10.6 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

HomepageAdvSyngenta și Marcoser lansează fungicidul Orondis® Ultra pentru culturile de legume

Syngenta și Marcoser lansează fungicidul Orondis® Ultra pentru culturile de legume

Aproximativ 300 de reprezentanți importanți ai sectorului legumicol au participat recent la un eveniment deosebit organizat în ferma legumicolă modernă Marcoser. În cadrul acestuia, specialiștii Marcoser și Syngenta au dezvăluit cele mai recente progrese în dezvoltarea hibrizilor de tomate și ardei, demonstrând în, același timp, noile tehnologii avansate de fertilizare a legumelor.

Momentul culminant al întâlnirii a fost lansarea oficială a fungicidului Orondis® Ultra, un produs cu potențial mare de a schimba paradigma protecției plantelor.

„Orondis® Ultra conține cea mai nouă substanță activă recent descoperită – Oxatiapiprolin. Este o substanță sistemică care acționează asupra ciupercii ce provoacă mana prin mai multe căi: împiedică sporularea, fixarea hifelor ciupercii și germinarea sporilor. Zoosporii expuși la oxatiapiprolin își pierd viabilitatea la scurt timp de la aplicare și nu mai sunt capabili de germinare. Inhibarea completă a germinării zoosporilor are loc în decurs de 2 ore de la expunerea la oxatiapiprolin.  

Orondis® Ultra mai conține și Mandipropamid – care inhibă sinteza celulozei la ciupercile patogene Oomycete. Este o substanță translaminară, astfel din moment ce a fost aplicat produsul pe frunze, traversează frunza și protejează frunza inclusiv pe partea inferioară, rămânând o perioadă mai lungă de timp pe aceasta și prevenind ulterior fixarea zoosporilor”, a explicat Iulian Zafiu, Director Vânzări Culturi Speciale și Legumicultură, Syngenta România și Moldova.

Producând legume certificate conform standardelor internaționale, Marcoser oferă o atenție sporită selectării produselor utilizate, astfel încât să fie printre cele mai performante. Cu timpul, și-au făcut tot mai mult loc în schemele de protecție produsele de protecție a plantelor și genetica performantă Syngenta.

„Ferma ne ține conectați la realitatea cu care fiecare fermier se confruntă și permite inginerilor noștri să experimenteze pentru a determina care sunt cele mai eficiente tehnologii. Oferim soluții pe care deja le-am testat în ferma noastră și suntem siguri în rezultatele ce urmează a fi obținute. Mereu am fost orientați să oferim consultanță și să asigurăm suportul necesar astfel ca fermierii să obțină producții în cele mai favorabile condiții posibil. Mai mult, demonstrăm în propria fermă că legumele produse în România pot fi de cea mai bună calitate, fără reziduuri”.

„De cinci ani dispunem de certificările GLOBALG.A.P. și recent, GRASP, fapt ce confirmă că legumele noastre sunt sigure pentru consumatorul final. Suntem axați pe produse cu eficiență sporită și impact minim, motiv din care avem un parteneriat cu Syngenta menținut pe parcursul a 15 ani”, a menționat Marius Petrache, Director General Marcoser.

Specialiștii Syngenta au vorbit despre schemele de protecție recomandate pentru culturile de legume, menționând perioadele de aplicare și modul de acțiune al produselor.

Totodată, un subiect ce nu a putut să lipsească a ținut de strategia de control al dăunătorului Tuta absoluta – un dăunător tot mai greu de menținut sub control în ultimii ani.

„Înainte de a ne gândi ce insecticide să folosim este imperios să ne asigurăm că înainte de plantarea răsadurilor am aplicat următoarele metode agrotehnice: dezinfecția și curățarea solariilor de resturile vegetale, montarea plaselor la guriile de aerisire și eliminarea buruienilor din preajma solariilor”, au fost câteva dintre soluțiile menționate de Marius Drăgoi, Marketing Manager Culturi Speciale și Legumicultură România și Moldova. 

Soluțiile pe care compania Syngenta le propune pentru combaterea acestui dăunător sunt: Affirm® Top (emamectin benzoat), Voliam® (clorantroniprol) și Minecto® Alpha (ciantraniliprol + acibenzolar S metyl), aplicate astfel: Minecto Alpha, aplicat radicular după plantare; următorul tratament se realizează cu Voliam, după care încă două tratamente cu Affirm Top.

Astfel combatem dăunătorul când nivelul de infestare este mai mic. După aplicarea acestor soluții, se poate menține cultura curată cu ajutorul prădătorilor și utilizând insecticide fără niciun efect asupra entomofaunei utile.

La capitolul hibrizi de legume, portofoliului Syngenta Vegetable Seeds include soluții pentru toate problemele populare la moment în fermele legumicole: toleranță sporită la diferiți patogeni, inclusiv virusuri, nematozi, oferirea randamentelor sporite și alte potențiale provocări.

„Atunci când vorbim despre cei mai populari hibrizi de tomate cu creștere nedeterminată, Sandoline® F1 este cel mai vândut hibrid în România, urmat de Ciciu® F1, ambele cu toleranță sporită la principalele boli. Un hibrid nou disponibil începând cu anul trecut este Paronema® F1, cu fructe relativ mai mici, cu 6-8 fructe legate în inflorescențe. În plus, are și o capacitate bună se maturare post-maturare. Pentru tomatele cu fructe alungite, de tip prunișoară, Bacalar® F1 și Isiaki® F1 sunt unele dintre cele mai apreciate.

Noutățile pentru cultura de tomate, pe lângă Paronema® F1 și Isiaki® F1, includ hibridul Marifet® F1 – primul hibrid de tomate cu creștere semi-determinată, fruct rotund, toleranță la virusul petelor de bronz, Dominet® F1 și Pekonet® F1 – tomatele extratimpurii care formează mucron în mod natural”, au menționat specialiștii Syngenta.

Al treilea panel al evenimentului a inclus prezentarea schemelor de fertilizare implementate în ferma Marcoser, fermierii având posibilitate să se convingă imediat de avantajele implementării recomandărilor specialiștilor.

Pe lângă cele menționate, fermierii prezenți la eveniment au avut ocazia să interacționeze cu specialiștii companiei și chiar să obțină consultanță privind problemele cu care se confruntă.

„Sunt implicat în legumicultură de aproximativ 30 de ani și pot spune că aceste evenimente, sunt nemaipomenite pentru dezvoltarea sectorului, pentru că adună oameni devotați, care muncesc zi de zi în acest domeniu și vedem „pe viu” tehnologia nouă, inclusiv produse ecologice. Mulți nu înțeleg impactul utilizării produselor necalitative și că prețurile mici anterioare ale legumelor, erau justificate prin acestea. Producerea în baza analizei solului, cu o nutriție și protecție eficientă, stau la baza recoltelor de calitate, iar cunoașterea hibrizilor noi și a particularităților acestora este crucială pentru recolte de calitate”, a spus Damian Neagu, legumicultor din comuna Țifești, Vrancea.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou CEO BASF: Martin Brudermüller este înlocuit de Markus Kamieth

La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 din cursul...

Alertă dezvoltare boli la cerealele păioase

Senzorii instalați pe stațiile meteo au detectat un nivel de infecție de 70% până la 100%, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz)...

Tractorul MF 9S, prezentat în premieră de Sigma CVM fermierilor din România

Ce ne puteți spune despre participarea Sigma CVM România la târgul Agraria din acest an?  „Participarea Sigma CVM România la...

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile de investiții, iar județul Timiș este unul dintre orașele cheie...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole