15 C
București
marți, 28 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Preţul petrolului este în creştere, din cauza temerilor privind aprovizionarea

Reuters: Preţul petrolului este în creştere, din cauza temerilor privind aprovizionarea

Cotaţia petrolului a crescut luni, pe fondul optimismului privind cererea din China, al reducerii producţiei de către marii producători şi planurilor Rusiei de a ţine sub control livrările, transmite Reuters.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere cu 1,08 dolari sau 1,3%, la 84,08 dolari, în timp ce la barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cotaţia a urcat cu 0,96 dolari, sau 1,3%, până la 77,30 dolari.

Vineri, cotaţiile au scăzut cu aproximativ doi dolari, iar pe ansamblul săptămânii trecute s-a înregistrat un declin de aproximativ 4%, după ce SUA au anunţat stocuri mai mari de ţiţei şi benzină.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor. Acordul este valabil până la finalul lui 2023.

Separat, Rusia intenţionează să-şi reducă în martie producţia de petrol cu 500.000 bpd, aproximativ 5% din producţia sa, în urma sancţiunilor occidentale.

Analiştii se aşteaptă ca anul acesta importurile de petrol ale Chinei să atingă un nivel record, în urma demarării producţiei la noile rafinării.

După impunerea embargoului UE, China şi India au devenit principalii cumpărători de petrol rusesc.

Dar analiştii de la Goldman Sachs avertizau recent că până la finalul anului cotaţia petrolului ar putea ajunge la 100 dolari, din cauza perturbărilor în aprovizionare. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: România este al treilea mare producător de petrol din UE

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană...
‹ adv ›

Reuters: Cotaţia petrolului continuă să crească, în contextul tensiunilor geopolitice

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3%, iar avansul a continuat joi, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu...

IEA: Piaţa petrolului va înregistra excedent anul viitor, chiar dacă OPEC+ extinde actualele reduceri de producţie

Piaţa mondială a petrolului va înregistra un uşor excedent anul viitor, chiar dacă statele OPEC+ îşi extind reducerile de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole