13.6 C
București
vineri, 10 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTabără: În România, problema numărul 1 a solului este ph-ul

Tabără: În România, problema numărul 1 a solului este ph-ul

În România, problema numărul 1 a solului este ph-ul, a declarat marţi Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, menţionând că la Uniunea Europeană ani de zile problema solului a fost neglijată.

„Solul este un organism teribil de complex. Atenţie la modul cum îl abordăm. Formarea stratului de sol nu este chestiune simplă şi este legată de foarte mulţi factori: şi de cei naturali şi de cei biologici, stratul de vegetaţie pe care îl avem asupra lui, dar şi de ceea ce înseamnă profilul solului, tipul de textură, care sunt însuşirile solului, hidrofizice dar şi cele chimice. Şi cel mai important poate că nu prea se ia în seamă, este ph-ul.

În România, problema numărul 1 a solului este ph-ul. Dacă am problema ph-ului rezolvată avem extrem de multe lucruri legate de ce înseamnă eliberarea potenţialului de fertilitate a solului. Atenţie la un lucru care este fundamental şi pe care nimeni nu-l discută. De altfel, la Uniunea Europeană ani de zile problema solului a fost neglijată. Directiva privind solul abia acum un an sau doi a fost elaborată. România a fost prima ţară care a elaborat o lege a solului. Din păcate nici la această dată nu este aplicată în totalitatea ei şi nu sunt formate organismele care să gestioneze probleme acestea de sol”, a afirmat Valeriu Tabără, la evenimentul „Agricultură regenerativă pentru dezvoltare financiară” organizat de Ambasada Regală a Danemarcei la Bucureşti şi Agreena ApS.

El a reiterat că solul este cel mai important mecanism viu pe care îl avem pe această planetă.

„Nu este o exagerare. Dacă solul este un organism mort să nu ne aşteptăm că el va da viaţă. Din mort nu iese niciodată viaţă decât materie organică în descompunere şi altceva nimic mai mult. Un sol viu îl recunoşti teribil de uşor. Şi vă spun ce le spuneam propriilor mei studenţi. Dacă vrei să-ţi vezi pământul şi nu ai trecut prin Covid şi ai mirosul bun apropie-te cu nasul de brazda proaspătă şi o să-ţi miroase a pâine. De fapt sunt ascomicetele. Sunt acele ciuperci de sol care se descompun şi în urma cărora rezultă extrem de mulţi alţi produşi care intră în una dintre cele mai complexe substanţe organice care este humusul, complexul de acizi humici ai solului. Şi al doilea element care trebuie să-l vezi, dacă pământul îţi răspunde, dacă în urma brazdei crude pe brazdă se aşează berzele sau alte păsări. Nu se aşează, înseamnă că în solul acela nu ai viaţă”, a mai spus Valeriu Tabără.

La eveniment au participat, printre alţii, Aurel Badiu, profesor la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Uffe A. Balslev, ambasadorul Danemarcei la Bucureşti şi Simon Haldrup, Co-fondator & CEO Agreena.

  • Citește despre ->
  • Sol
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE: 90 de mln de euro pentru 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătăţii solurilor

Comisia Europeană a anunţat luni că va investi 90...
‹ adv ›

ECA: UE trebuie să ia măsuri pentru a salva sănătatea solurilor europene

Două treimi din solurile europene se află într-o stare proastă de sănătate, iar normele şi fondurile UE pentru gestionarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole