15 C
București
marți, 28 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Pariu pierdut. Producătorii de cereale din Europa de Est ar putea...

Reuters: Pariu pierdut. Producătorii de cereale din Europa de Est ar putea rămâne cu mai puține opțiuni de comercializare

Când preţurile la cereale pe plan global au început să scadă anul trecut, după creşterea semnificativă înregistrată în primele luni ale războiului din Ucraina, ministrul Agriculturii de atunci din Polonia a cerut fermierilor să-şi păstreze recoltele, în speranţa obţinerii unor profituri ridicate, dar acest pariu a fost un eşec pentru unii, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

După aproape un an, fermierul polonez Artur Konarski încă are depozitate aproximativ 150 tone de cereale şi spune că unii din concurenţii săi din Polonia, al treilea mare producător de grâu din UE, au chiar stocuri mai mari în silozuri.

Fermierii din Polonia şi alte ţări din Europa de Est care au păstrat recoltele pentru a obţine preţuri mai mari sunt loviţi de furtuna perfectă.

O creştere a exporturilor din Brazilia şi Rusia a dus la scăderea preţurilor la cereale pe plan global, în timp ce UE şi-a deschis graniţele pentru importuri scutite de taxe vamale de cereale ucrainene, pentru a-şi arăta solidaritatea, după ce Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Deşi obiectivul UE este să dea posibilitatea fermierilor din Ucraina să-şi exporte cerealele şi seminţele oleaginoase către pieţele lor tradiţionale din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia – şi a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale – o cantitate mare de cereale a rămas în Europa de Est.

În lipsa cerealelor produse local, morarii şi crescătorii de animale din Polonia au apelat la importurile de cereale ucrainene, care au ajuns în UE transportate cu trenuri şi camioane, susţin traderii şi fermierii.

Guvernele din Europa de Est au dat vina pe fermieri dar Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al Sindicatului polonez al fermierilor susţine că unele probleme din regiune sunt auto-provocate deoarece fermierii, încurajaţi de politicieni, au păstrat recoltele.

„Aceste evoluţii au dus la vânzările mai scăzute în timpul perioadei de recoltare şi depozitare a cerealelor de către fermieri, iar consecinţele le resimţim acum prin reducerea veniturilor de pe urma vânzării de cereale”, a explicat Wawrzyniak.

Cumpărării locali au la dispoziţie multe alternative pentru aprovizionare.

După deschiderea frontierelor pentru cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane tone de porumb şi 579.315 tone de grâu, în creştere de la 6.269 tone de porumb şi 3.033 tone de grâu în 2021.

„Deoarece fermierii nu au mai vândut, morarii şi crescătorii de animale au cumpărat cereale ucrainene, susţine un trader polonez.

Chiar dacă s-a dovedit un aliat devotat al Ucrainei, Polonia a interzis în aprilie importurile de cereale ucrainene, în urma plângerilor fermierilor din zona rurală, care sprijină semnificativ partidul aflat la guvernare (PiS).

Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, intrând într-o dispută cu Bruxelles-ul privind politica comercială şi cerând compensaţii din fondurile UE pentru fermierii furioşi.

Importul unilateral a fost ridicat săptămâna trecută, doar după ce Comisia Europeană a acceptat blocarea vânzărilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina către Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, în perioada 2 mai – 5 iunie.

Dar este puţin probabil ca problema să dispară.

Negocierile cu Rusia privind extinderea acordului care permite unele exporturile de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, pentru atenuarea crizei alimentare globale, este incert.

Dacă acordul privind coridorul de cereale, care urmează să expire luna aceasta, nu va fi prelungit, fermierii ucraineni vor avea puţine opţiuni şi vor trimite toate exporturile de cereale prin Europa de Est.

Traderii de cereale spun că preţul plătit pentru cerealele din Ucraina este în linie cu nivelul de pe piaţa europeană, dar sub nivelul cerut de mulţi fermieri din Europa de Est.

Preţul grâului în Europa a urcat în octombrie la peste 350 de euro pe tonă dar de atunci a scăzut, ajungând la nivelul de dinaintea invaziei, de aproximativ 235 de euro pe tonă.

„Fermierii dau vina pe guverne pentru preţurile scăzute din cauza importurilor din Ucraina, ceea ce nu este chiar adevărat”, susţine traderul polonez.

Şi fermierii din Ucraina se plâng că primesc mult mai puţin decât preţul pieţei, deoarece aproximativ 100 de euro pe tonă se scade pentru acoperirea transportului către Europa de Est, mult mai mult decât costul pentru transportarea cerealelor către porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Restricţiile impuse de UE asupra importurilor de cereale au înrăutăţit perspectivele deja sumbre privind agricultura din Ucraina, care înaintea invaziei era al treilea exportator de cereale din lume.

Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiţi să reducă semnificativ suprafeţele plantate din cauza dificultăţilor şi a preţului ridicat pentru produsele cu care se aprovizionează din afara ţării.

Influxul de cereale ucrainene către Europa de Est afectează de asemenea capacitatea statelor vecine din UE de a-şi exporta propriile cereale, existând un deficit de camioane şi vagoane de tren disponibile.

În România, fermierii se plâng că procesatorii şi morile locale nu sunt interesaţi de recolta lor de grâu şi porumb, susţinând că la porţile lor ajung camioanele cu cereale ucrainene.

Fermierii spun că nu găsesc camioane pentru a-şi transporta produsele, costurile logistice înregistrând un avans de 70% faţă de nivelul de dinaintea războiului.

„În UE şi în lanţul de aprovizionare, vânzătorii mici, traderii, procesatorii de alimente au avut de câştigat. Fermierii români au ratat sistematic oportunităţile de vânzare a cerealelor lor, începând din mai 2022”, susţine Cezar Gheorghe de la firma de consultanţă AGRIColumn.

De la începutul conflictului, aproximativ 17 milioane tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina fie pe şosele, fie pe calea ferată, fie pe Dunăre, arată datele Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Toată cantitatea de cereale, reprezentând aproximativ 38% din exporturile Ucrainei, a ajuns în statele vecine din UE, în condiţiile în care graniţele Ucrainei cu Rusia şi Belarus au fost închise.

„Dorinţa producătorilor locali de a-şi păstra recoltele în aşteptarea unor preţuri mai ridicate a creat un deficit pe piaţa locală, astfel încât consumatorii s-au grăbit să apeleze la cerealele Ucrainei disponibile în acel moment”, susţine Sindicatul producătorilor de cereale ucraineni UGA.

Alte 28 milioane tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, arată datele ONU.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă și în anul 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în anul...
‹ adv ›

Bihor: Cinci focare noi de PPA la porcii domestici înregistrate în ultima lună în judeţ, a anunţat DSVSA

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat, luni, că în ultima lună în judeţ au fost...

INHGA: Avertizări de inundaţii pe râuri din judeţele Constanţa, Caraş-Severin şi Mehedinţi, în orele următoare

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, avertizări Cod galben de inundaţii, valabile în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole