Actul normativ pus în dezbatere publică prin care se reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor nu are legătură cu tratamentele fitosanitare efectuate de fermieri, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a adăugat că prin acest proiect îşi doreşte „să pună oprelişti canalelor de folosire a unor substanţe cu grad mare de periculozitate”.
Anumite reglementări din acest proiect au nemulţumit mai multe asociaţii ale fermierilor, care s-au plâns că sancţiunile pentru cei care aplică tratamente fitosanitare fără a avea o autorizaţie specială sunt prea dure, respectiv închisoare de la 1 la 5 ani.
Petre Daea le-a transmis micilor fermierilor că ei trebuie să facă ce au făcut şi până acum, pentru că aceste reglementări se adresează celor care distribuie şi comercializează substanţe extrem de periculoase.
Întrebat când va fi aprobat actul normativ, Daea a menţionat că va merge la aprobare după ce se termină perioada de consultare publică.
MADR a postat recent în dezbatere publică un proiect de OUG prin care se reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale şi alte activităţi oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a deschis vineri târgul „Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”, eveniment organizat în curtea instituţiei în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crişana” Arad şi cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România.
Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...