Creșterea găinilor este o activitate destul de răspândită printre gospodarii din toate regiunile. Acestea nu necesită cunoștințe și abilități profunde în zootehnie și pot fi întreținute în orice curte. Cu eforturi relativ reduse, se poate obține carne și ouă de casă, gustoase și sănătoase.
Cotețul pentru găini poate fi construit fără un proiect special și costuri semnificative. Există însă norme la capitolul întreținerii păsărilor, care, dacă vor fi respectate, vă vor asigura o producție înaltă și constantă.
În același timp, chiar și cea mai productivă rasă de găini va suferi pierderi în volumul producției, dacă va fi ținută în condiții precare.
Adăpostul găinilor trebuie amenajat ținând cont și de tipul de producție. Cotețul pentru găinile ouătoare se dotează obligatoriu cu spațiu pentru plimbare liberă. Asta, pentru că mobilitatea crescută sporește producția de ouă la aceste rase.
Aflați cum încă stimulăm producția de ouă la găini.
Citiți în continuare:
- Tipurile de cotețe pentru găini;
- Cu ce trebuie să fie dotat cotețul;
- Materiale pentru construcția cotețului;
- Cum alegem locul potrivit pentru coteț;
- Instrucțiuni pas cu pas la construcția cotețului.
Tipurile de cotețe pentru găini
Găinile au nevoie de două zone de bază: pentru odihnă și pentru plimbare. Din acest punct de vedere, cotețele pot fi clasificate în felul următor:
- Coteț cu zonă liberă de plimbare. Se amenajează doar adăpostul, păsările fiind libere să se plimbe în curte. Este benefic pentru sănătatea și productivitatea acestora, dar pot fi careva incomodități din cauza dejecțiilor și daunelor, care pot fi provocate plantelor din gospodărie;
- Adăpost combinat. Constă din construcția pentru somn și o zonă adiacentă, îngrădită, pentru plimbare. Este varianta optimă pentru păsări, dar și pentru gospodar. Important să se țină cont de suprafața necesară pentru fiecare găină la plimbare și la somn;
- Coteț de tip închis. Este o construcție mai mare, unde găinile își petrec tot timpul. Acestea sunt protejate de prădători, însă sunt mai limitate în spațiu. În plus, este necesară curățarea frecventă a dejecțiilor;
- Cuști. În lipsa de spațiu suficient, acestea pot fi amenajate pe un perete, la o înălțime mică, posibil în cateva rânduri una peste alta. Se recomandă totuși asigurarea unui spațiu pentru plimbări regulate. Acest tip de întreținere este recomandat pentru rasele de carne;
- Coteț mobil. Poate fi potrivit pentru 5-10 găini. Se construiește din materiale ușoare și se repoziționează periodic în diferite colțuri ale curții.
Vedeți cum folosim găinațul de găină pentru fertilizarea solului.
Cu ce trebuie să fie dotat cotețul
Strict necesarul într-un coteț constă din pătul, cuibare, adăpătoare și hrănitoare. De amenajarea corectă a adăpostului depinde sănătatea găinilor și productivitatea acestora.
- Pătulul sau stinghiile – prezintă niște bare din lemn, cu o lățime de 5-10 cm, situate la 40-60 cm de la podea, dar și între ele. Lungimea optimă a stingiilor se calculează în funcție de numărul de păsări, câte 20-25 cm pentru fiecare.
Aflați detalii despre cum construim pătulul pentru găini.
- Cuibarele – pot fi făcute din diferite materiale, situate în locuri mai calde ale cotețului, uscate, umbrite și ferite de curenți. Numărul acestora se determină din raportul: un cuibar la 5 găini.
Citiți mai detaliat despre amenajarea cuibarelor pentru găini.
- Hrănitoarele și adăpătoarele – se fixează astfel, încât să nu poată fi răsturnate de păsări și să se completeze ușor.
- Geamul – cu o suprafață nu mai mică decât ¼ din suprafața podelelor. Servește și pentru ventilare, și pentru iluminare. Iarna se va instala o lampă pentru iluminarea artificială, astfel încât păsările să fie cu asigurate cu 15-17 ore de lumină pe zi. Astfel se vor obține ouă anul împrejur.
- Așternutul – creează condiții mai bune pentru întreținerea păsărilor. În special este benefic în perioada rece a anului. Se așterne un strat de paie cu o grosime de 15-20 cm, care se înlocuiește periodic.
Materiale pentru construcția cotețului
Cel mai recomandat pentru construcția cotețului este lemnul. Pot fi utilizate și resturi, rămase de la alte construcții: plăci din fibre de lemn, plăci PAL, grinzi, scândură ș.a.
Nu se folosesc materiale și vopsele cu miros puternic.
Pentru termoizolare se folosesc materiale, ca: plăci de polistiren și vată minerală. Acestea se acoperă ulterior cu materialul de bază, pentru a nu permite accesul păsărilor, care tind să le ciupească.
Acoperișul se acoperă cu foaie de ardezie, policarbonat, membrană bituminoasă ș.a. Nu se recomandă țigla metalică, în special pentru încăperile de vară, deoarece aceasta se încălzește excesiv.
Volierul se îngrădește cu plasă, fie metalică, fie din plastic. O parte din suprafață se acoperă, pentru protecție contra soarelui puternic și a ploii. Din nou, poate fi folosit policarbonatul.
Citiți și despre alimentația găinilor pe vârste.
Cum alegem locul potrivit pentru coteț
- Cotețul dreptunghiular se amplasează de la est la vest;
- Geamurile se fac cu ieșire spre sud sau vest pentru luminozitate maximă;
- Construcția se amplasează mai departe de locurile gălăgioase, pentru reducerea stresului, care poate influența negativ producția;
- Se alege un loc mai înalt, pentru evitarea acumulărilor de apă. Acestea duc la umiditate crescută, care joacă rol benefic la răspândirea infecțiilor;
- Locul ales trebuie să fie ferit de vânturi, deoarece găinile suportă rău curenții puternici de aer. În acest scop, crescătorii recomandă amplasarea cotețului lângă gard.
Instrucțiuni pas cu pas la construcția cotețului pentru găini
- Se calculează parametrii construcției în funcție de numărul de păsări și particularitățile rasei. În medie, la 1 m2 se adăpostesc 2 păsări.
- Înainte de a începe construcția, se fac măsurările și marcajele teritoriului viitorului coteț.
- Fundația cotețului poate fi pe bază de piloni. În colțuri se sapă gropi cu o adâncime de 1,5 m, în care se vor introduce pilonii din lemn sau metal, luând în considerație înălțimea construcției dorite. Partea de jos a pilonului se îmbracă cu membrană hidroizolatoare. Pilonii pot fi făcuți și din beton, dar durează și costă mai mult.
- Pe pilonii fundației se fixează grinzile, care formează carcasa. La această carcasă se pun grinzile verticale, care stau la baza pereților și cele orizontale, pentru podea și pot. Se marchează din start locurile, unde vor fi geamurile, ușa și ieșirea pentru păsări. Toate barele se fixează între ele cu ajutorul cuielor, cu precauție să nu rămână capete în exterior.
- Când carcasa este gata, se asamblează podeaua, podul și pereții din materialele selectate. Parte interioară se tapițează cu material termoizolator. Se verifică toată construcția, iar dacă sunt careva fisuri – se umplu cu adeziv poliuretanic.
- În continuare se fixează acoperișul care poate fi într-o singură apă sau două. Se instalează sistemul de ventilație.
- În final se instalează ușa și geamurile, acoperind fisurile cu adeziv poliuretanic.
Vă salut.Pot să fac cotețul din BCA?E bun? Vă mulțumesc.