10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFuzarioza sau ofilirea la ardei - 15 reguli de prevenire

Fuzarioza sau ofilirea la ardei – 15 reguli de prevenire

Fuzarioza sau ofilirea la ardei este o boală fungică infecțioasă răspândită, produsă de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici. La fel ca multe alte boli ale legumelor, ofilirea produsă de Fusarium este dificil de tratat pe deplin. Astfel, principalul obiectiv este să prevenim apariția acesteia.

Ce este ofilirea fuzariană la ardei?

Ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici infectează plantele de ardei în orice stadiu de dezvoltare. Este capabilă să supraviețuiască în sol mult timp până la crearea condițiilor favorabile: condiții de mediu adecvate sau plantarea de noi răsaduri în locul unde rămân sporii ciupercii.

Fuzarioza preferă umiditatea sporită, solurile ușor acide (pH 5,5-6) și intervalul de temperatură de 27-28°C.

Ofilirea începe la câteva zile după infectare. Cursul bolii depinde de varietatea de ardei, de starea generală a plantei și de condițiile climatice. Rănile contribuie, de asemenea, la pătrunderea și dezvoltarea infecției.

Problema principală este că fuzarioza, precum am menționat, nu se tratează total. Puteți încetini răspândirea ciupercii sau preveni apariția acesteia prin simpla aplicare de măsuri preventive.

Simptome ale fuzariozei

Primele semne externe ale prezenței fuzariozei sunt o ușoară îngălbenire a frunzelor superioare și o ușoară ofilire. Frunzele capătă apoi o culoare galben-maro mai închisă, care acoperă o suprafață mai mare. Tulpina plantei devine din ce în ce mai subțire și mai slabă.

De cele mai multe ori, atacul apare în faza de înflorire-fructificare și se manifestă prin ofilirea frunzelor bazale. Chiar dacă ați reușit să recoltați primii ardei, toate plantele infectate trebuie scoase de pe parcelă și arse pentru a evita răspândirea.

Important! În primele zile de manifestare a simptomelor, fuzarioza poate fi recunoscută prin ofilirea plantelor în timpul zilei și revenirea acestora noaptea.

Adesea, când fructele sunt deja coapte, tulpina pur și simplu se apleacă și se poate rupe de la jumătate. Pete roz pot fi observate adesea pe zonele deteriorate – acesta este miceliul agentului patogen.

Deoarece ciuperca se află în sol, infecția începe de la rădăcini. Ciuperca pătrunde în plantă prin vasele conducătoare prin sistemul radicular, ajungând treptat la frunze. Țesuturile se colorează brun-închis, extinzându-se la rădăcină și baza tulpinii.

Ca urmare, vasele sunt înfundate, ceea ce duce la malnutriția plantei și la otrăvirea acesteia cu toxine. Funcția fotosintetică a părții verzi a ardeiului tot este perturbată.

De la boală, viabilitatea generală a plantei scade, ca urmare, planta devine ușor de atacat de alte boli. La rădăcini, în faza finală, se poate observa brunificarea sau chiar putrezirea unora din acestea.

Important! Ardeiul se ofilește rapid și chiar moare în prezența tuturor factorilor favorabili pentru viața și reproducerea ciupercii ce provoacă boala.

Metode de luptă cu fuzarioza

Pentru a evita dezvoltarea fuzariozei, există reguli simple ce trebuie respectate.

Reguli de prevenire a fuzariozei:

  1. Folosiți numai semințe calitative, de preferat soiuri rezistente la fuzarioză.
  2. Scoateți din parcelă și ardeți sau îngropați plantele infectate.
  3. Realizați tratamente la răsad înainte de plantare.
  4. Spălați și dezinfectați uneltele de muncă.
  5. Dezinfectați solul (tratare cu abur sau folosind produse chimice). Detalii despre dezinfecția solului – pe acest link.
  6. Îndepărtați regulat buruienile din cultură.
  7. Irigați regulat, evitați excesul de apă. Detalii despre irigarea ardeiului aici.
  8. Oferiți o atenție deosebită la îndeplinirea lucrărilor agricole astfel încât să evitați rănile ce pot deveni porți de pătrundere a infecției.
  9. În solar, seră, înlocuiți substratul în locul plantei infectate sau dezinfectați solul.
  10. Respectați asolamentul: culturile de varză și dovleac sunt cele mai bune premergătoare ale ardeilor.
  11. Administrați regulat îngrășăminte organice descompuse în sol pentru a asigura sănătatea acestuia.
  12. Dacă nu intenționați să cultivați altceva decât ardei, folosiți o cultură cerealieră intermediară ca îngrășământ verde: ovăz, orz, secară sau triticale. Rădăcinile cerealelor secretă substanțe speciale care afectează ciuperca. Biomasa cerealelor trebuie zdrobită și introdusă în sol, adăugând azot pentru a facilita descompunerea.
  13. Mulciți solul pentru a reduce contactul plantei cu acesta. Este recomandată folia neagră sau argintie.
  14. Folosiți rațional îngrășămintele ce acidifică solul: superfosfat, azotat de amoniu.
  15. Înlăturarea resturilor vegetale din câmp/seră/solar după recoltare și distrugerea sau compostarea acestora – măsură eficientă pentru menținerea sub control a mai multor boli.

Tratamente contra fuzariozei

Utilizarea substanțelor chimice demonstrează o eficiență destul de bună în menținerea sub control al bolilor, dar fără a respecta măsurile anterioare menționate, realizarea tratamentelor devin anevoioasă și toxice pentru plante.

Important! Nu ratați tratamentele cu cupru pe parcursul vegetației, în acest mod veți oferi un plus de protecție culturii.

 Când pot fi aplicate tratamentele pentru prevenirea fuzariozei la ardei:

  • pregătirea semințelor de semănat;
  • dezinfectarea solului înainte de cultivare;
  • tratamentul solului și plantelor în timpul vegetației.

Pentru combaterea fuzariozei este omologat produsul ce conține bacteriile Bacillus subtilis tulpina QST 713 (Serenade Aso 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, se realizează un tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

După ce ardeiul și solul au fost „curățate” de Fusarium oxysporum cu fungicide bactericide, este recomandată popularea solului cu bacili de fân sau Trichoderma. Aceste bacterii concurează cu Fusarium pentru „spațiul de locuit”, secretă substanțe ce suprimă și inhibă dezvoltarea agentului patogen.

Dacă în seră sau solar este umiditate ridicată, aceasta trebuie redusă înainte de a folosi preparate de menținere sub control. În caz contrar, prelucrarea va fi inutilă.

Remedii populare contra ofilirii ardeilor:

Pe suprafețe mici sau în condiții de casă, semințele și plantele se tratează cu permanganat de potasiu (semințele se țin 20 de minute într-o soluție de 0,5% de permanganat de potasiu, adică 0,5 g la 100 g de apă, iar plantele se stropesc cu o soluție compusă din 3 g produs la 10 litri de apă).

Pe parcelele cu sol acid se aplică făina de dolomit sau pulberea de cretă pentru a reduce aciditatea.

V-ar putea plăcea și articolul despre De ce ardeii stagnează în creștere. Cauze și alte probleme la cultivare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole