9.5 C
București
luni, 13 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSechestrarea carbonului în sol: fermierii pot obține certificate și le vinde implementând...

Sechestrarea carbonului în sol: fermierii pot obține certificate și le vinde implementând practici agricole durabile

Agricultorii, prin activitatea lor, pot contribui la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea carbonului din atmosferă.

Captarea din atmosferă și fixarea carbonului în sol sau în biomasă durabil poate fi realizată prin mai multe moduri, printre care numărându-se plantarea de garduri vii, fâșii de protecție, cultivarea leguminoaselor, utilizarea culturilor de captare și a culturilor de acoperire, agricultura conservativă, menținerea turbăriilor și împădurirea.

Eliminările de dioxid de carbon și anume eliminarea CO2 din atmosferă și stocarea sa prin diferite mijloace, de exemplu prin intermediul arborilor și al plantelor, precum și protejarea solurilor bogate în carbon, pot juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice. 

Cum are loc sechestrarea carbonului în sol

  1. Soarele oferă plantelor o sursă de energie regenerabilă pentru a efectua fotosinteza.
  2. Plantele captează dioxidul de carbon din atmosferă, aruncând deoparte cele două molecule de oxigen și păstrând carbonul pentru a-și construi frunzele, tulpinile și rădăcinile.
  3. Plantele își secretă o parte din rezerva de carbon din rădăcinile lor prin „exudate” sau zaharuri simple, proteine, aminoacizi, acizi organici și alți regulatori importanți pentru comunitatea microbiană care trăiește în sol.
  4. Viermii consumă o combinație de materiale organice (reziduuri de plante) și materiale anorganice (sol). După ce materialul trece prin intestinele lor, este excretat în sol. Aceste excreții, compuse din multe microagregate mici, sunt legate între ele într-un mod mai puternic, ceea ce ajută la formarea agregatelor rezistente de sol care protejează fizic materia vegetală de suprafață nou adăugată prin descompunere.
  5. Carbonul este mutat mai adânc în straturile de sol și transformat în forme mai stabile în timp, într-un ciclu continuu de consum microbian și transformare a carbonului derivat din plante. O parte din carbon, de obicei zaharuri simple sau alte biomolecule mici, se dizolvă din reziduurile de cultură. Dacă carbonul dizolvat intră în contact cu bacterii sau ciuperci, microbii îl pot folosi ca energie pentru a crește. Deoarece microbii se află aproape de solul mineral, atunci când mor, carbonul care a fost conținut în corpurile lor se unește cu aceste suprafețe minerale. De-a lungul timpului, această conversie a carbonului dizolvat în țesut microbian crește dimensiunea bazinului microbian și, atunci când acestea mor, o mare parte din acel carbon microbian circulă prin sol – în cele din urmă crescând stocurile de carbon din sol.

Respectiv, procesul începe cu fotosinteza și continuă prin schimburi între rădăcinile plantelor, animale și microbii care trăiesc în sol. Implementarea practicilor regenerative susține comunitățile microbiene din sol și promovează ciclul activ al carbonului, acumulând astfel materie organică în sol pe termen lung, în special în straturile mai adânci ale solului.

Forme persistente de carbon pot fi produse în sol, iar acest proces ciclic poate fi îmbunătățit prin:

  • Utilizarea de practici, inputuri care contribuie la dezvoltarea biotei solului.
  • Reducerea perturbărilor (cum ar fi lucrarea solului) pentru a păstra procesele biologice, fizice și chimice care au loc deja.

Implementarea practicilor regenerative susține comunitățile microbiene din sol și promovează ciclul activ al carbonului, acumulând astfel materie organică din sol pe termen lung, în special în straturile mai adânci ale solului.

Implementând practici ce contribuie la sechestrarea carbonului în sol, fermierii pot beneficia și de suport, iar acest lucru se întâmplă în felul următor: pot certifica cantitatea de carbon din sol stocată într-un an de recoltă, obținând certificate care pot fi ulterior vândute pe piața voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2.

McKinsey & Company estimează că piața creditelor de carbon ar putea ajunge la o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari în 2030.

Certificatele de eliminare a carbonului sunt cele mai solicitate, iar soluțiile inovatoare, precum sechestrarea carbonului din sol, vor reprezenta estimativ 65-85% din totalul ofertei de credite. În funcție de condițiile actuale de piață, valoarea certificatelor este de 25-50 de euro fiecare.

Certificarea, la nivel mondial, este realizată de diverse companii. În România, recent Agreena, cea mai importantă companie de certificare a carbonului din sol, a anunțat intensificarea operațiunilor.

Compania oferă fermierilor accesul la un program solid de certificare a carbonului din sol, bazat pe cele mai recente cercetări și standarde din domeniul științific.

Agreena a intrat inițial pe piața românească în 2019, sub numele de Commoditrader, chiar înainte de a dezvolta primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel internațional.

AgreenaCarbon este primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, care primește o atenție internațională semnificativă, deoarece fermierii pot elimina carbonul din atmosferă și îl pot stoca în solurile lor.

Măsurând cantitatea de carbon din sol stocată într-un an de recoltă, Agreena oferă fermierilor certificate care pot fi ulterior vândute pe piața voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2.

„Am remarcat un trend ascendent în România privind tranziția fermierilor de la agricultura convenţională la cea conservativă, reducând intervențiile de la nivelul solului. Fermierii români care își doresc să creeze un context climatic favorabil pentru generațiile viitoare pot obține și beneficii financiare din această activitate prin obținerea de culturi mai bune și vânzarea certificatelor de carbon”, explică Simon Haldrup, CEO și cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

Agreena deține certificate de CO2 comercializabile și verificate de terți, care aparțin direct fermierului. Acesta poate alege să le păstreze, să le vândă unor organizații instituționale sau private, să le asocieze cu culturile sale sau să colaboreze cu Agreena pentru a obține o ofertă bună.

Numărul de certificate pe care un fermier le poate obține se bazează pe adoptarea unor practici agricole regenerative, care reduc gazele cu efect de sera (GES) și elimină CO2 din atmosferă, stocându-l în sol.

Fermierii care participă în programul AgreenaCarbon primesc până la trei certificate pe hectar, în funcție de practicile adoptate, cum ar fi însămânțarea culturilor de acoperire sau No-till.

Potrivit FAO, reabilitarea solurilor agricole degradate poate elimina 51 de gigatone de dioxid de carbon din atmosferă, influențând majorarea producției globale de alimente cu 17,6 megatone pe an.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Buna ziua. Sunt administratorul unei societăți care lucrează 300ha cultura mare . Ne puteți ajuta cu un contact să stabilim detaliile și cerințele unei colaborări.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, la Sâmbra Oilor: România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea...

AgroMeteo: Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua normal în aproape toată ţara

Seceta pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă se menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole