17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCFRO propune un plan de acțiuni pentru compensarea pierderilor fermierilor și menținerea...

CFRO propune un plan de acțiuni pentru compensarea pierderilor fermierilor și menținerea competitivității pe fondul importurilor de cereale din Ucraina

Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare deschisă către Prim-ministru, semnalând necesitatea unei abordări sistemice de răspuns la crize, pentru a reduce daunele și riscurile fermierilor români, pe fondul războiului din Ucraina.

Clubul a solicitat un răspuns adecvat și coordonat din partea Guvernului și MADR pentru evitarea și limitarea pierderilor fermierilor români, a prejudicierii competitivității și a slăbirii poziției României de exportator pe piața cerealelor.

Clubul Fermierilor Români a propus un plan de acțiuni imediate pentru limitarea pierderilor fermierilor și pentru protejarea competitivității și poziției României pe piața regională și europeană a cerealelor.

În urma ultimelor analize ale Clubului Fermierilor Români, România a pierdut peste 3 miliarde de euro numai în legătură cu valorificarea cerealelor din anul agricol 2022, din cauza perturbării pieței regionale și europene a cerealelor, prin acordarea facilităților de export, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale pentru cerealele din Ucraina.

Clubul semnalează necesitatea unui răspuns coerent și sistemic din partea Guvernului la crizele cumulate în ultimii doi ani în sectorul agricol și alimentar (COVID; secetă, război Ucraina), cu măsuri diplomatice la nivel înalt la Bruxelles și un plan de stabilitate și redresare financiară pentru fermele aflate la risc, cuprinzând măsuri imediate și pe termen mediu.

Clubul Fermierilor Români propune și cere autorităților române implementarea următoarelor soluții pentru protejarea sectorului agricol românesc:

  1. Demersuri politico-diplomatice la Bruxelles, la nivelul cel mai înalt, pentru conștientizarea pierderilor fermierilor români cu impact asupra securității alimentare a Uniunii Europene și realizarea de alocări financiare corespunzătoare importanței domeniului.
  2. Identificarea unor fonduri din bugetul național care să ofere predictibilitate fermierilor români pentru acest an agricol, majoritatea fermierilor fiind nevoiți să-și valorifice produsele agricole la prețuri sub costul de producție, aspect care le afectează grav rentabilitatea propriei afaceri agricole. Cea mai adecvată soluție este cea a aplicării Regulamentului privind cadrul temporar de ajutor de stat din cauza războiului din Ucraina, conform căreia statele membre pot aloca până la 250.000 euro/fermă și până la 2 milioane euro/IMM din industria alimentară pentru compensarea pierderilor cauzate de război.
  3. Reintroducerea obligativității certificatului fitosanitar la frontieră este un alt aspect absolut necesar pentru a respecta standardele înalte pe care și fermierii români le respectă, cu costurile de rigoare aferente.
  4. Supravegherea fluxurilor prin segregare, în sensul menționării indicației TRANZIT în cadrul documentelor aferente și depunerea unei copii a acestora la autoritățile competente.
  5. Acordarea unor avantaje financiar-bancare pentru IMM-urile din sectorul agricol aflate în dificultate, din cauza problemei Ucraina: creșterea plafoanelor aferente garanțiilor bancare, creșterea gradului de risc, relaxarea garantării, reintroducerea granturilor specifice IMM-urilor și suplimentarea finanțărilor alocate.
  6. Creșterea valorii creditelor pentru capitalul de lucru și a nivelului valorii maxime a împrumuturilor pe beneficiar în cazul subprogramului Rural Invest și Agro IMM Invest.
  7. Operaționalizarea schemei de garantare a certificatelor de depozit și circulației acestora –  asigurarea condițiilor pentru garantarea certificatelor de depozit emise de depozitarii licențiați de MADR care intra în circuitul economic și bancar.
  8. Realizarea și implementarea unor politici agricole pe termen mediu și lung, având în vedere demersurile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, care să ofere drepturi egale fermierilor români printr-o abordare graduală, prin care să se permită aducerea la un nivel integral a condițiilor europene actuale.
  9. Stabilirea unui mecanism de finanțare pentru fermierii români care să permită calibrarea costurilor de producție până în momentul implementării tuturor condițiilor agricole existente astăzi în spațiul comunitar.

Clubul Fermierilor Români reiterează importanța asigurării securității alimentare a României și promovarea creșterii competitivității fermierilor români, contribuitori strategici la asigurarea securității alimentare a României, și care au adus o contribuție importantă la economia națională prin exportul de cereale și oleaginoase:

Este crucial ca autoritățile să ia măsuri imediate pentru a sprijini fermierii români în eforturile lor de a asigura securitatea alimentară a țării noastre. Situația actuală este una dificilă pentru fermierii noștri, care, pe lângă dificultățile cauzate de conflictul de la graniță, se confruntă cu numeroase provocări, precum schimbările climatice și creșterea costurilor de producție. Este momentul ca autoritățile să acorde o atenție sporită industriei agricole și să ia măsuri concrete pentru a sprijini fermierii în eforturile lor de a produce alimente sigure și de calitate”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv.

Clubul Fermierilor Români reafirmă angajamentul său de a promova un model românesc de agricultură performantă, care să valorifice specificul național în contextul Politicii Agricole Comune și își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Guvernul și MADR pentru identificarea și implementarea de soluții eficiente pentru protejarea intereselor fermierilor români și a competitivității agriculturii românești.

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii.

Clubul Fermierilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CFRO: Au început înscrierile în programul „Tineri Lideri pentru Agricultură”, Ediția 2024-2025

Clubul Fermierilor Români anunță că în prezent există o Comunitate...
‹ adv ›

Delegația CFRO s-a întâlnit cu Comisarul Wojciechowski cu scopul de a definitiva viitorul agriculturii europene

Delegația Clubului Fermierilor Români, formată din membri ai Consiliului Director și ai Consiliului Național de Coordonare și 30 de...

Grant pentru promovarea produselor agricole – oportunitate de finanțare a Programului AGRIP

Programul AGRIP are ca obiectiv promovarea competitivității și recunoașterii produselor agricole și alimentare ale Uniunii Europene, atât pe piața...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole