21.3 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAstilbe - sfaturi la plantare și îngrijire

Astilbe – sfaturi la plantare și îngrijire

Astilbe este un gen de plante ce cuprinde 18 specii, majoritatea dintre care au devenit populare datorită frumuseții pe care o oferă curții la cultivarea ca plantă decorativă. La noi în țară populară fiind Astilbe japonica.

Înflorire de lungă durată și luxuriantă, toleranță la cultivarea la umbră, îngrijire destul de ușor de realizat – acestea sunt principalele avantaje ale astilbe. Planta bogată cu frunze ajurate și inflorescențe de panicul va decora orice loc.

Planta perenă aparține familiei Saxifragaceae. Înălțimea variază de la 15 la 200 cm (în funcție de specia Astilbe și varietate). Lungimea inflorescențelor mari și frumoase, asemănătoare penajului fin al păsărilor exotice, este, de asemenea, diferită – de la 10 la 60 cm.

Astilbele pot fi de culoare albă, roșie, roz, mov, violet. Înflorirea ei superbă are loc în lunile de vară.

Unde se plantează Astilbe japonica

Pentru a te bucura de înflorirea spectaculoasă a acestei plante ornamentale în fiecare an pe tot parcursul verii, trebuie mai întâi să știți unde și cum să plantați Astilbele.

Această plantă preferă o zonă semiumbrită. Nu este pretențioasă la tipul de sol, dar solul pentru Astilbe ar trebui să fie întotdeauna ușor umed, deoarece nu poate tolera seceta pe termen lung.

Se recomandă să alegeți un loc, unde apele subterane sunt mai la suprafață. Pământul lutos este excelent pentru cultivarea Astilbelor. pH-ul optim al solului ar trebui să corespundă cu 5,5-6,5.

Astilbe crește și înflorește cel mai bine aproape de apă, precum și atunci când este plantată în partea de nord a casei, la umbra copacilor sau a tufișurilor.

Atunci când alegeți un loc pentru plantare, trebuie să țineți cont de perioada de înflorire a plantelor.

Deci, Astilbe cu înflorire mijlocie (iulie) iubesc locurile umbrite ale grădinii, iar soiurile timpurii și târzii se simt bine atât la soare, cât și la umbră. Cele cu inflorescențe albe și roz cresc bine în locuri deschise, însorite, numai că perioada de înflorire a acestora este redusă.

Cum plantăm Astilbe primăvara

Plantarea Astilbelor se efectuează primăvara în teren deschis. Acest lucru se poate face din martie până în mai. Astilbele înalte sunt plantate la o distanță de 50 cm, iar pentru cele mai joase distanța poate fi redusă până la 30 cm una de cealaltă.

Dacă transplantați Astilbe primăvara sau le plantați în parcele, săpați locul din timp (de preferință toamna) și adăugați acolo compost, mraniță, gunoi de grajd putrezit (2 găleți pe 1 mp).

Când plantați Astilbe primăvara, săpați un cuib (30 cm adâncime), turnați 30 g de îngrășământ complex granular, 1/2 cană de cenușă, adăugați mraniță, amestecați bine și udați pământul din abundență.

Plantați plantele Astilbe în pământ umed și mulciți cu scoarță de copaci mărunțită, paie, sau rumeguș (stratul de mulci ar trebui să fie de 3-5 cm).

Mulciul va ajuta la reținerea umidității în sol și va crea condiții confortabile pentru iernarea Astilbelor.

Astilbe, îngrijire primăvara

Principalul lucru este să nu uitați să afânați solul din jurul plantelor și să faceți câte un mușuroi în jurul fiecăreia, deoarece rizomul plantei se dezvoltă mai mult la suprafața solului, iar partea lui inferioară moare.

În plus, este important să monitorizați udarea în timp util și să nu permiteți uscarea solului. Acest lucru este valabil mai ales pe vreme caldă primăvara și vara, precum și în timpul formării inflorescențelor.

În timpul secetelor severe, Astilba este udată abundent de două ori pe zi – dimineața devreme și seara.

Îngrijirea Astilbe toamna și pregătirea pentru iarnă

Nu este necesar să îndepărtați inflorescențele uscate imediat după înflorire. Sunt foarte atrăgătoare și vă vor decora grădina până în toamnă.

Dar la sfârșitul toamnei (când se pregătesc plantele Astilbe pentru iernare), toate tulpinile trebuie tăiate până la rădăcină și planta trebuie să fie bine mulcită.

Toamna, Astilbe poate fi înmulțită prin divizarea rizomilor noi apăruți, dar viitoarele plante nu trebuie doar mulcite cu grijă, ci și acoperite cu ramuri de molid. În caz contrar, iarna, plantele tinere pot îngheța foarte ușor.

Plantele mature suportă în siguranță iernile geroase, dar pot suferi în timpul dezghețurilor, care sunt schimbate brusc cu perioade de răcire, înghețurile de primăvară. Prin urmare, se recomandă acoperirea exemplarelor adulte cu ramuri de molid sau peliculă fleece.

Citește și despre Rododendron simsii sau azaleea indiană – îngrijire.

Fertilizare Astilbe

Într-un singur loc, Astilbe crește bine fără transplantare timp de până la 7 ani, dar această perioadă poate fi prelungită până la 20 de ani dacă îngrășămintele sunt aplicate anual în sol.

În primăvară, planta este hrănită cu îngrășăminte cu azot (este suficient să faceți câte un mușuroi de mraniță în jurul fiecărei plante).

Vara, înainte de înflorire, se recomandă aplicarea îngrășământelor cu potasiu (de exemplu, 2 linguri de azotat de potasiu diluat în 10 litri de apă), adică 0,5 litri pentru fiecare plantă adultă, iar înainte de sfârșitul înfloririi se folosesc îngrășăminte ce conțin fosfor (20 g de superfosfat per plantă).

După fiecare tratament, solul trebuie să fie bine afânat și mulcit.

Înmulțire Astilbe

Specii cultivate ca flori, de exemplu Astilbe japonica, numită și Astilba japoneză, dar și Barba falsă a caprei poate fi cultivată din semințe, iar plantele varietale sunt înmulțite prin divizarea tufei sau a mugurilor dorminzi tăiați împreună cu o parte din rizom.

Dacă doriți să înmulțiți Astilbe prin împărțirea tufei, fiecare porțiune ar trebui să aibă 3-5 muguri. Tufa mare se divizează toamna sau primăvara, când temperatura depășește 5 grade Celsius.

Astilbele se transplantează primăvara (în martie) sau toamna.

Cultivarea Astilbei din semințe nu este dificilă, dar folosind această metodă va trebui să așteptați mai mult, deoarece există mai multe lucrări necesare de realizat.

Semințele trebuie să treacă prin stratificare, așa că sunt semănate superficial în martie într-un amestec de turbă și nisip (părți egale), iar deasupra e necesar un strat de zăpadă (strat de 1 cm).

Când zăpada se topește, recipientul pentru semințe este plasat într-un loc rece (cu o temperatură de -4 până la 4°C) timp de 20 de zile, apoi transferat într-o cameră luminoasă cu o temperatură a aerului de 18-20°C.

Răsadurile de Astilbe sunt udate în mod regulat, iar după apariția a 2-3 frunze adevărate, răsadurile se plantează în ghivece separate. Când cresc, primăvara sunt transplantate în teren deschis, într-o zonă umbrită.

Vezi și articolul despre Mușcata curgătoare – îngrijire, cerințe la întreținere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Weigela – descriere, îngrijire, cultivare, specii

Weigela este un arbust ornamental apreciat pentru înflorirea abundentă...
‹ adv ›

Craite – specii, cultivare, beneficii în grădină

Craite sau Tagetes sp., sunt plante decorative prin flori și fac parte din familia Asteraceae. Pe lângă rolul ornamental,...

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii – îngrijire

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii face parte din genul Passiflora, care cuprinde peste 500 de specii de liane perene,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole