16.7 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii va propune CE acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului...

Ministrul Agriculturii va propune CE acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului pescuit şi acvacultură

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a anunţat că va propune Comisiei Europene acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului pescuit şi acvacultură pentru compensarea efectelor produse de războiul din Ucraina, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit ministerului de resort, şeful de la Agricultură s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH şi ai Patronatului Peştelui din România.

Principalele teme ridicate de reprezentanţii celor două organizaţii au vizat: finanţările europene în contractele derulate prin POPAM, situaţia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), tarifele apei şi autorizaţiilor/avizelor accesorii pentru acvacultură, birocraţia, păsările ihtiofage etc.

„În privinţa problemelor ce vizează proiectele finanţate din fonduri europene, ministrul a dispus realizarea verificărilor de către Corpul de control cu privire la modul în care au fost elaborate şi aplicate ghidurile solicitantului ale unor măsuri din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, aferent exerciţiului financiar 2014-2020, în raport cu legislaţia europeană. Concluziile raportului Corpului de control vor reprezenta baza pentru aplicarea măsurilor legale în cauză”, se spune în comunicat.

În cadrul discuţiei, ministrul Florin Barbu a precizat că va propune Comisiei Europene acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului pescuit şi acvacultură pentru compensarea efectelor produse de războiul din Ucraina, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii a făcut referire la problemele cu care se confruntă sectorul pescăresc pentru luciul de apă aflat în proprietatea Administraţiei Naţionale a Apelor Române.

În această privinţă, ministrul a propus crearea unui grup de lucru între reprezentanţii Ministerului Mediului şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ce se va formaliza prin intermediul unui ordin comun de ministru şi în baza căruia vor avea loc întâlniri ori de câte ori situaţia o va impune, pentru a identifica soluţiile adecvate.

Totodată, ministrul a subliniat că unul dintre obiectivele sale prioritare vizează atragerea tuturor fondurilor europene destinate sectorului pescăresc prin Programul pentru Acvacultură şi Pescuit (PAP) 2021-2027, ce dispune de o alocare financiară totală de 232 milioane euro.

În încheierea întâlnirii, oficialul MADR i-a asigurat pe cei prezenţi de toată deschiderea sa pentru un dialog eficient în beneficiul acestui sector.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole