26.8 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaCotaţiile la cereale au crescut în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti

Cotaţiile la cereale au crescut în contextul intensificării bombardamentelor ruseşti

Cotaţiile la grâu şi porumb au atins miercuri cele mai ridicate valori din ultimele trei săptămâni, după ce un nou val de bombardamente ruseşti a lovit sudul Ucrainei, adăugându-se colapsului acordului intermediat de ONU, ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră, transmit Bloomberg şi AFP.

Miercuri, în jurul orei 13:30 GMT, preţul tonei de grâu era în creştere cu 9,5 euro, până la 244 de euro pe tonă, în timp ce cotaţiile la porumb au crescut cu 9 euro, până la 246 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă un salt de aproape 5% în două zile pentru aceste cereale.

Ministrul Agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei, au fost avariate într-o proporţie „considerabilă” infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de cereale au fost distruse.

Aceste atacuri „sunt o nouă dovadă a avertismentelor lansate de Moscova”, care a pus punct garanţiilor pentru operaţiunile de shipping în regiunea Mării Negre odată cu retragerea din acordul internaţional, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă Agritel.

În paralel, miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au anunţat miercuri că vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România, Slovacia, reuniune la care a fost prezent şi premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Tema principală a reuniunii a vizat situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.

Astfel, participanţii au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată şi susţinută în următorul Consiliu AgriFish.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole