18.8 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEFSA recomandă vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare

EFSA recomandă vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare pentru păsările care trăiesc în zone cu risc ridicat de transmitere, pentru a opri răspândirea unui virus care a ucis zeci de milioane de păsări în UE anul trecut, transmite Reuters.

Guvernele, care deseori sunt reticente la ideea vaccinării din cauza posibilelor restricţii comerciale, încep să se gândească din ce în ce mai mult la adoptarea vaccinării din cauza efectelor devastatoare pe care virusul gripei aviare le poate avea asupra efectivelor de păsări şi a riscurilor privind potenţiala transmitere în rândul oamenilor.

„Vaccinarea preventivă este strategia optimă de vaccinare pentru a reduce numărul de focare şi durata epidemiei şi ar trebui efectuată în rândul speciilor cele mai susceptibile la infecţie şi în zonele cu cel mai mare risc de transmisie”, se arată în opinia ştiinţifică publicată pe site-ul EFSA.

Opinia EFSA vine la o săptămână după ce Franţa a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a demarat o campanie naţională de vaccinare împotriva gripei aviare.

De asemenea, EFSA a recomandat ca, în cazul unui focar, vaccinarea de urgenţă să fie efectuată pe o rază de trei kilometri în jurul focarului în zonele cu risc ridicat de transmisie.

Însă, vaccinarea ar trebui să se adauge şi nu să înlocuiască alte măsuri preventive şi de control, precum monitorizarea infecţiilor, detectarea şi biosecuritatea anticipată, şi de asemenea vaccinarea este recomandată ca parte a unei abordări integrate de control a bolii, a adăugat EFSA.

Comisia Europeană a cerut EFSA să ofere o analiză a vaccinurilor disponibile împotriva gripei aviare, a eficienţei lor împotriva virusurilor şi să analizeze diferite scheme de vaccinare pentru a ajuta statele membre să ia o decizie cu privire la strategiile lor de vaccinare atunci şi dacă va deveni necesară.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie. 

  • Citește despre ->
  • EFSA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

EFSA: Viţeii nu ar trebui să fie izolaţi în ţarcuri individuale după fătare

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri...
‹ adv ›

EFSA: Puii au nevoie de mai mult spaţiu şi de un ritm de creştere mai lent

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat marţi fermierilor să încetinească ritmul de creştere a puilor, să înceteze...

EFSA recomandă îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a animalelor vii

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a publicat miercuri un set de recomandări cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole