26.9 C
București
luni, 10 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTillandsia - planta aeriană, cum crește și se îngrijește

Tillandsia – planta aeriană, cum crește și se îngrijește

Există plante de interior pentru care nu sunt necesare nici ghivece, nici pământ și sunt mult mai ușor de îngrijit. Este vorba despre plantele aeriene sau aerofite.

Cele mai răspândite specii fac parte din genul Tillandsia, familia Bromeliaceae. Acestea sunt native din zona tropicală si subtropicală a Americii de Sud și Centrală.

Arealul lor natural de răspândire este foarte variat. Astfel, speciile de Tillandsia se întâlnesc atât în păduri tropicale, cât și zone de deșert sau stâncoase de munte.

Ele se fixează pe pietre, copaci sau oriunde zboară sămânța plantelor. Totuși, nu sunt plante parazite, ci epifite – plante care trăiesc pe alte plante, fără însă să le consume substanțele nutritive, fiind capabile să-și producă substanțele organice desinestător prin procesul de fotosinteză.

Aceste epifite sunt deosebite prin faptul că au rădăcini foarte slabe sau chiar reduse, care au rolul principal de a fixa planta, ci nu de a o asigura cu apă și substanțe minerale.

Însă această funcție a revenit frunzelor, care sunt înzestrate cu niște perișori sau solzișori numiți tricomi, cu ajutorul cărora absorb vapori de apă și microparticule de praf din aer. 

Astfel, planta practic „se hrănește cu aer”, de aici vine și numele de plante aerofite sau aeriene.

Tillandsiile nu au nevoie de substrat și nu se plantează în ghivece. Doar se fixează pe diverse suporturi decorative din lemn, sârmă, cochilii. Fiind utilizate la crearea elementelor de decor interior ca florarium, terarium și alte aranjamente florale.

Spre deosebire de habitatul său natural, în condiții de casă înfloresc mai rar. La fel ca majoritatea bromeliaceelor, plantele aeriene înfloresc o singură dată.

După care rozeta de frunze se usucă progresiv, fiind substituită de lăstari, ce vor înflori, la rândul lor, odată ajunși la maturitate, după 3-4 ani.

Florile sunt de formă tubulară și sunt dispuse sub formă de spice aplatizate. La unele specii, inflorescența prezintă bractee frumos colorate, decorative o perioadă lungă de timp.

Un alt lucru prin care se deosebesc plantele aeriene, de restul, este că nu sunt predispuse atacului  de dăunători.

Citește și Begonia cu frunze decorative. Înmulțire și îngrijire

Condiții de creștere pentru plantele aeriene

Lumină. În perioada de iarnă Tillandsia e bine să fie amplasată într-un loc mai luminos. Pe când vara este obligatoriu să fie ferită de razele puternice ale soarelui.

Astfel, plantele aeriene preferă lumina indirectă, însă pot tolera razele directe doar dimineața devreme sau după-amiaza.

Temperatura optimă pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor aerofite variază între 18 și 25oC. La o temperatură mai joasă de 10o C, plantele pot suferi din cauza suprarăcirii.

La temperaturi de peste 15 o C, umiditatea aerului trebuie sa fie de 60%.

Apa. Tillandsia se simte foarte bine în locurile din casă cu umiditate ridicată, de exemplu băile care au iluminare naturală.

Amplasată în alte părți ale casei, are nevoie să fie pulverizată  sau scufundată într-un vas cu apă pentru 5-10 minute, de 1-2 ori pe săptămână. În perioadele foarte calde și uscate se poate ajunge și la 3, iar în cele de iarnă se poate limita la o singură dată pe săptămână.

Udarea se adaptează în funcție de specie și de cum se comportă planta. Dacă își schimbă forma sau pierde din greutate, se poate uda mai des sau poate fi lăsată în apă pentru mai mult timp, chiar și pe câteva ore dacă e nevoie.

În cazul când este udată în exces sau nu se usucă cum trebuie, surplusul de apă poate afecta. Umiditatea extremă la baza plantei poate provoca apariția bolilor fungice sau a bacteriilor, care pot provoca moartea plantei.

Înmulțire. Se înmulțește vegetativ, primăvara, prin separarea lăstarilor laterali – „puii”, care apar lângă planta mamă. Aceștia pot fi în număr de până la 12, în același timp. Se despart când ating dimensiunea de 2/3 din mărimea plantei mame.

Cele mai populare specii de Tillandsia

Genul Tillandsia cuprinde peste 460 de specii. În decorul interior mai des utilizate sunt însă un număr mai mic de specii.

Tillandsia usneoides numită și „barba moșului” la prima vedere nu crează impresia unei plante cu flori, din cauza lăstarilor de culoare verde-argintiu, puternic ramificați, cu rozete de frunze mici.

Tulpinile poartă frunzele pendente, subțiri, curbate, dispuse altern. Nu prezintă rădăcini aeriene, iar florile sunt mici și greu de observat, de culoare maro, verde, galben sau chiar gri. 

Nu are nevoie de suport special, doar să fie agățată, asigurându-se posibilitatea să crească în jos. Dacă îi sunt asigurate codițiile necesare poate să atingă și 6 m în lungime.

Tillandsia caput-medusae

Lăstarii pornesc de la baza cu aspect de bulb, de unde și denumirea cap de meduză. Aspectul decorativ este asigurat de florile albastre și bracteele roșii din preajma florilor.

Tillandsia Ionantha

Tillandsia Butzii

Tillandsia tricolor

Ar putea să te intereseze și Mușcata curgătoare – îngrijire, cerințe la întreținere

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru...
‹ adv ›

Liliac de vară sau Buddleja – varietăți, plantare, îngrijire

Genul Buddleja, numit și liliac de vară, cuprinde peste 100 de specii de arbuști decorativi prin flori, frunze și...

Begonia decorativă prin flori – soiuri, îngrijire, înmulțire

Genul Begonia este unul dintre cele mai diverse printre plantele decorative de interior și cuprinde peste 1000 de specii,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole