23 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRapița în asolament - avantaje, recomandări

Rapița în asolament – avantaje, recomandări

Rapița este una dintre culturile cu cerințe ridicate la capitolul includerea în asolament. Pentru a crește sănătoasă, trebuie semănată: pe un ogor negru sau cultivat cu îngrășăminte verzi, după cereale de toamnă și de primăvară, sau după culturi prășitoare pentru siloz (cu excepția florii-soarelui).

Rapița nu se seamănă după crucifere (rapiță, varză, ridichi, muștar etc.) mai devreme de 4 ani din cauza acumulării dăunătorilor și bolilor comune.

Buni premergători pentru rapița sunt cerealele, porumbul, ierburile anuale și chiar cartoful. Cel mai des întâlnit premergător pentru rapiță sunt cerealele. Rapița trebuie inclusă astfel încât să întrerupă lanțul cerealelor din asolament.

Rapița (inclusiv alte culturi de crucifere) nu trebuie să depășească 15-20% din structura asolamentului, iar dacă există floarea-soarelui în asolament, suprafața totală cu aceasta nu trebuie să depășească 25%.

Încălcarea acestui principiu este permisă numai atunci când se cultivă hibrizi rezistenți la boli și se utilizează un sistem integrat de protecție împotriva dăunătorilor și bolilor.

Rapița în sine este un excelent premergător. Este o cultură ce îmbunătățește structura solului, sistemul radicular afânează solul la o adâncime mare, absoarbe nitrații și crește productivitatea în rotația culturilor în ansamblu.

V-ar putea plăcea și articolul despre Locul porumbului în asolament: Ce culturi sunt premergători buni.

Exemple de asolamente în care este inclusă rapița:

 • Rapiță – cereale de toamnă – ierburi anuale – cereale de primăvară;
 • Rapiță – cereale de primăvară – ierburi multianuale (doi ani) – cereale de toamnă.

Rapița de toamnă lasă în urmă cantități mari de masă organică, este un agent fitosanitar care distruge putregaiul de rădăcină din sol. Masa verde de rapiță de toamnă pentru o lungă perioadă de timp protejează solul, inhibând buruienile.

La cultivarea cerealelor după rapiță o creștere a randamentului este garantată fără costuri suplimentare.

Întrucât rapița este o cultură ce se seamănă devreme, atunci când alegeți un premergător, trebuie să țineți cont nu doar de aspectul fitosanitar, ci și de momentul în care câmpul a fost eliberat de cultura anterioară.

Din punct de vedere agrotehnic, rapița de toamnă este un bun premergător:

 • terenul e eliberat devreme;
 • îmbunătățește structura și fertilitatea solului;
 • reduce riscul eroziunii produse de apă și vânt;
 • reduce cantitățile de buruieni de pe câmpuri;
 • este un bun fitosanitar;
 • reduce incidența putregaiului rădăcinilor la cereale.

Citiți și despre Fertilizarea rapiței de toamnă. Norme, perioade recomandate.

Cultivarea culturilor de cereale după rapiță garantează o creștere a randamentului de cereale până la 500–600 kg la 1 ha fără costuri suplimentare, în condițiile în care sunt respectate principiile asolamentului.

Acest lucru se întâmplă deoarece rapița joacă un rol important în rotația corectă a culturilor:

 • Rapița mărește randamentul la grâu. Când se seamănă rapiță înainte de grâu, se obține o recoltă mai mare cu aproximativ 10% față de monocultura de grâu realizată timp de doi ani consecutivi. Diferența de productivitate poate ajunge și la 30%.
 • O rotație cu rapiță urmată de grâu este de obicei mai ieftin de realizat decât o rotație grâu-grâu. Costurile de control al buruienilor la grâu sunt mai mici după rapiță. Costul protecției fungicide poate fi, de asemenea, mai redus. În plus, necesarul de azot (de la -20 la -50 de unități) și de îngrășăminte cu fosfor este mai redus.
 • Rapița afectează ciclul bolilor cerealelor. Diferite tipuri de pătări, fuzarioza sunt mai frecvente într-o rotație scurtă a culturilor de cereale. În plus, descompunerea reziduurilor de plante de rapiță bogate în glucozinolați, duce la formarea de compuși toxici care pot suprima fungii din sol.

Ca regulă generală, o rotație a culturilor care implică rapița ar trebui să includă semănatul acesteia nu mai mult de o dată la patru ani.

În caz contrar, în primul rând, apar bolile fungice (putregaiul alb), precum și crește numărul de dăunători ai plantelor, ceea ce va duce la o creștere a utilizării substanțelor chimice.

V-ar putea plăcea și articolul despre Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli.

Riscul de îmbolnăvire a rapiței crește și dacă rotația culturilor în care sun incluse sfecla de zahăr și floarea-soarelui este realizată greșit. Între semănatul rapiței și a sfeclei de zahăr trebuie să treacă cel puțin doi-trei ani.

În plus, soiurile convenționale de rapiță nu trebuie semănate pe câmpurile infestate cu buruieni precum muștarul de câmp. Dacă sunt respectate regulile de mai sus, rapița poate fi cultivată în aproape orice rotație standard de culturi.

În același timp, rotația culturilor cu participarea culturilor de cereale pare a fi cea mai reușită, deoarece semințele de rapiță rămase din anul precedent sunt distruse de erbicidele standard pentru culturile de cereale.

Înainte de semănarea rapiței, ar trebui să se ia în calcul și datele privind infestarea cu buruieni din anii precedenți și ce erbicide au fost folosite pentru combaterea acestora.

Majoritatea soiurilor de rapiță sunt extrem de sensibile la reziduurile de erbicide care conțin sulfoniluree de prima generație. Înainte de semănatul rapiței este necesar să știți exact ce erbicide au fost folosite la cultura premergătoare.

Citiți și despre Floarea soarelui în asolament: vezi premergători buni.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Țânțarul silicvelor de rapiță – motivul îngălbenirii, crăpării silicvelor

Țânțarul silicvelor de rapiță (Dasineura brassicae) este un dăunător important al...
‹ adv ›

Cum poate afecta frigul înregistrat rapița de toamnă

Astăzi aduc în atenția dumneavoastră câteva aspecte legate de efectele frigului și înghețului asupra rapiței de toamnă. Fac asta...

Fertilizarea cu bor la rapiță – de ce e necesară, când se aplică

La cultivarea rapiței de toamnă, analizând tehnologia, la sigur ați observat menționarea necesității administrării îngrășămintelor cu bor la această...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole