Guvernul ar trebui să reducă TVA la 5% pentru toate produsele din lemn destinate încălzirii, în condiţiile în care plafonarea preţului a creat blocaje severe în piaţă, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Prolemn.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr. 134/2022 privind măsuri de plafonare a preţului lemnului de foc s-a dovedit a fi o intervenţie foarte brutală în piaţă, cu efecte contrare celor dorite.
Odată cu intrarea în vigoare, ordonanţa a condus la dispariţia lemnului de foc, peleţilor şi brichetelor din oferta marilor retaileri, nivelul plafonat al preţurilor situându-se foarte mult sub preţul la care se puteau găsi aceste produse pe lanţul de distribuţie, spun reprezentanţii asociaţiei.
‹ adv ›
Potrivit acestora, nu poate exista un preţ unic care să fie valabil pe toate lanţurile de distribuţie a lemnului de foc.
În oferta marilor retaileri, lemnul de foc paletizat s-a situat adesea la peste 700 lei/mc încă de anul trecut. În cazul peleţilor şi brichetelor, intervenţia s-a dovedit la fel de artificială, preţul plafonat fiind la jumătate faţă de preţurile pieţei internaţionale.
Deşi nevoile populaţiei şi ale industriei au crescut constant, volumul total de lemn disponibil în piaţă a rămas constant în ultimii 3-4 ani.
RNP – Romsilva, care administrează jumătate din pădurile ţării, ar trebui să pună în piaţă un volum de lemn la nivelul posibilităţii stabilite prin amenajamentele silvice, de 11 milioane mc, conform ţintelor stabilite prin Codul Silvic şi Regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Dacă se ia în calcul şi rezervele acumulate pe amenajamentele în vigoare, posibilitatea totală creşte la 13 milioane mc, precizează sursa citată.
Mai mult, CA al RNP – Romsilva a stabilit ca jumătate din acest volum de 9,5 milioane mc să fie pus în piaţă ca lemn pe picior, oferit prin licitaţie operatorilor privaţi, iar jumătate să fie recoltat în regie proprie, respectiv 4,75 milioane mc pentru fiecare modalitate de valorificare.
La începutul lunii octombrie, CA al RNP Romsilva a majorat ţinta de contă de recoltă la 10 milioane mc, şi a redistribuit această cotă de recoltă în 3,9 milioane mc lemn fasonat şi 6,1 milioane mc lemn pe picior.
Potrivit Prolemn, aceasta înseamnă că RNP – Romsilva nu a reuşit să exploateze cota destinată punerii în piaţă ca lemn fasonat.
Diferenţa de volum de la ţinta de 4,75 milioane mc volum ţintă la începutul anului, la 3,9 milioane mc după redistribuire, adică 0,85 milioane mc masă lemnoasă, este un volum care nu a intrat în piaţă, fiind un volum nerecoltat care a condus la reducerea activităţii operatorilor din sectorul de exploatare şi este una dintre cauzele deficitului artificial din piaţă.
Redistribuirea volumului nepus în piaţă ca lemn fasonat către volum oferit pe picior a fost solicitată de Prolemn încă din luna martie, în condiţiile exploziei preţurilor lemnului ca urmare a deficitului artificial creat.
Asociaţia de profil subliniază, însă, că această suplimentare nu este suficientă şi a venit prea târziu.
Potrivit acestora, energia produsă din biomasă este ieftină, regenerabilă, poate ajuta la depăşirea crizei de securitate energetică, dar nu este susţinută.
Cu toate acestea, cele 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc folosind lemn de foc, peleţi sau brichete nu beneficiază de aceleaşi susţineri pe care le primesc gospodăriile racordate în sistemul centralizat de termoficare sau care folosesc centrale individuale pe gaz.
Pentru cei care se încălzesc folosind combustibili solizi din material lemnos (lemn de foc, peleţi, brichete etc.) nu este prevăzut nici un fel de sprijin, ceea ce constituie o discriminare, în opinia asociaţiei.
În tot acest context, AIL – Prolemn susţine modificarea măsurilor de plafonare a preţurilor din OUG 134/2022 prin două tipuri de măsuri pe termen scurt: acordarea unui sprijin real pentru consumatori, prin acordarea de tichete valorice/vouchere şi cota TVA redusă la 5% pe toată gama de produse destinate încălzirii, nu doar lemn de foc, ci şi pentru deşeuri provenite din lemn, brichete sau peleţi.
Impactul bugetar al reducerii TVA este de aproximativ 100 euro/gospodărie, la un consum mediu estimat de 1 tonă de peleţi sau 5 mc de lemn de foc, nesemnificativ faţă de impactul bugetar al subvenţiilor pentru utilizatorii de gaze naturale sau beneficiari ai sistemului centralizat de termoficare.