33.9 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea cartofului dulce - sfaturi pentru o cultură de succes

Cultivarea cartofului dulce – sfaturi pentru o cultură de succes

Cartoful dulce se consideră una dintre cele mai profitabile culturi legumicole, datorită popularității ce crește an de an. Ce ține de tehnologia de cultivare, în condițiile României, cartoful dulce înflorește rar, din acest motiv se înmulțește prin lăstari produși în condiții de solar.

Astfel, în acest articol vom discuta mai multe despre producerea cartofului dulce din lăstari.

Cerințe de cultivare a cartofului dulce

Cartoful dulce preferă temperaturi de 18-28°C, la temperaturi mai mici de 12°C sau mai mari de 38°C creșterea este întârziată.

Important! Cartoful dulce este sensibil la frig, creșterile tinere fiind afectate la temperaturi de 6°C.

Solurile potrivite pentru cartoful dulce sunt cele ușoare sau mijlocii, nisipoase, fertile, afânate, cu un pH de 5,6-6,6.

Premergători buni pentru cartoful dulce sunt: leguminoasele (fasolița, mazăre), cerealele (sorg, secară, porumb), tomate, pepeni verzi. Nu este recomandată cultivarea cartofului dulce pe aceeași solă fără o perioadă de așteptare de 3-4 ani sau după cartof.

Pregătirea terenului pentru plantarea cartofului dulce

Primăvara se realizează o arătură la 23-25 cm, apoi o lucrare cu grapa cu discuri pentru nivelare. Cantitatea de îngrășăminte utilizată la cartoful dulce variază în funcție de analiza solului. Orientativ, conform recomandărilor specialiștilor SCDCPN Dăbuleni, se administrează N150P80K80 din îngrășăminte complexe (400 kg/ha N20P20K20 + 200 kg/ha azotat de amoniu).

Înainte de plantarea cartofului dulce este foarte importantă bilonarea terenului pentru a crea condiții favorabile de dezvoltare a tuberculilor. Înălțimea recomandată a bilonului este de 60-70 cm, iar lățimea coamei de 35 cm, distanța dintre biloane fiind de 90 cm.

Lăstarii de cartof dulce se plantează la coama bilonului, lângă picurătorul furtunului.

Plantarea cartofului dulce

Lăstarii se plantează în poziție îngenuncheat, cu cel puțin 3 noduri introduse în sol. Perioada optimă pentru plantarea cartofului dulce se consideră 10-15 mai. La întârzierea perioadei de plantare calitatea și cantitatea producției scade.

La plantare se utilizează lăstari înrădăcinați sau neînrădăcinați, cei înrădăcinați asigurând un spor de recoltă, însă activitatea de producere fiind destul de migăloasă, este realizată de obicei doar de fermierii mici.

La hectar se recomandă o densitate de 40 de mii de lăstari de cartof dulce. La cultura cartofului dulce, pentru o productivitate mai bună, este recomandată utilizarea mulciului alb transparent.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum se cultivă sparanghelul – prima legumă de primăvara.

Irigarea cartofului dulce

La capitolul umiditate, cartoful dulce este mai exigent în perioada depunerii substanțelor de rezervă în rădăcini, când necesită 70-80% din capacitatea de câmp. La fel, în primele 50-60 de zile de la plantare trebuie monitorizată umiditatea solului pentru a evita uscarea acestuia.

Este recomandat sistemul de irigare prin picurare ce se instalează la formarea biloanelor și instalarea peliculei. Parametrii recomandați pentru banda de irigare (după SCDCPN Dăbuleni): grosimea peretelui – 6 mm, diametru 16,1 mm, distanța între picurători 20 cm. Consumul de apă 2,3 litri/oră/picurător.

Combaterea buruienilor la cartoful dulce: pe suprafețe mici manual, iar pe suprafețe mari poate fi realizată erbicidarea culturii. În acest sens, la 5 zile după plantare poate fi aplicat produsul Dual Gold 1,5 l/ha, apoi la apariția buruienilor monocotilidonate în vegetație – Fusilade Forte 1,5 l/ha.

La capitolul boli și dăunători, cultura este una relativ rezistentă. Achiziționarea materialului săditor calitativ și respectarea asolamentului sunt recomandările de bază pentru a preveni dezvoltarea patogenilor.

Recoltarea cartofului dulce de soiuri timpurii se realizează de obicei la 100-110 zile de la plantare, iar a soiurilor tardive la 110-120 de zile. Înainte de recoltare se toacă vrejurile.

Citiți și despre Topinamburul – o legumă uitată. De ce e bine să-l cultivăm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate

Tomatele se bucură de o popularitate mare la cultivare,...
‹ adv ›

Umeri verzi la tomate – cauze, cum evităm problema

Umerii verzi la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit la cultivarea acestei culturi, care poate avea mai...

Fertilizarea ardeiului – perioade importante, sfaturi

Ardeiul dulce e o cultură tot mai apreciată de către consumatori, astfel că fiecare legumicultor își dorește, fără îndoială,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole