26.7 C
București
miercuri, 24 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunţat luni seara ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Reuters.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat întreruperi în aprovizionarea cu electricitate a persoanelor fizice şi companiilor din Ucraina, obligând muncitorii să lucreze peste program pentru a repara reţeaua electrică.

„Am reluat exporturile”, a spus Galuşcenko într-o alocuţiune televizată, adăugând că „Rusia nu a reuşit deloc să ne distrugă sistemul energetic”.

Uniunea Europeană este principala piaţă de export de electricitate pentru Ucraina. Galuşcenko a subliniat că furnizarea de electricitate pentru populaţia Ucrainei rămâne principala prioritate, în pofida reluării exporturilor.

„Sperăm că vom putea ajunge la volumele de export de anul trecut. Intenţionăm să purtăm negocieri pentru a le majora, deoarece rezervele pe care le avem astăzi în sistem ne permit să facem acest lucru”, a afirmat Galuşcenko.

‹ adv ›

În luna iunie a anului trecut, Ucraina, ţară care în trecut obişnuia să exporte energie electrică spre Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Polonia, a anunţat că speră să câştige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Europa până la finele anului.

„În prezent, există planuri care vizează creşterea traficului transfrontalier între Ucraina şi Polonia, ceea ce va conduce la majorarea exporturilor”, a precizat Galuşcenko.

În luna februarie a acestui an, procurorul şef de la Curtea Penală Internaţională (TPI) a vizitat Ucraina pentru a investiga atacurile aeriene ale Rusiei asupra reţelelor electrice.

Autorităţile de la Kiev susţin că aceste atacuri au drept obiectiv intimidarea cetăţenilor obişnuiţi, în timp ce Moscova susţine că atacurile sunt destinate slăbirii capacităţilor militare ale Ucrainei.

În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se afla sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina anunţă sechestrarea unei nave acuzate că transporta cereale din peninsula Crimeea ocupată

Autorităţile ucrainene au anunţat joi sechestrarea unei nave cargo,...
‹ adv ›

Reuters: Exportul de cereale ucrainene prin Portul Constanța a scăzut cu 44% 

Exportul de cereale, din ianuarie până în mai, prin portul românesc Constanța a scăzut cu 44%, până la 3,5...

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat astăzi în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană a fost prelungită cu încă un...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole