15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCăsuța pentru insecte. Beneficii în grădină, cum o construim

Căsuța pentru insecte. Beneficii în grădină, cum o construim

Pentru a atrage insectele folositoare în grădină se practică instalarea unor refugii concepute pentru a le găzdui. Aflați în acest articol ce beneficii aduce o căsuță sau, numită popular, un hotel pentru insecte unei grădini și care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont la construire și instalare.

Beneficiile căsuței pentru insecte

La nivel mondial 40% din populațiile de insecte sunt amenințate. Nu trebuie să uităm că anume insectele sunt esențiale pentru supraviețuirea și evoluția a 80% dintre plantele cu flori.

Astfel, pentru a stimula biodiversitatea și a preveni dispariția insectelor polenizatoare, instalarea în grădini a căsuțelor pentru insecte, ar putea schimba tendința.

‹ adv ›

În afară de acest aspect ecologic, insectele joacă un rol important în grădină și țin departe dăunătorii. Unele dintre ele sunt hrană pentru păsări, care pe lângă locuitorii căsuțelor special amenajate, devorează și insectele dăunătoare culturilor din grădină.

De-a lungul anilor, o căsuță pentru insecte va contribui la îmbogățirea microfaunei insectelor auxiliare și polenizatoare din grădină.

Unde se instalează o căsuță pentru insecte

Căsuța pentru insecte trebuie să fie:

  • orientată spre sud sau sud-est, cu fața la soare, mai ales la începutul zilei;
  • cu spatele la vânturile dominante;
  • în apropierea unei zone cu flori sălbatice sau cultivate (restaurantul căsuței/hotelului);
  • ridicată cu cel puțin 30 cm de la sol și ferită de calamități.

În spațiul virtual există multe surse care descriu pas cu pas cum se construiește o căsuță pentru insecte, de asemenea magazinele de grădinărit deseori propun spre vânzare refugii gata construite și plăcute din punct de vedere estetic.

Sfatul nostru este să nu vă grăbiți, deoarece adesea acestea nu sunt proiectate destul de reușit și oferă un adăpost nepotrivit insectelor țintă.

Semnele de avertizare al unor astfel de modele sunt dimensiunile prea mari și utilizarea inutilă a conurilor de pin, a cochiliilor de melci lipite și a tuburilor de plastic transparent.

În natură, habitatele insectelor apar ca mici cuiburi separate, iar hotelurile mari prezintă risc de îmbolnăvire și parazitizare pentru insectele care locuiesc cu densitate mare în interior.

S-a observat că numărul mare de locuri de cuibărire artificiale, prost proiectate, contribuie la pieirea albinelor din cauza parazitării.

Parazitismul apare atunci când cleptoparaziții își depun ouăle în tuburi sau celule ocupate de larve de albine. Larvele lor vor ecloziona, vor consuma polenul depozitat și vor ucide larvele de albine din interior. Exemple sunt viespile parazite (Melittobia acasta și Coelopencyrtus sp.) și musca parazită (Cacoxenus indigator) care atacă albinele.

Atunci când nu sunt gestionați, paraziții ajung să se răspândească în toate camerele căsuței pentru insecte și continuă atacul în sezoanele următoare.

În mod similar, mucegaiul aduce boli insectelor, care apare atunci când umiditatea se condensează și rămâne prinsă în materiale plastic, de exemplu tuburile.

Soluțiile cheie sunt proiectarea corectă și întreținerea.

Pentru a ne asigura că, căsuța noastră va fi pentru a atrage insectele, dar nu pentru a le dăuna, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

Ce insecte vrem să atragem în grădina noastră

Începeți prin a vă gândi ce tip de insectă doriți să găzduiți. De exemplu, doar trei tipuri de albine sunt cuibărătoare de tuburi, și anume albinele roșii mason (Osmia sp), albinele tăietoare de frunze (Megachile sp) și albinele clopot (Chelostoma sp). Aceste albine ocupă doar tuburi mici între 2 mm și 10 mm în diametru.

Evaluați zona în care intenționezi să amenajați hotelul sau refugiul pentru insecte.

Mult mai binevenită este instalare mai multor căsuțe mici, care vor găzdui o singură specie, decât una mare care încearcă să găzduiască o întreagă grădină zoologică, necesitând medii potențial conflictuale.

Mai jos prezentăm exemple de habitate potrivite pentru anumite specii de insecte benefice în grădină:

  • Crizopa comună (Chrysopa perla): cutie umplută cu fibre, înzestrată cu deschideri.
  • Bondarii: cutie cu găuri de 10 mm diametru.
  • Pentru unele albine și viespi solitare, cum ar fi tăietorul de frunze: covoraș de stuf rulat.
  • Pentru albinele solitare: cărămizi goale umplute cu un amestec de lut și paie.
  • Pentru diverse himenoptere: tulpini (trandafir, zmeur, soc, buddleja).
  • Pentru insecte xilofage: lemn vechi îngrămădit.
  • Pentru unele albine și viespi solitare, precum Osmia: lemn uscat cu găuri.
  • Urechelnițe: un ghiveci umplut cu fibre de lemn.
  • Pentru gândaci: bucăți de ramuri.

Construirea corectă a unei căsuțe pentru insecte

Se recomandă utilizarea materialelor naturale, ca lemnul netratat cu substanțe chimice, cum ar fi lacul sau vopseaua de protecție pentru lemn, care vor respinge insectele. O soluție bună este folosirea materialelor reciclate sau naturale din grădina proprie.

Tuburile găurite în lemn trebuie să fie netede, fără așchii.

Căsuțele perfecte pentru insecte se recomandă să fie construite robust, cu spate solid și acoperiș/adăpost pentru protecția de ploaie.

Contează foarte mult să fie instalate corect. De exemplu, hotelurile de albine trebuie să fie poziționate în locuri însorite, cu fața spre sud-est sau sud, la cel puțin un metru de sol, fără vegetație în fața lor care să ascundă intrările în tuneluri.

De asemenea, necesită o bună fixare, pentru a preveni balansarea de la vânt.

Întreținerea unei căsuțe pentru insecte

Deseori aceasta este partea cea mai trecută cu vederea. Îngrijirea unui hotel pentru insecte este la fel de importantă ca și construirea.

De exemplu, hotelurile pentru albine ar trebui inspectate la sfârșitul verii pentru a îndepărta și curăța celulele. Acest lucru va preveni mucegaiul și acarienii care s-ar înmulți pe albinele sau larvele moarte.

Unii experți recomandă aducerea hotelului de insecte ocupat într-o zonă răcoroasă și uscată, cum ar fi șopronul de grădină, în timpul iernii, pentru a proteja locuitorii care iernează de vânt și ploaie.

Fără întreținere și curățenie la timp, o căsuță pentru insecte s-ar putea să nu mai atragă noi locatari în sezonul următor.

După doi sau mai mulți ani, hotelurile pentru insecte pot degrada în mod natural, deoarece materialul folosit este netratat. În astfel de cazuri e necesară schimbarea blocurilor sau pieselor de cuibărit la fiecare doi ani, pentru a evita acumularea de mucegai, acarieni și paraziți.

Sfaturi pentru a face din grădină un refugiu pentru insecte:

Pentru a încuraja insectele, în special polenizatorii, e bine să se crească plante benefice care oferă nectar și polen. Prioritate având speciile native, pentru a menține și spori biodiversitatea naturală, dar și pentru a evita plantele străine.

De multe ori, o grădină prea îngrijită nu este un refugiu. Unii fluturi care nu migrează, cum ar fi Papilio machaon, iernează ca pupe atașate de plante, astfel înlăturarea excesivă a vegetației în timpul toamnei și primăverii va duce la distrugerera pupelor.

Limitarea folosirii pesticidelor (cum ar fi insecticidele, fungicidele și erbicidele), deoarece acestea nu doar că resping sau omoară insectele benefice, dar și perturbă echilibrul natural al ecosistemului local.

În scopul prevenirii problemelor, optați pentru metode naturale de fertilizare sau menținere sub control a bolilor. Puteți utiliza unele remedii naturale, cum ar fi:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole