13.2 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLegumicultorii din comuna Glodeanu Sărat spun că nu utilizează substanţe chimice pentru...

Legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat spun că nu utilizează substanţe chimice pentru grăbirea coacerii

Legumicultorii din comuna Glodeanu Sărat, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, susţin că roşiile din sere şi solarii nu sunt forţate pentru a se coace mai repede cu ajutorul unor substanţe chimice, contractele pe care le au încheiate cu lanţuri de magazine importante din România dovedind calitatea produselor.

Reacţia cultivatorilor vine după ce Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău a anunţat că doi bărbaţi, care potrivit unor surse ar fi din Glodeanu Sărat, sunt suspectaţi că au comercializat legume stropite cu substanţe toxice interzise în România.

Primarul comunei Glodeanu Sărat a transmis marţi, după o întrevedere cu legumicultorii din zonă, un comunicat de presă în care precizează că produsele din sere şi solarii respectă normele de siguranţă alimentară.

„Având în vedere multitudinea articolelor difuzate în mass-media, referitoare la legumele produse în sere şi solarii, comunitatea legumicultorilor din comuna Glodeanu Sărat transmite că în cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece. Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate.

Afirmaţiile conform cărora legumele ar fi tratate excesiv nu sunt probate, legumele testate de autorităţile cu competenţe în domeniu neidentificând astfel de cazuri. Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, a transmis primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica.

Legumicultorii afirmă că oamenii pot cumpăra cu încredere legumele produse la Glodeanu-Sărat, iar folosirea substanţelor toxice nu este o practică în zonă.

„Nu este o practică, la Glodeanu nu se foloseşte nicio substanţă de coacere a roşiei sau alte substanţe interzise. Noi scoatem roşiile peste trei săptămâni, o lună de zile. La noi încă nu se comercializează roşii. Ne străduim foarte mult să aducem produse cât mai curate pe mesele oamenilor. În ferma mea nu se foloseşte niciun fel de substanţă chimică şi ca mine cunosc încă 50-60 de persoane.

Toată lumea poate preleva analize, noi lucrăm cinstit. Nu ştiu ca cineva să folosească aşa ceva iar oamenii trebuie să cumpere cu încredere”, a declarat, Claudiu Breazu, preşedintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat şi reprezentant al Bazinului legumicol Glodeanu Sărat din judeţul Buzău.

După ancheta autorităţilor, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!”, prin intermediul căreia doreşte să determine Primăria Buzău să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare în pieţe sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole