13.2 C
București
marți, 15 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAAC: Fermierii vor fi dezavantajaţi dacă proiectul de OUG privind ajutorul pentru...

AAC: Fermierii vor fi dezavantajaţi dacă proiectul de OUG privind ajutorul pentru secetă va fi aprobat în forma propusă

Fermierii vor fi dezavantajaţi dacă proiectul de OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă în perioada martie-septembrie 2022, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, va fi aprobat în forma propusă, având în vedere că procentul de calamitare se aplică de două ori, avertizează Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).

„OUG trebuie aprobată cu un cuantum total de 869.600,00 mii lei conform art 14 din OUG lansat în consultare publică şi semnată de toate ministerele de resort, dar cu precizarea că trebuie modificată Anexa 1 – Cererea de plată a grantului acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în primăvară anului 2022 şi au fost afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie, prevăzută la pag 10 astfel: în tabelul de calcul este corect şi necesar să fie eliminată coloana 3 (Suprafaţa calamitată(ha)), deoarece col (3) din cerere este echivalentul col (6) din Procesul verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Coloana 6 din PV constatare reprezintă suprafaţa calculată, la care s-a aplicat deja procentul de calamitare. Atragem atenţia că dacă OUG se aprobă în forma propusă fermierii vor fi dezavantajaţi, aplicându-se procentul de calamitare de 2 ori”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de organizaţia agricolă premierului Nicolae Ciucă.

Spre exemplu, un fermier cu grad de calamitare de 60%, având dreptul la un ajutor de 600 lei/ha, va primi 360 lei, respectiv 36%(60%- 60%). Suma de 1.000 lei/ha, propusă a fi acordată pentru fermierii afectaţi 100% reprezintă între 15,6 şi 23,4% din cheltuielile efectuate pe hectar.

„Domnule premier Nicolae Ciucă, este de neacceptat situaţia de faţă în care proiectul de OUG menţionat anterior care a fost în dezbatere publică, a fost avizat de toate ministerele, a fost acceptat de Comisia Europeană urmare a notificării, să fie modificat prin reducerea substanţială a sumei totale acordate fermierilor. Domnule premier Nicolae Ciucă, aveţi datoria şi obligaţia, ca în şedinţa de Guvern, de azi 31.05.2023, să readuceţi lucrurile la normalitate conform celor prezentate public, anterior”, transmit reprezentanţii AAC.

Potrivit sursei citate, agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situaţie foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele româneşti: costuri în creştere, prăbuşirea preţurilor la cereale/oleaginoase, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producţii diminuate din cauza lipsei sistemului de irigaţii.

‹ adv ›

Aceştia mai transmit că toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc şi soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.

„Acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, pe care îl conduceţi. Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României. Din punctul nostru de vedere, dacă aprobaţi OUG cu ajustările făcute ieri, atât miniştrii ministerelor avizatoare cât şi dumneavoastră domnule Premier trebuie să vă daţi demisia de onoare, azi”, au mai spus reprezentanţii asociaţiei în scrisoarea transmis premierului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la...
‹ adv ›

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea...

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole