14.7 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum îngrijim corect plantațiile de zmeur primăvara

Cum îngrijim corect plantațiile de zmeur primăvara

De îngrijirea atentă a culturii de zmeur depinde și recolta bogată cu care veți fi răsplătiți. Totodată, acțiunile greșite ale grădinarului pot afecta capacitatea de producere a acestor plante. Prin urmare, este necesar de a cunoaște unele reguli și secrete pentru a vă ajuta să obțineți o mulțime de fructe gustoase și mari.

Lista de lucrări obligatorii de primăvară include – tăierea sezonieră (după iarnă) a arbuștilor, asigurarea cu hrană și prelucrarea arbuștilor contra dăunătorilor. În aceasta perioadă este foarte ușor de rupt mugurii, care s-au pregătit să se desfacă, ceea ce va duce la pierderea recoltei.

Solul primăvara este foarte moale, și din aceasta cauză trebuie să fiți atenți să nu-l tasați în procesul de lucru.

Un sol mai compactat mai ales ce argilos diminuează creșterea normală a zmeurului. Grădinarii experimentați recomandă să faceți cărărușe din plăci de lemn în plantațiile de zmeur.

Cum se taie zmeurul primăvara?

Tăierea de primăvară se realizează în două etape. În primul rând, este necesar să eliminați mugurii afectați de musculița galicolă a tulpinilor.

Urmele de viață a acestui parazit pot fi văzute și cu ochiul liber, mai ales în timp ce arbuștii stau fără frunze. În partea de jos a tulpinilor și a lăstarilor pot fi văzute umflături. Dacă o să le tăiați o să găsiți acolo larve de musculiță galicolă.

Eliminați, de asemenea, lăstarii care sunt slabi și care au înghețat puternic. Indiferent de forma de plantare a zmeurului (tufiș sau bandă fructiferă) se efectuează și lucrările de rărire, deoarece aglomerarea plantelor vor afecta negativ recolta.

În cazul plantațiilor în benzi fructifere se lasă 25 de plante pe un metru și în cazul plantării tufelor se lasă 8-12 plante.

Se recomandă ca zmeurul să fie tăiat astfel încât acesta să poată crește mai mult sau mai puțin liber, în caz contrar acesta va primi mai puține raze de soare și nutriție.

A doua oară zmeurul se taie atunci când el începe să crească. Vârfurile lăstarilor sunt tăiate până la primul mugure care a rezistat bine iarna. Să determinați un astfel de mugure nu este greu: acesta trebuie să aibă dimensiunea normală și culoare și să fie la fel de dezvoltat ca și ceilalți.

În cazul în care zmeurul se taie corect, primăvara, atunci și recolta va fi mai bogată, dar și perioada de fructificare se va mări.

Cu ce îngrășăminte alimentăm zmeurul primăvara?

Zmeurul are nevoie de fertilizanți suplimentari, mai ales atunci când crește pe soluri mai sărace. Cele mai importante îngrășăminte pentru cultură de zmeur sunt azot, potasiu și fosfor, dar aceasta cultură iubește și substanțe organice.

Fertilizanții cu azot, de obicei, se administrează primăvara și vara, deoarece acestea reduc rezistența la îngheț și nu sunt potrivite pentru a fi utilizate toamna.

Insuficiența de azot duce la încetinirea creșterii mugurilor, micșorării frunzelor și reducerea drastică a roadei.

Deficitul de fosfor se manifestă prin slăbirea mugurilor, iar insuficiența de potasiu nu doar afectează negativ productivitatea, dar, de asemenea, reduce semnificativ rezistența la ger.

Fertilizarea zmeurului primăvara cel mai bine este de făcut după următoare schemă:

1. Imediat după topirea zăpezii, înaintea de afânarea solului, se introduc îngrășăminte cu azot (10-15 grame de nitrat de amoniu și 10 grame de uree la 1 metru pătrat).

Trebuie de amintit că îngrășămintele de azot acidulează solul, iar zmeurul nu tolerează aciditatea ridicată. Prin urmare, grădinarii cu experiență recomandă ca împreună cu îngrășămintele de azot să se pună la fiecare tufă și un pahar de cenușă.

Azotatul de amoniu poate fi înlocuit cu potasiu: acesta conține de asemenea azot, dar nu acidulează solul.

Înainte de a fertiliza plantele acestea trebui să fie bine udate. Unii grădinari folosesc îngrășăminte complexe făcute de dânșii acasă: azotat de amoniu superfosfat și kaliu în raport de 1: 1: 2. Dozare – 100 de grame la 10 litri de apă.

2. După afânarea solului se introduc îngrășăminte organice în calitate de mulci. Aici poate fi utilizat humus, compost de turbă, grajduri de paie etc.

3. În luna mai zmeurul trebuie de hrănit cu lumânărică (verbascum), care se amestecă cu 500 de ml la o căldare de apă. Îngrășământul se folosește astfel: circa 5 litri pe un metru pătrat al plantațiilor.

Îngrășăminte pentru zmeur fără „chimie“:

  • gunoi de grajd proaspăt care se amestecă cu apă 1:10;
  • deșeurile de la iepure, capră (1:10) sau (1:20) deșeurile de la păsări;
  • tinctura de buruieni (urzică și tătăneasă). Pentru a prepara se toarnă 1 kg de amestec de plante proaspete la 10 litri de apă, infuzia se păstrează timp de 7-10 zile, dar în fiecare zi trebuie amestecată. Produsul obținut se amestecă cu apă (1:10) și se administrează ca îngrășământ la zmeur proporția fiind de 2 litri pentru o tufă.

Sfaturi cu privire la modul de a fertilizare a zmeurului cu organice

  • Solul uscat înainte de fertilizare trebuie de udat în mod corespunzător pentru a nu arde rădăcinile de zmeur;
  • Îngrășămintele se introduc atunci când vremea e ploioasă sau când nu este cald afară: soarele și temperaturile provoacă o reacție chimică nepotrivită;
  • Lucrările ar trebui să fie făcute cu mare atenție, astfel ca soluția să nu nimerească pe frunzele și tulpina zmeurului;
  • Infuziile făcute pe bază organică nu trebuie să fie închise ermetic, pentru că acestea au nevoie de aer.

Combaterea dăunătorilor de zmeur primăvara

Principalii dăunători ai zmeurului: gărgăriță de zmeură și căpșuni, gândacul zmeurului, musculița galicolă a tulpinilor. Primăvara este anotimpul prevenirii atacurilor a acestor dăunători.

Nu ezitați să utilizați cele mai simple măsuri agrotehnice: tăierea, recoltarea reziduurilor, săpatul la timp a solului. Gărgărițele, musculițele și larvele gândacilor iernează în părțile deteriorate sau moarte ale arbustului, dar și în sol. Curățarea plantației de zmeur de frunze căzute și ramuri moarte nu este doar o practică estetică, ci, de asemenea, și un raționament de tratament.

Fiți atenți: Toți mugurii afectați care au fost eliminați la tăiere, trebuie să ardă! Este inacceptabil ca să se utilizeze părțile infectate ale plantelor pentru compost sau alte scopuri: paraziții din zmeur se vor răspândi pe tot teritoriul plantației.

Cu ce se poate de prelucrat zmeurul primăvara

Cum combatem gândacul zmeurului

Aceste insecte apar în masă în timpul înfloririi și distrug mugurii, florile și frunzele; larvele lor se hrănesc cu fructe și pot să distrugă o parte semnificativă a roadei.

Gândacul zmeurului trebuie de combătut imediat după topirea zăpezii și după legarea lăstarilor, este necesar de stropit din abundență arbuștii și solul cu soluția Nitrafen (Nitraphenu) (200 de grame la apă 10 litri).

Înainte de înflorire se mai face o prelucrare a culturilor cu infuzii din gălbenele și pelin. Pentru a prepara tinctura din gălbenele se ia materialul zdrobit în forma uscată de 200 de grame uscat la 10 litri de apă și se lasă pentru 48 de ore.

Tinctura din pelin se face în aceeași proporție, dar se păstrează nu mai mult de 2 ore. Apoi, ambele perfuzii se amestecă și se filtrează.

Musculița galicolă de zmeur

Larvele acestei insecte sunt foarte periculoase. Ele deteriorează lăstarii tineri, provocând dispariția lor sau ele îngheață în timpul iernii, de asemenea pot contribui la pătrunderea ciupercilor, în rezultat cultura va fi supusă unui pericol evident în anul care urmează.

Semnele caracteristice că planta este infectată cu aceste larve ale musculițelor – sunt așa numite „gale” (umflături) pe tulpini, dar și deteriorarea lăstarilor.

Pentru a combate acest dăunător este necesar de a inspecta zmeurul după hibernare, și atunci când depistați aceste gale trebuie de tăiat și de ars lăstarii infectați.

Primăvara devreme se recomandă de afânat solul la o adâncime de 5-10 cm, și de prelucrat cu Fufanonom (15-20 ml la 10 litri de apă).

În perioada când apar muguri înfloriți, zmeurul trebuie de stropit cu Fufanonom (10 ml per 10 litri de apă, debitul – 0,2 litri per tufă) sau Aktellik (15 ml per 10 litri, același debit).

Musculiță de tulpină

Acesta este unul dintre dăunătorii de zmeur specifici care atacă anume această cultură. Larvele de muște rod vârfurile mugurilor, ceea ce duce la putrezirea și infectarea plantei.

Prevenirea se face primăvara prin mulcirea cercurilor de lângă tulpinile arbuștilor. Acest lucru stopează invazia insectelor, care vor să iasă din locurile de iernare. La începutul lunii mai, înainte de înflorire, zmeurul pot fi prelucrate cu Aktellik, Fitoverm sau Agravertin.

Apărăm zmeurul de boli

Cele mai periculoase boli pentru zmeur sunt antracnoză și putregaiul cenușiu produs de ciuperca

Pentru prevenirea apariției antracnozei zmeurul poate fi tratat primăvară cu soluția Nitrafen (200 g la 10 litri de apă). În perioada de înmugurire se recomandă de administrat amestecul de bordeaux (200 g de sulfat de cupru și 200 g de var la 10 litri de apă).

Putregaiul cenușiu – este o boală, care se activează mai ales când afară e cald și umed. Ciuperca afectează frunzele și fructele. Apariția mucegaiului poate fi prevenită prin stropirea zmeurului cu lichidul Bordeaux: primăvară devreme se aplică soluție de 3%, înainte de înflorire – 1%.

De asemenea, este eficient și Fitosporin care poate fi aplicat în orice moment, în cazul în care plantele au prezentat semne ale bolii.

Află aici 9 secrete pentru o recoltă bogată de zmeură.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un...
‹ adv ›

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani. Sistemul...

Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi

Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole