18.1 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFaliment total pentru fermieri. Depozitele sunt pline de grâu adus din Ucraina...

Faliment total pentru fermieri. Depozitele sunt pline de grâu adus din Ucraina cu 40 de bani/kg

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40 de bani/kg, adică la jumătate de preț față de oferta românească, scrie puterea.ro.

Dacă la începutul recoltării, grâul ucrainean era achiziționat la un preț de 60 de bani/kg, pe măsura ce campania a avansat a scăzut și prețul, ceea ce înseamnă o presiune enormă asupra fermierului român sau mai simplu spus: faliment total.

„Dacă vrei să vinzi, prețul este 0,8 lei/kg, în cazul celor care așteaptă se negociază la un preț de 0,85-0,9 lei/kg. .. Din păcate, calitatea grâului din acest an este slabă, iar, acum, și prețurile sunt extraordinar de proaste. Intră grâu ucrainean în piață cu 40 de bani/kg, sunt depozitele pline și nimeni nu face nimic…Ce așteaptă? Să dăm faliment sau ce?”, a declarat pentru Ziarul Puterea fermierul Marin Anton, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care lucrează câteva mii de hectare de teren agricol în județul Giurgiu.

Nemulțumirea fermierilor este cu atât mai mare, cu cât grâul ucrainean nu este produs după standardele UE, adică nu se respectă normele stricte impuse fermierilor români, iar, mai mult, pune în pericol sănătatea consumatorilor. Din punct de vedere economic, concurența ucraineană, înseamnă falimentul producătorilor noștri.    

„Cu 0,4 lei/kg suntem în faliment total. Grâul ucrainean este de calitate proastă și intră în pâine. Eu sunt restricționat, nu bag tot felul de prostii, în timp ce ei bagă orice, este nesănătos. România are alt standard, UE are alt standard, cum vreți să-i spuneți. Întrebați pe cineva care face pâine de unde ia grâul și dacă e grâu panificabil? Mie îmi impune să fie panificabil dintr-un singur punct de vedere: să dea prețul jos, să plătească 75-80 de bani/kg”, a mai spus Marin Anton.

Restricții doar pe hârtie

Oficial, importul de grâu din Ucraina este blocat până în septembrie și se pare că nu sunt șanse mari ca restricțiile să mai fie prelungite. Piață românească este dată, însă, peste cap.

„În mod normal, ar trebui pe fiecare camion să intre 24 de tone, ei vin cu 40 tone pe camion, duc 20 și ceva de tone în port, iar diferența o lasă pe undeva prin lumea noastră..Uitați-vă pe DN1 sau în zona Moldovei, unde circulă camioanele cu grâu ucrainean unul după altul..mă rog, grâne românești, moldovenești, ucraineano-americane”, a mai declarat Anton.

Recoltă slabă și de calitate proastă în România

În România, recolta de grâu este departe de așteptările oficialilor, după câte se pare. În Giurgiu, cel puțin, nici 10% din recoltă nu este de calitate, dar probleme au fost mai peste tot în țară.

„Costurile au fost foarte mari, am înființat cultura cu inputuri extraordinar de scumpe, n-am avut ce face. Îngrășămintele, motorina au fost foarte scumpe, anul trecut. Apoi, și condițiile meteo au afectat extraordinar de mult cultura. Sunt foarte mulți fermieri care nu acoperă costurile, iar, pe lângă asta, calitatea este slabă: bobul mic, stafidit, veștejit, masa hectolitrică este proastă, în condițiile în care am folosit tehnologie de înaltă clasă”, a mai afirmat fermierul din Giurgiu.

În cazul lui, producția a fost de 4 tone/ha, în medie, dar au fost fermieri și cu 2 tone/ha și cu 1,5 tone/ha. Ceva mai bine a fost în Teleorman, în Câmpa Burnaziului, însă, grâul a fost de calitate slabă. De asemenea, au mai fost producții ceva mai bune prin Bărăsan sau în Olt, a mai menționat Marin Anton.

‹ adv ›

10 COMENTARII

  1. Dl Marin Anton are perfectă dreptate.Avem peste 4400ron investiție pe hectar.Unde sunt autoritățile noastre,credeți că nu știu despre situația fermierilor? Oare de ce nu se implică?Din lipsă de curaj,ar trebui spuse vorbe grele și nu pot!

  2. Cine sunt cei care și-au umplut depozitele? Români cumva?, fermieri români sau samsari care țipă la televiziuni să-i despăgubească statul,UE ,în timp ce -si umflă buzunarele?!?

  3. Asa e pe mine ma costat peste 6000 ha ca sa îl lucrez ,deci am lucrat pe minus iar porumbul și floarea arata jalnic vor da faliment foarte mulți fermierii
    Nu mai așteptați ajutor de la autorități că nu vor veni

  4. Din punctul meu de vedere e foarte bine că nu am făcut proiect pe fonduri europene, sunt o capcană pentru fermierii, statul capitalist este un dezastru pentru economia României, măsurilor cu TVA este 0, pentru economie și sunt mai degrabă cu caracter electoral

  5. Era grâu în Ucraina și p ână la război…Aici e vorba de cerere și ofertă.marfă multă preț mic,lumea e mai puțină în România deci consumul este mai mic…5milioane de români cumpără pâine de la străini acum.

  6. Marinele daca nu ai habar de agricultura mai bine taci. Discutam de costuri si restrictii UE ( Romania) versus Ucraina .
    Daca intelegi desi nu cred.
    Asa suntem noi Romani ne pricepem toti la sprt, politica si economie.

  7. Și dacă e asa ce așteptați ca mortu’ colacu’? Nu cred ca exista în lume popor mai dezbinat ca al nostru! Nu sunteți uniți,nu faceți nimic! Nu va mai vaitati ca babele ca nu va baga nimeni dreptatea cu forța în traista! Ieșiți în strada cu toții, nu 2-3 și cereti-va dreptatea! Altfel va fi ca inainte

  8. Hai sa va spun o poveste ca sa aflati cine se afla in spatele afacerilor cu griu din Ucraina.Era prin 1998 ,aveam o mica afacere cu vinzari micgross si studiind zilnic ziarele am afla ca la Ungheni exista oportunitatea de acumpara zahar tos la saci de 50 kg la pret avantajos. Mai scria ca sint ultimele trei zile, m-am mirat deoarece citeam zilnic ziarele si nu vazusem nicaieri acest anunt.Am facut rost de un camion de 10 tone si am purces la drum.Odata ajuns ne-am asezat la coada .Coloana era imensa, am stat peste 15 ore, ne apropiasem de rampa (se descarca direct din vagoane cind la un moment dat o coloana de tiruri urmate de autoturisme negre 4×4 ne-a depasit pe contrasens si li s-a facut loc la rampa.A fost scandal mare in urma caruia am aflat ca in masini erau politicieni taranisti condusi de Radu Vasile si ca cele 20 de tiruri au carat o luna intreaga la zaharul care facea parte dintr-un contract guvernamental pe 30 de zile.Il publicasera cu 3 zile inainte de expirare ca vorba aia cine imparte parte isi face.Valabil si in ziua de azi.Garantat in spatele griului ucrainean se afla politicieni sus pusi.Pentru ei nu conteaza ca fermierul roman va da faliment, conteaza sa faca ce stiu ei mai bine din 90 incoace,sa-si umfle conturile din banci.Catre fermieri, UNITI-VA si va puteti vinde singuri marfa la pret decent.Sa vinzi griul in2023 la 750-1000 lei/tona inseamna faliment curat.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi 

Erinoza, numită popular și bășicarea viței de vie, este...
‹ adv ›

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare...

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole