18 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLiceele agricole, în căutare de viitori specialişti în agricultura durabilă

Liceele agricole, în căutare de viitori specialişti în agricultura durabilă

Liceele agricole au pregătit pentru anul şcolar 2024-2025 oferte educaţionale orientate către dezvoltarea viitorilor fermieri şi specialişti din agricultură, cifra de şcolarizare pentru învăţământul liceal agricol fiind de 4.100 de locuri pentru învăţământul de zi, la care se adaugă peste 5.000 de locuri la învăţământul profesional şi dual.

Potrivit Fundaţiei World Vision România, elevii din întreaga ţară care doresc să urmeze o carieră în domeniul agriculturii au oportunitatea de a-şi continua studiile într-unul dintre liceele agricole din România, care oferă programe educaţionale diversificate şi specializate, menite să pregătească elevii pentru o varietate de profesii în sectorul agricol, inclusiv: agricultură ecologică, horticultură, zootehnie, managementul fermei, protecţia mediului.

„Agricultura este un sector esenţial pentru economia naţională şi globală. Absolvenţii liceelor agricole şi facultăţilor agricole sunt foarte căutaţi pe piaţa muncii, având oportunităţi de angajare în ferme, companii de agribusiness, instituţii de cercetare şi organizaţii guvernamentale.

De asemenea, aceştia pot deveni antreprenori în agricultură. Agricultura modernă pune un accent deosebit pe practici sustenabile şi pe protecţia mediului.

Elevii liceelor agricole sunt educaţi în spiritul respectului faţă de natură şi învaţă despre tehnologiile verzi şi practicile ecologice. Astfel, aceştia pot contribui activ la protejarea planetei şi la asigurarea unui viitor sustenabil”.

De asemenea, la liceele agricole se îmbină teoria cu practica, oferindu-se elevilor cunoştinţe solide în domenii precum horticultura, zootehnia, managementul fermelor şi agricultura ecologică. Elevii beneficiază de laboratoare moderne, echipamente de ultimă generaţie şi ferme didactice unde pot aplica ceea ce învaţă.

‹ adv ›

În plus, liceele agricole oferă burse de studiu pe baza performanţelor academice şi implicării în activităţile extraşcolare.

Elevii au acces la stagii de practică, mobilităţi internaţionale, în colaborare cu ferme şi companii de renume din domeniu. Aceste stagii sunt esenţiale pentru dezvoltarea competenţelor practice şi pentru crearea de conexiuni profesionale, precizează fundaţia.

Liceele agricole beneficiază de un program amplu de investiţii finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care cuprinde: modernizarea infrastructurii, dezvoltarea competenţelor digitale, stagii de practică şi colaborări cu mediul agribusiness şi formarea profesională a cadrelor didactice.

Harta liceelor agricole din România poate fi consultată pe site-ul Educaţie Agricolă.

Fundaţia World Vision România, în cadrul Consorţiului „Creştem prin Educaţie Agricolă” (CEA), a elaborat un modul educaţional inovator despre agricultura durabilă şi agricultura 4.0 care se adresează elevilor din cele 59 de licee tehnologice cu profil agricol din România.

Pachetul educaţional „Călătorie spre anul 2050” vorbeşte elevilor despre sustenabilitate şi tehnologie şi răspunde la întrebarea: „Cum vom hrăni 10 miliarde de oameni în anul 2050?”.

Planurile de lecţie, însoţite de filme şi prezentări familiarizează elevii cu cele mai importante concepte ale agriculturii durabile. Pachetul educaţional este disponibil pe site-ul Programului CEA: www.educatieagricola.ro.

De 10 ani, consorţiul CEA, format din Fundaţia World Vision România, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, Junior Achievement şi Centrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Romanian-American Foundation, s-a concentrat pe redarea importanţei învăţământului tehnic din domeniul agriculturii în pregătirea specialiştilor.

Campaniile CEA îşi propun să îmbunătăţească performanţa (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activităţile extraşcolare, soluţiile de e-learning), dar şi promovarea liceelor agricole înscrise în program.

Iniţiativele consorţiului CEA se adresează tuturor celor 59 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga ţară.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Corteva – investiție de 25 mil. dolari în inovatorul de editare genetică Pairwise

Corteva va investi 25 de milioane de dolari pentru...
‹ adv ›

FITS – noua aplicație pentru formare în utilizarea pesticidelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), a lansat, de la 1 octombrie 2024, aplicaţia...

Dezinfecția aerului cu IONNY® – eficient și sigur

Dezinfecția aerului cu IONNY® are loc prin generarea de ioni activi care distrug o gamă largă de agenți patogeni,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole