice, la deplasarea de la un câmp la altul.
  • Studiile indică faptul că Bacillus amyloliquefaciens Oj-2.16 rizosferic are un efect bun în controlul verticiliozei și creșterea imunității plantei.

Produse pentru controlul verticiliozei la tomate nu sunt omologate.

Vezi și Fuzarioza sau ofilirea la ardei – 15 reguli de prevenire.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole