17.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEstimări pentru anul agricol 2021-2022: Avem cea mai slabă producţie de porumb...

Estimări pentru anul agricol 2021-2022: Avem cea mai slabă producţie de porumb din ultimii 15 ani și cel mai mare preţ de vânzare pentru cereale

Analiştii estimează pentru anul agricol 2021-2022 o producţie de 22,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu peste 30% faţă de anul anterior. Datele finale nu sunt încă disponibile, dar la grâu producţia a scăzut cu 15%, iar la porumb recolta s-a înjumătăţit, scrie zf.ro.

Anul 2022 a fost, poate, cel mai dificil an pentru agro­busi­nessul românesc, în prin­cipal din cauza impre­dic­tibilităţii. S-a „aşezat” peste doi ani grei, respectiv 2020, care a fost marcat de pandemie şi de o secetă acută, şi 2021, an în care a început valul de incerti­tudini şi scumpiri.

La final, anul curent ne arată că a fost un mix între cei doi ani pre­cedenţi, pentru că seceta şi-a făcut, din nou, prezenţa, dar şi preţurile cerealelor au înregistrat o creştere faţă de anul trecut.

Culturile de toamnă din acest an agricol, 2021-2022, cum sunt grâul, rapiţa şi orzul, au înregistrat producţii peste medie, însă floa­rea-soarelui a rămas sub medie, în timp ce producţia de porumb a fost dezas­truoasă din cauza secetei.

Per total, analiştii esimea­ză o producţie de 22,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu peste 30% faţă de anul anterior. Însă, anul 2021 a adus o producţie record de cereale, de peste 30 de milioane de tone, conform statisticilor naţionale.

Cezar Gheorghe, analist expert şi con­sultant pentru comerţul cu cereale, spune că estimările sale sunt pentru producţii de 9 mi­lioane de tone la grâu, 8 milioane de tone la porumb, 2,2 milioane de tone la floarea-soarelui, 1,6 milioane de tone la orz, 1,56 de milioane de tone la rapiţă şi 0,27 de mili­oane de tone la soia.

Datele din teren co­lectate de Ministerul Agriculturii arată, de asemenea, o produc­ţie de circa 9 milioane de tone la grâu. Mai exact, producţia de grâu a fost de 9,17 mili­oane de tone, cu 15% mai puţin decât anul trecut, păstrându-se peste medie şi rămâ­nând pe locul al patru­lea în UE.

Spre com­paraţie, în 2020, pro­duc­ţia a fost de puţin peste 6 milioane de tone, iar România a coborât pe a şasea po­zi­ţie în topul pro­ducă­torilor de grâu din UE. Seceta din acest an a afectat 1,27 de mi­lioane de hectare, conform celor mai recen­te date de la Ministerul Agriculturii.

Cea mai afectată cultură este cea de porumb, pe o suprafaţă de 580.000 de hectare (aproape un sfert din suprafaţa totală cultivată), ur­ma­tă de cea de floarea-soarelui (300.000 de hectare) şi cea de grâu (190.000 de hectare).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole