12.8 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFabrica de Zahăr Luduș - cumpărată de doi antreprenori români

Fabrica de Zahăr Luduș – cumpărată de doi antreprenori români

Producătorul francez de zahăr Tereos a anunţat miercuri că doi investitori români vor prelua activităţile sale din România, pe care intenţiona să le închidă, transmite Reuters.

Cumpărătorii sunt Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, doi investitori în sectorul de agri-food din România. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în cursul săptămânii următoare, se arată în comunicatul Tereos.

Grupul francez Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012, însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014.

În luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România.

Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul anului 2021, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup. 

„Am cumpărat împreună cu un partener român fabrica de la Luduş. Am făcut o înţelegere cu fermierii care cultivau sfeclă de zahăr, să producă pe o suprafaţă de 3.200 de hectare. De asemenea, niciun muncitor nu va pleca acasă pentru că săptămâna viitoare vom prelua fabrica şi în curând o vom redeschide”, a spus Mihaela Neagu, notează jurnalul.ro.

Neagu nu a dorit să dezvăluie valoarea tranzacţiei, dar în piaţă, odată cu anunţarea de către francezi a închiderii sau a vânzării, era vechiculată suma de 70 mil. euro.

Amintim că, în octombrie 2022, Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, Ileana Guşatu, a declarat că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români, însă mai este nevoie şi de acordul companiei mamă din Franţa.

Directorul executiv al DAJ Mureş şi-a exprimat speranţa că se va obţine în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.

Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni.

Totuși, lucrurile au luat o altă întorsătură, rezultă din comunicatul Tereos.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Fermierii americani au rămas cu stocuri mari de porumb așteptând să crească prețurile

Dan Henebry, un fermier din statul american Illinois, regretă...
‹ adv ›

Sălaj: Tendinţă de scădere a efectivelor de animale, în ultimii ani

Numărul ovinelor, caprinelor şi porcinelor din judeţul Sălaj înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani, potrivit datelor centralizate...

Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani

Numărul navelor care au tranzitat anul trecut canalul maritim Sulina şi braţul Chilia al Dunării a fost de cel...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole