13.7 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

-

HomepageAdvAgrar Bag - cea mai nouă opțiune pentru depozitarea produselor agricole în...

Agrar Bag – cea mai nouă opțiune pentru depozitarea produselor agricole în silobaguri

Începând din acest sezon, fermierii au la dispoziție soluția de depozitare pentru cereale și oleaginoase în silobaguri, oferită de Agrar Bag România, printr-un parteneriat între Ferma Boboc, din Furculești, jud. Teleorman și cel mai mare distribuitor european al producătorului german de saci și echipamente Agrar Bag.

Ieri a avut loc prima prezentare cu public a acestei soluții, în cadrul unui eveniment organizat în fermă, împreună cu RWA Raiffeisen Agro România, partenerul în activitatea de multiplicare de semințe. Au participat fermieri reprezentativi din zonă.

„Avem capacități de depozitare în magazii și silozuri metalice de 6.000 de tone, dar de-a lungul timpului ne-am confruntat cu presiunea de a vinde, cauzată de insuficiența capacității de depozitare. De doi ani depozităm în silobaguri, am învățat și din experiența colegilor din cooperativa din care facem parte și dorim acum să le oferim și altor fermieri accesul la acest mod modern și eficient de depozitare. După achiziție, cumpărătorul va beneficia de instruire la primele umpleri. Știm foarte bine care sunt necesitățile fermierilor”, a declarat Dorin Boboc, administrator al fermei.

Avantajele sistemului

Sistemul silobag este cea mai ieftină metodă de depozitare a produselor agricole și aduce multiple avantaje. Nu există pierderi de cantitate prin reducerea umidității produsului stocat, ca în alte sisteme de depozitare, nu este necesară ventilație, care presupune consum de curent electric și nu este necesară gazarea împotriva insectelor.

Viteza de lucru este mare, se pot încărca până la 400 t/oră, după ce operatorii utilajului dobândesc experiență. Sacii au lungimi de 60-150 m. Un sac de 75 m poate depozita aproximativ 250 t/grâu.

Pentru fermierii care au experiență în utilizarea tehnologiei, este recomandată utilizarea sacilor de dimensiuni mari, pentru a reduce timpul de reîncărcare a acestora pe utilaj. Un sac de 150 m se poate tăia la lungimea dorită, în funcție de configurația spațiului alocat stocării.

Investiție și operare

Producătorul furnizează saci cu șapte straturi care asigură etanșeitatea și păstrarea parametrilor calitativi din momentul încărcării, dacă aceasta este corect realizată, uniformă, fără pliuri dar și fără întindere excesivă.

Sacii sunt de unică folosință, iar Agrar Bag asigură reciclarea acestora, prin intermediul partenerilor. Din perspectiva fermierului, Dorin Boboc le recomandă colegilor să nu facă economii de câteva mii de euro la achiziția de utilaje, ci să aleagă echipamente de calitate foarte bună, care fac posibilă umplerea corectă a sacilor, ce asigură păstrarea calității produselor agricole.

Durata de viață a echipamentelor este de 20-30 de ani, deoarece acestea au foarte puține piese care se pot defecta.

Pentru încărcare este recomandată utilizarea unui tractor de 90 CP pentru a acționa încărcătorul. Pe un hectar de teren se pot depozita 10.000 de tone de cereale în silobaguri. Alimentarea utilajului de încărcare se poate face cu ajutorul remorcii tehnologice, cu încărcătorul frontal, sau printr-un echipament auxiliar care se atașează încărcătorului.

Sacii se pot așeza pe pământ, pajiște sau platforme betonate. Esențial este ca nu există corpuri ascuțite. Pentru protecția împotriva păsărilor sunt furnizate plase de protecție cu inserție metalică. Perforările accidentale se pot repara cu ajutorul unor petice speciale furnizate de producător. Descărcarea se poate face cu tractor de 70 CP.

Finanțare și avantaje fiscale

Agrar Bag România este rezultatul unui parteneriat dintre Boboc&Co și un partener din Bulgaria, cu o vastă experiență în domeniu. Echipamentele și sacii se pot comercializa prin facturare directă de la depozitul din Bulgaria.

Antreprenorii pregătesc, împreună cu un partener din domeniul financiar, o soluție pentru a oferi finanțarea utilajelor sub formă de leasing. Aceasta este integral deductibilă, iar achiziția se face la final, la valoarea reziduală de 5%.

Având și echipamentele și sacii pe stoc la o distanță foarte mică de România, timpul maxim de livrare este de o săptămână, dar în situații speciale se pot efectua și livrări în 24 de ore.

Despre fermă

Boboc&Co este una dintre fermele de referință în județul Teleorman. Lucrează 1.400 ha în sistem neirigat și este multiplicator de sămânță de 30 de ani, activitate căreia îi este alocată 25-30% din suprafață.

Sunt multiplicate în medie cinci soiuri, atât românești, cât și străine. Firma deține o stație de semințe performantă, cu utilaje Cimbria de capacitate mare și acordă o mare atenție activității de producere în câmp: purificări manuale, tratamente specifice. Selectarea și însăcuirea se fac la comandă, fapt ce asigură o germinație superioară.

Proprietarii cred în necesitatea de diversificare a activităților, pentru a asigura stabilitatea firmei, dar și pentru a crea locuri de muncă într-o zonă geografică în care oportunitățile locuitorilor sunt reduse.

Fermierii analizează oportunitatea realizării, pe aproximativ 10% din suprafața fermei, a unui sistem subteran de irigare prin picurare pentru producerea de legume. Această activitate a început să fie dezvoltată, cu pași mici, în urmă cu trei ani.

Suprafața alocată este în prezent de doar un hectar, din care 700 mp de spații protejate. Sunt produse roșii, castraveți, ardei, vinete, varză, pepeni. În această primăvară au fost vândute 50.000 de răsaduri de tomate.

Firma are investiții și în domenii ce nu au legătură cu agricultura: sisteme fotovoltaice amplasate pe acoperișurile clădirilor din fermă cu o putere de 204 kW, investiții imobiliare în spații comerciale în București și două clădiri de birouri cu o suprafață de 2.500 mp, în Alexandria.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Agroland Agribusiness cumpără o platformă agro-industrială pentru semințe și cereale în Mehedinți

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a...

Corteva Agriscience: Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele...

Oprește și elimină mucegaiul din hale, săli de sortare, camere de păstrare prin ionizarea mediului: econom și efectiv 

Bacterii, virusuri, mucegai și miros neplăcut – toate acestea se opresc și se elimină imediat prin dezinfecția mediului cu...

Agra Asigurări a acordat fermierilor afectaţi de fenomenele meteo despăgubiri de 65 mln de lei, în iunie

Agra Asigurări a acordat fermierilor ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice extreme despăgubiri în valoare de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole