10 C
București
marți, 14 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Canicula afectează culturile legumicole; apa este o problemă pentru culturile situate...

Maramureş: Canicula afectează culturile legumicole; apa este o problemă pentru culturile situate departe de râuri

Culturile legumicole sunt sever afectate de temperaturile caniculare şi necesită udarea zilnică dimineaţa şi seara, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor Maramureş-Nord, Vasile Pop.

„E una dintre cele mai dificile perioade, iar canicula afectează serios culturile în aer liber. Udarea sau irigarea se face dimineaţa devreme şi seara, aproape de apusul soarelui. Plantele au nevoie de multă apă, altfel n-ar rezista la temperaturi care în timpul zilei ajung şi la peste 33 de grade Celsius. Dacă nu am uda culturile legumicole zilnic de două ori, cred că pur şi simplu ar fi distruse”, a spus Vasile Pop.

Conform acestuia, culturile legumicole situate în vecinătatea râurilor Someş şi Lăpuş sunt cel mai uşor de întreţinut, iar terenul parţial nisipos menţine un timp umiditatea plantelor.

„La parcelele situate în vecinătatea cursurilor de apă Someş, Lăpuş dar şi alte râuri mai mici e un avantaj pentru legumicultori, iar udarea culturilor e mult mai uşoară, însă, situaţia e mult mai complicată în cazul culturilor aşezate la mari distanţe de cursurile de apă sau cele fără nicio sursă de apă. Terenurile nisipoase constituie un avantaj. Aici, fermierii, transportă apa în câmp cu ajutorul unor cisterne sau cei inspiraţi, încearcă să sape fântâni pentru a căuta o sursă de apă. Aceştia preferă să facă acest efort pentru că terenurile se pretează la asemenea culturi”, a mai spus Vasile Pop.

În judeţul Maramureş există peste 100 de fermieri care îşi valorifică produsele din fermă pe piaţa liberă şi cea organizată din oraşele Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Seini, Cavnic şi Baia Sprie.

De asemenea, fermierii din Maramureş şi Transilvania comercializează o parte din recolte în piaţa de angro din municipiul Baia Mare, deschisă de la ora 06:00.

Totodată, un număr mic de fermieri sunt prezenţi în zilele de vineri şi sâmbătă la Târgul Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din municipiul Baia Mare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se usucă fructele abia formate la castraveți. Vezi cauze și sfaturi

Fructele de castravete se pot îngălbeni și pot cădea...
‹ adv ›

Irigarea pepenelui verde – recomandări

Culturile din familia Cucurbitaceae (pepene verde, pepene galben, castravete) au, de obicei, un sistem radicular amplasat în straturile superioare...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole