2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisarul UE pentru Agricultură solicită creșterea bugetului PAC pentru a face față inflației

Comisarul UE pentru Agricultură solicită creșterea bugetului PAC pentru a face față inflației

Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține că se așteaptă ca ponderea Politicii Agricole Comune în bugetul UE să fie majorată în următorul program, care va începe în 2028, în timp ce creșterea inflației se resimte în sectorul agroalimentar.

În prezent, Uniunea Europeană are unul dintre cele mai mari programe de subvenții agricole din lume, în valoare de 270 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din bugetul total al UE.

Programul pentru perioada 2021-2027 ar trebui, de asemenea, să sprijine tranziția către un viitor mai verde și mai durabil, așa cum este prevăzut în politica alimentară emblematică a UE, prin strategia De la fermă la consumator.

‹ adv ›

Cu toate acestea, în ultimele luni, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, acest buget nu pare să mai fie suficient pentru a face față inflației galopante, care a depășit 10% în unele țări ale UE, la care se adaugă creșterea prețurilor la principalele materii prime, cum ar fi îngrășămintele și hrana pentru animale.

Din acest motiv, luni, 9 ianuarie, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), Janusz Wojciechowski a susținut că bugetul PAC ar trebui să fie consolidat în anii următori.

„Este extrem de important ca sprijinul acordat în cadrul Politicii Agricole Comune să ofere stimulente suficiente pentru ca producătorii să rămână în conformitate cu obligațiile din ce în ce mai mari și mai costisitoare”, a declarat el, subliniind că este nevoie de un buget mai mare pentru a proteja „securitatea alimentară, agricultura și comunitățile rurale, precum și măsurile de ocrotire a mediului”.

Singura opțiune este reconsiderarea cotei alocate acestui sector din bugetul UE, în Cadrul Financiar Multianual (CFM), a sugerat comisarul, subliniind că toate posibilitățile existente în cadrul actual, menite să minimizeze impactul inflației ridicate, au fost deja utilizate.

Dezbaterea privind următoarea perioadă (2028-2034) a început deja, iar Comisia Europeană a planificat, de asemenea, o revizuire a CFM pentru al doilea trimestru al anului 2023, care va influența probabil și Politica Agricolă Comună.

„Dacă vrem o agricultură care să fie prietenoasă cu mediul, dacă vrem o dezvoltare durabilă a agriculturii în Europa și nu o agricultură industrială intensivă, atunci trebuie să revizuim bugetul și ne trebuie un acord politic privind mărimea bugetului”, a spus Wojciechowski.

Nu este prima dată când Comisarul european pentru Agricultură a susținut o astfel de măsură: în luna noiembrie 2022, el a declarat într-un interviu că, pe terman lung, ar fi „imposibil să se garanteze securitatea alimentară cu un buget atât de mic”.

Cadrul Financiar Multianual va fi revizuit la sfârșitul anului 2023 și, deși comisarul nu consideră oportună modificarea acordului actual, a promis că va pune în mișcare toate mecanismele pentru a influența următoarea rundă de negocieri.  

„Voi încerca să mă asigur că propunerile ambițioase cu privire la viitorul PAC, inclusiv bugetul, vor fi făcute înainte de sfârșitul mandatului nostru”, a promis el. 

Cu toate acestea, comisarul a adăugat că „trebuie să ne gândim și la schimbările care ar putea fi introduse în CFM, în momenul de față”.

„Găsirea unei soluții eficiente la acestă provocare necesită o reflecție profundă cu privire la viitorul bugetului UE și la eforturile noastre comune ca europeni”, a spus el.

Ideea a primit un sprijin larg din partea deputaților europeni, care au recunoscut presiunea la care a fost supus sectorul agricol în ultimul an.

În același timp, subliniind impactul inflației asupra sectorului, europarlamentarul român de centru-dreapta Daniel Buda a declarat că o creștere a bugetului este logică.

„Nu înțeleg logica conform căreia Comisia găsește bani pentru orice, dar nu găsește suficienți bani pentru agricultură”, a spus el.

Elsi Katainen, de la Renew Europe, a afirmat că este nevoie de un „sprijin pentru venituri cu valoare reală” pentru a asigura securitatea alimentară, iar eurodeputatul spaniol Clara Aguilera consideră Cadrul Financiar Multianual „singura modalitate care ar avea un impact” și ar putea combate inflația.

Cu toate acestea, Martin Häusling, eurodeputat al Verzilor, a remarcat că șocul din ultimele luni a fost resimțit diferit în UE, dând exemplul Germaniei, unde agricultorii și-au văzut veniturile crescând cu 50%.

„Cum explici acest lucru contribuabililor, când situația unora dintre aceste ferme s-a îmbunătățit cu adevărat?”, a adăugat el.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole