0 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDespre dihor și cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile

Despre dihor și cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile

Deși un dihor are un aspect foarte drăgălaș, acesta este un animal sălbatic, destul de puternic, înzestrat cu gheare și dinți ascuțiți. Dihorul pune deseori în pericol viața păsărilor și animalelor mici din gospodăriile fermierilor.

În natură, acesta poate fi întâlnit rar, deoarece este un animal nocturn, retras de ochii oamenilor. În același timp, mulți preferă tot mai des să își achiziționeze un dihor domestic.

Citiți în acest articol:

‹ adv ›
  • Cum arată un dihor;
  • Ce mănâncă dihorul – modul de viață;
  • Ce pericol prezintă dihorul pentru om;
  • Cu ce este periculos un dihor pentru animale;
  • Metode de a scăpa de dihori;
  • Animale de pază;
  • Repelenți sau capcană dihor?
  • Remedii naturiste;
  • Știai că?

Cum arată un dihor?

Dihorul are corpul subțire și lung, membrele scurte și puternice, coada pufoasă, ghearele lungi și ascuțite, botul ușor turtit. Este un animal mic – lungimea corpului este de 40-60 cm, iar greutatea corporală variază de la 400 g la 2,5 kg. Dimorfismul sexual persistă, masculii având dimensiunile corporale mai mari și cântărind până la 4 kg.

Speranța de viață variază în funcție de mediu. În natura sălbatică dihorul trăiește 3-5 ani. În condiții casnice acesta este ferit de factorii nefavorabili. Un dihor de casă atinge vârsta de 8-10 ani, uneori și până la 15 ani, dacă e îngrijit corect.

cum arata un dihor
Cum arată un dihor

Citiți și despre o rudă apropiată a dihorului: nevăstuica și modul de întreținere a acesteia ca animal de companie.

Ce mănâncă dihorul – modul de viață

Dihorul are o dieta foarte variată în natură care constă prioritar din proteine. Acesta mănâncă insecte (diverși gândăcei, larve), rozătoare, broaște, șopârle, iepuri sălbatici. Deseori, el poate vâna păsări, inclusiv și prădătoare, de dimensiuni considerabile.

Dihorul este un animal nocturn. Labele puternice îi permit să sape vizuini cu ușurință și să se cațăre pe copaci. El este un vânător iscusit – este în stare să pândească prada lângă vizuina acesteia timp foarte îndelungat.

Cum numai aceasta se ivește din adăpost, dihorul atacă și omoară prada rapid.

Aflați și despre aricii în gospodărie – ce mănâncă și cum îi atragem.

Ce pericol prezintă dihorul pentru om

Un dihor sălbatic este curajos și agresiv. Pentru om el nu prezintă un pericol real, decât dacă este deranjat. Acesta nu atacă fără motiv. Însă, dacă va fi prins în colț, el se va apăra, va vocaliza intens și posibil va ataca.

Eventualul atac poate avea loc și atunci când omul se află în apropierea vizuinii cu pui. Femela foarte probabil va fi agresivă, apărându-și progenitura.

Un alt pericol considerabil este capacitatea dihorului de a transmite omului boli infecțioase. Cea mai gravă boală transmisibilă este rabia, care afectează rapid sistemul nervos central atât la om, cât și la animale și inevitabil duce la sfârșit letal.

Cu ce este periculos un dihor pentru animale

Dihorul sălbatic este un pericol pentru toate păsările și animalele mici, deoarece acestea constituie hrana lui. Acesta vânează cârtițe, șoareci, șopârle, șerpi, arici, păsări, iepuri etc. Gâtul puternic îi permite să ducă prada care depășește considerabil propria greutate corporală.

În gospodării el face ravagii în păsări de toate mărimile și vârstele. Se poate strecura prin spații foarte mici datorită coloanei vertebrale mobile. Odată ajuns în cotețul cu păsări, dihorul mănâncă și gâtuie până și întregul efectiv.

Un semn distinctiv că dihorul a vizitat cotețul cu găini este când păsările nu coboară de pe pătul, uitându-se speriate în jur. Dacă nu se întreprind măsuri, dihorul se va întoarce până nu va nimici toate păsările, considerând cotețul drept teritoriu propriu.

La fel, acesta poate nimici din prima tot efectivul de păsări, chiar dacă pentru o masă el are nevoie doar de una. Restul păsărilor vor fi decapitate de dihor și duse spre un adăpost sigur la depozitare într-un număr posibil de transportat peste noapte.

Dihorul poate ataca și animalele mici din gospodărie, dacă cele din urmă nu sunt întreținute în cuști corespunzătoare.

De asemenea, el poate fi sursă de infecție în cazul multor boli transmisibile, care pot afecta diverse specii din gospodărie.

Metode de a scăpa de dihori

1. Prevenirea apariției în gospodărie

Dihorul este un animăluț foarte inteligent și precaut. Capturarea lui poate fi destul de anevoioasă. Mai simplă este prevenirea apariției lui în gospodărie. Pentru aceasta se recomandă construcția cotețelor pe temelie din piloni. Nu se lasă orificii considerabile deschise.

medote de a scapa e dihori

Teritoriul adiacent se îngrădește cu plasă măruntă, care se îngroapă în pământ la o adâncime de 50-70 cm. Pereții cotețului pot fi tapițați în partea de jos cu o tablă metalică.

Citiți aici regulile și recomandările la construcția cotețului pentru găini.

2. Animale de pază

Dihorul este foarte sensibil la diverse mirosuri. Astfel, amplasând lângă coteț cușca câinelui de pază, putem evita apariția dihorului. Câinele foarte puțin probabil va fi în stare să prindă animăluțul. Dar mirosul de câine va motiva dihorul să evite gospodăria.

ce mananca dihorul

În același scop se utilizează mirosul de capră, care este rău tolerat de dihor. Gospodarii atârnă pe pereții cotețelor pielicele de țap, care au un miros mai pronunțat și specific. Astfel, dihorii percep acest miros ca un semn de pericol și evită să intre în coteț.

3. Repelenți sau capcană dihor?

Deși multă lume caută otravă sau capcană dihor în ideea de a captura sau a omorî animalul, credem că mai umană ar fi prevenirea apariției acestuia în cotețe prin metodele sus enumerate.

O alternativă prietenoasă ar fi utilizarea repelenților – o soluție inofensivă atât pentru animalele de gospodărie, cât și pentru prădătorul propriu-zis.

Repelenții sunt o soluție inofensivă atât pentru animalele de gospodărie, cât și pentru prădătorul propriu zis. Astfel, putem alunga dihorul fără să-i provocăm daune.

Repelenții de regulă se bazează pe sunete de undă joasă. Sunt niște utilaje electronice, care emit unde sonore ultrasonice. Aceste unde au efect asupra sistemului nervos și a organelor auditive, cauzând un grad de discomfort sau durere. Dihorul intra în panică și părăsește rapid zona.

Sunetele emise sunt în afara limitei perceptibile de om, animalele de companie și de curte, astfel utilajele nu prezintă un pericol pentru aceste grupuri.

În scop similar se folosesc dispozitivele de iluminare cu sensor de mișcare.

Unii producători propun și repelenți în formă de săculețe cu blană de câine sau de capră, care emană miros capabil să țină prădătorii la distanță.

4. Remedii naturiste contra dihorilor

Unii gospodari folosesc în scop preventiv smoala. Această substanță se aplică pe pereții cotețelor în gospodăriile țărănești. Se consideră că dihorul va evita asemenea adăpost. Deși nu este confirmată eficiența metodei sau intoleranța mirosului de smoală la dihori, merită totuși de încercat. Metoda este una inofensivă și accesibilă economic.

metode de a scapa de dihori

Cea mai bună metodă de protejare a păsărilor și animalelor de gospodărie rămâne construcția adăposturilor adecvate, cu pereți și podele din materiale rezistente, fără fisuri sau găuri, cu orificiul de ventilare dotat cu plasă.

În același timp, rămâne foarte importantă păstrarea condițiilor de igienă, astfel încât oaspeții nedoriți să nu fie atrași de acumulările de gunoi.

Știai că? – Curiozități despre dihor

  • Pentru prima dată dihorul a fost domesticit circa 2000 de ani în urmă, pentru a fi utilizat în vânătoarea de iepuri;
  • În traducele din limba latină dihorul (Mustela putorius) înseamnă urât mirositor;
  • Ritmul cardiac al animalului este în medie de 240 bătăi/minut;
  • Dihorul are văzul mai puțin dezvoltat, care însă este compensat datorită auzului și simțului olfactiv puternice;
  • Animăluțul poate dezvolta o viteză foarte bună deplasându-se cu spatele înainte;
  • Dihorii sălbatici nu vor fi prieteni cu cei domestici;
  • Timp de o oră dihorul este în stare să sape o vizuină cu o adâncime de 5 m;
  • Animăluțul nou-născut încape într-o linguriță;
  • Rata de dihori albinoși este destul de mare, animalele având ochii de culoare roșie;
  • Dihorii de pădure pot să înoate, dar nu iubesc să o facă;
  • În New York, California, Waashington și Hawaii (SUA) dihorii sunt interziși ca animale de companie. Motivul este siguranța proprietarilor, dihorul rămânând un animal sălbatic, dar și posibilitatea de evadare a acestuia, care în natură poate deveni invaziv.
‹ adv ›

7 COMENTARII

  1. Am încercat mai multe variante… Un radio lăsat pornit, instalația de la brad, săculeți cu repelenți, capacane mecanice (în care nu au vrut să intre), câinele pus aproape de coteț… Toate au avut efect o perioadă (cam 1-2 săptămâni), până când s-au obișnuit și au atacat iar. De 3-4 ani vin în sat și degustă păsări – curios, doar în lunile aprilie-mai

  2. Bună, am închis 2 caini,1 tekel și un kangal în țarcul în care am prepelitele(acestea la rândul lor fiind în custi speciale).După prima noapte am crezut ca am rezolvat problema.In a doua noapte a făcut prăpăd.
    Varianta cu cainii nu a ținut.

  3. Am văzut dihori umblând noaptea după ora 23 pot spune ca sunt extraordinari .pot sari 2m în înălțime ,iarna am văzut noaptea cum se dădea pe zăpada de pe un acoperiș pe burta parcă era cu sania.Dihorii sălbatici sunt de o agilitate extraordinară !

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Liliecii în grădină – cum ne ajută în controlul dăunătorilor

Animalul lilliac, adesea considerat o creatură nocturnă misterioasă, joacă...
‹ adv ›

De ce apar broaște în curte – cauze, cum pot fi de folos

În grădinile de pe lângă casă, dar și în câmpurile agricole pot fi frecvent întâlnite broaște. În acest articol...

Călugărița – descriere, curiozități, beneficii în grădină

Călugărița este un nume comun pentru un grup de insecte carnivore, din ordinul Mantodea, familia Manteidae, care cuprinde aproximativ...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole