21.8 C
București
miercuri, 19 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul ucrainean: Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în atacul...

Ministrul ucrainean: Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în atacul din cursul nopţii asupra Odesei

Ministrul agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că, în atacul masiv din cursul nopţii, lansat de Rusia asupra sudului Ucrainei au fost avariate într-o proporţie „considerabilă” infrastructuri pentru exportul de cereale din portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de tone de cereale au fost distruse, informează Reuters şi AFP.

„Va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate. În portul Ciornomorsk, au fost distruse de asemenea 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul destinat transportului de cereale încă de acum 60 de zile”, a indicat Solski într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

„Cea mai afectată a fost infrastructura de cereale a comercianţilor şi transportatorilor internaţionali şi ucraineni”, a spus ministrul, adăugând că „securitatea alimentară mondială este din nou în pericol” prin aceste atacuri care au vizat obiective ucrainene legate de exporturile de cereale.

Printre companiile ale căror infrastructuri au suferite pagube, Solski a menţionat societatea franceză CMA-CGM şi grupul canadian Viterra.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri Rusia că a „ţintit în mod deliberat” prin atacurile sale din cursul nopţii de marţi spre miercuri siturile utilizate pentru exportul de cereale ucrainene, la trei zile după expirarea unui acord crucial pe această temă.

Kremlinul şi-a anunţat luni refuzul de a prelungi acordul privind exportul de cereale semnat în iulie 2022, sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, care a permis ca produsele agricole ucrainene să fie transportate în siguranţă, în pofida conflictului şi a blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către marina rusă.

Moscova denunţă obstacole în calea comerţului cu îngrăşămintele sale şi cu produsele alimentare proprii.

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului-port ucrainean Odesa „loveşte în cei mai săraci din lume”, a reacţionat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, într-o postare pe Twitter publicată miercuri.

„Chiar dacă ruta prin Marea Neagră este dificil de înlocuit, susţinem pe preşedintele Volodimir Zelenski şi Ucraina pentru a găsi căi de transport alternative. De exemplu, prin intermediul liniilor de solidaritate ale UE, pe cale fluvială, feroviară şi rutieră”, a spus ea.

Armata rusă a afirmat miercuri că a lovit în timpul nopţii situri militare ucrainene din apropierea oraşului Odesa, în al doilea atac nocturn consecutiv asupra acestui port strategic din sudul Ucrainei, potrivit AFP.

„Forţele armate ruse au efectuat o lovitură grupată asupra unor situri industriale militare, a infrastructurii de carburant şi a depozitelor de muniţii ale armatei ucrainene”, a indicat Ministerul rus al Apărării, adăugând că a lovit şi baza aeriană Kanatovo din regiunea ucraineană Kirovograd.

Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, a declarat că a fost cel mai masiv atac rusesc asupra oraşului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, potrivit media ucrainene. 

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole