32.7 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețurile îngrășămintelor - sub continuă presiune. Prognozele analiștilor pentru perioada următoare

Prețurile îngrășămintelor – sub continuă presiune. Prognozele analiștilor pentru perioada următoare

Prețurile la îngrășăminte sunt sub presiune la nivel mondial. Potrivit analistului Agrarheute, Olaf Zinke, un motiv este scăderea prețurilor la gaze. În Germania, în special prețurile ureei sunt în scădere. Celelalte îngrășăminte rămân scumpe. Dar asta s-ar putea schimba în curând.

Prețurile gazelor în Europa sunt în scădere, punând o presiune suplimentară pe o piață a îngrășămintelor destul de afectată. Cu puțin timp înainte de Crăciun, gazele naturale costă 84 de euro pe MWh sau 8,4 cenți pe kWh pe cea mai importantă platformă de tranzacționare europeană TTF.

În comparație cu prețurile de la începutul lunii decembrie (14,5 cenți pe kWh), aceasta este o scădere de preț cu peste 40 la sută.

Astfel, costurile pentru producția de îngrășăminte cu amoniac și azot au scăzut și mai mult. Această scădere a prețurilor nu a fost încă reflectată în prețurile de vânzare ale marilor producători europeni (cu excepția ureei).

Cu toate acestea, dacă prețurile la gaze continuă să rămână atât de scăzute, atunci prețurile la îngrășăminte vor continua să scadă. În orice caz, presiunea asupra prețurilor a fost foarte mare în ultima perioadă.

Cererea fermierilor a fost categoric redusă în Europa și la nivel mondial, în timp ce oferta relativ blocată (în ciuda reducerilor de producție) a fost destul de mare, spun analiștii.

„Oferta excesivă rămâne o preocupare majoră la nivel mondial, iar zvonurile despre o nouă întârziere a următoarei licitații de import din India pune presiune pe comerț”, spun analiștii de la CRU.

Cel mai recent, o serie de vânzări de uree granulată în sudul Europei înainte de sărbătorile de Crăciun a ajutat la susținerea prețurilor (europene) pe o piață slabă, raportează comercianții.

Cu toate acestea, prețurile ureei sunt sub presiune pe piața futures. Prețurile fob în Golful SUA continuă să scadă, cele mai recente fiind de 462 USD pe tonă pentru ianuarie și 480 USD pe tonă pentru februarie.

Piața se așteaptă ca prețurile să nu mai fluctueze prea mult în continuare, dar aceasta este doar o așteptare legată de timp.

Prețurile pentru uree și alte îngrășăminte cu azot pe piața fizică din SUA scad semnificativ și înainte de Crăciun – la cel mai scăzut nivel din octombrie 2021, raportează serviciul industrial DNT.

Previziunile pieței privind prețurile îngrășămintelor

Este incert dacă reducerile actuale de prețuri vor fi suficiente pentru a stimula mai mult cererea. Și este la fel de incert dacă previziunile analiștilor se vor îndeplini. Potrivit lui Alexis Maxwell, analist la Bloomberg, fermierii sunt încă reticenți în a cumpăra îngrășăminte.

„Cererea globală de amoniac, fosfor și potasiu a scăzut. Cu prețurile la gaze în scădere bruscă, producătorii au început să intensifice din nou producția de azot. Acest lucru, la rândul său, ajută la scăderea prețurilor la îngrășăminte.

În ciuda declinului, îngrășămintele continuă să se tranzacționeze la prețuri înalte comparativ cu mediile istorice. Mulți analiști se așteaptă ca prețurile ridicate să rămână ridicate cel puțin până în 2023.

Fitch Ratings și-a îmbunătățit recent prognozele privind prețurile globale ale îngrășămintelor. Motivele ar fi așteptările de creștere a prețurilor materiilor prime, respectiv ale gazului, adică costuri de producție mai ridicate, problemele continuu generate de războiul din Ucraina și așteptările pentru o revenire a cererii în 2023.

„Totuși, oferta va rămâne redusă în ciuda extinderii capacităților în Orientul Mijlociu și în alte părți, deoarece o parte semnificativă a capacității europene este constrânsă de prețurile persistente ridicate ale materiilor prime”, prognozează Fitch.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole