30.2 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticole5 recomandări de bază la semănatul culturilor de toamnă în condiții de...

5 recomandări de bază la semănatul culturilor de toamnă în condiții de secetă

Seceta atipică (secetă pedologică + secetă și arșită atmosferică), instalată în 2022, impune îmbunătățirea practicilor agricole ținând cont de o serie de principii, cele mai importante fiind conservarea apei în sol și adaptarea rotației culturilor de toamnă (cereale și rapiță) la specificul situației din zona de cultură, precum și alegerea soiurilor recomandate cu toleranță și/sau rezistență la secetă.

Experții Academiei de Ştiinţe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şișești” recomandă eliminarea pe cât de posibil a lucrării de arat, cât și a lucrărilor solului care duc la pierderea apei, efectuând arătură sau scarificat numai în cazuri speciale (prezența unor populații ridicate de dăunători care iernează în straturile superficiale sau a agenților patogeni deosebit de păgubitori). În acest articol, aflați mai multe recomandări realizate de aceștia.

1. Alegerea culturilor premergătoare în condiții de secetă

Pentru toate culturile de toamnă, în condiții de secetă accentuată, asolamentul și rotația culturii devin elemente secundare la înființarea culturilor. Din cauza secetei pedologice prelungite, în unele zone rotația nu va mai putea fi respectată din cauza imposibilității pregătirii terenului pentru semănat.

În aceste condiții, este de preferat ca semănatul grâului să aibă loc după culturile de mazăre, cartofi timpurii, borceaguri, rapiță și orz/orzoaică, dezmiriștite, limitând-se pe cât posibil semănatul în monocultură.

Culturile de primăvară (ex: porumb, floarea-soarelui, soia) pot fi luate în calcul ca premergătoare dacă regimul pluviometric revine la normal, ținând cont de ajustările necesare în combaterea bolilor (porumb) și nutriție (floarea-soarelui).

În cazul rapiței, recomandăm evitarea cultivării după crucifere (muștarul), floarea-soarelui, soia, fasole și năut, din cauza atacului de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau a dăunătorilor comuni. Se va evita cu desăvârșire monocultura.

Citiți mai multe despre 10 Recomandări la întocmirea asolamentelor în condiţii de secetă.

Condiții minimale de cultivare:

 • În cazuri extreme, grâul se poate amplasa după grâu (1 an) cu măsuri speciale de protecție împotriva agenților patogeni și dăunătorilor specifici;
 • Orzul se poate semăna după grâu.

2. Realizarea dezmiriștirii în condiții de secetă


Lucrarea de dezmiriștit este recomandat a fi realizată superficial (la maximum 5 cm adâncime) imediat după sau concomitent cu recoltarea culturii premergătoare.

În acest fel se asigură:

 • Ruperea capilarității superficiale a solului pentru conservarea apei în sol și limitarea fenomenului de evaporare a apei din sol;
 • Încorporarea parțială a resturilor vegetale din miriște pentru protejarea solului (cu scopul de a evita încălzirea excesivă a solului);
 • Germinarea semințelor de buruieni.
 • Toate aceste efecte creează premisele unui pat germinativ de calitate care să ofere condiții favorabile semințelor, răsărirea uniformă a plantelor și o dezvoltare normală în primele faze de vegetație.

3. Recomandări la alegerea semințelor

 • Se recomandă utilizarea de sămânță certificată cu indici de germinație superiori, tratată corespunzător pentru spectrul de boli și populațiile de dăunători specifici;
 • Se vor utiliza soiuri (sau hibrizi) cu capacitate mai ridicată de înfrățire, eventual soiuri cu capacitate de înfrățire în primăvară.

Lucrarea se va efectua în funcție de tipul de semănătoare utilizată:

 • În cazul semănătorilor prevăzute cu sisteme de pregătire a terenului, amplasate în fața organelor de semănat, se va intra direct la semănat.
 • În cazul semănătorilor convenționale, se va semăna concomitent cu încă o pregătire superficială a terenului realizată cu orice agregat capabil să mobilizeze solul până la (cel mult) adâncimea de semănat, în caz de necesitate, numai dacă solul a făcut crustă sau este îmburuienat.
 • În caz de secetă persistentă, se vor evita pe cât posibil lucrări ale solului suplimentare pentru a nu se pierde apa din zona de germinare a seminței.
 • În cazul semănătorilor capabile să semene direct (No-till), se va semăna fără a se mobiliza solul.

4. Realizarea semănatului, alegerea adâncimii de semănat

Adâncimea de semănat se alege în funcție de umiditatea din sol. În cazul în care aceasta este foarte redusă, se va semăna superficial, pentru ca ulterior să poată beneficia de eventualele precipitații și să elimine riscul formării crustei, în caz de ploi abundente.

La determinarea momentului de semănat se iau în calcul umiditatea solului, de evoluția populațiilor de dăunători ca vectori de transmitere a bolilor și în special a virozelor, de calitatea patului germinativ, de evoluția climatică prognozată și de soiul cultivat.

Din recomandări generale privind epoca de semănat:

 • cultura de rapiță: sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie;
 • cultura de grâu: finalul lui septembrie până la finalul lunii octombrie;
 • cultura de orz: prima decadă a lunii octombrie.
 • În cazul înființării covoarelor vegetale, acestea se recomandă a fi semănate doar în condiții de umiditate optimă și cu specii adaptate sezonului rece.

Densitatea de semănat se stabilește în funcție de genetica utilizată, momentul semănatului, fertilitatea naturală a solului și ținta de producție. Menționăm că mărirea densității de semănat, odată cu avansarea în interiorul epocii optime, nu este întotdeauna o măsură eficace, dar trebuie luată în considerare în situațiile extreme, când se depășește epoca de semănat.

5. Aplicarea îngrășămintelor

Se recomandă aplicarea localizată a îngrășămintelor complexe, în cazul în care echipamentul de semănat permite, sau înainte de lucrarea de dezmiriștit, astfel încât încorporarea lor să nu presupună o lucrare suplimentară a solului. Din formulă
este recomandat să nu lipsească potasiul (K).

V-ar putea și articolul despre Fertilizarea grâului de toamnă: perioada realizării, norme.

De asemenea, trebuie luată în considerare și formularea îngrășămintelor complexe, iar în cazul semănatului târziu este preferabilă o formulă de îngrășământ cu conținut mai ridicat de azot (N).

Recomandări la Fertilizarea rapiței de toamnă. Norme, perioade recomandate pe acest link.

Alte recomandări

 • Semănatul la ecartamente mai mari, prin suspendarea alternativă a unui brăzdar, ajustând densitatea/norma de sămânță pentru brăzdarele rămase. Această măsură poate ajuta la prevenirea înfundării echipamentului de semănat, la scăderea presiunii de boli pe parcursul perioadei de vegetație, precum și la prevenirea căderii plantelor.
 • Evitarea lucrării de tăvălugire după semănat ca lucrare distinctă, chiar și în cazul în care semănătoarea nu este dotată cu astfel de echipamente. Tăvălugitul culturii în această situație poate fi cauza formării crustei în cazul unor ulterioare precipitații.
 • Supravegherea răsăritului plantelor pentru combaterea dăunătorilor deoarece atacurile pot fi virulente în condiții de răsărire eșalonată.
 • Evitarea pășunatului culturii.
 • Pentru pregătirea terenului în vederea însămânțării din primăvară se vor executa, de asemenea, lucrări superficiale, în cazul în care seceta persistă (disc, gruber, cizel);

Orice tehnică nouă poate fi adaptată la dotarea existentă în fermă. Testați pe suprafețe restrânse a diverselor variante tehnologice pentru verificarea eficacității în condițiile specifice fiecărei ferme.

Exemple de tehnologii alternative aplicate cu succes la culturile de toamnă în anul agricol 2021-2022:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Secara de toamnă în calitate de cultură de acoperire poate reduce pierderile de nitrați cu 45% – studiu

Secara de toamnă este apreciată pentru versatilitatea sa. Este...
‹ adv ›

Atenționare! Rugina Galbenă face ravagii la soiurile sensibile, iar riscul de Fusarioză la cerealele păioase este crescut

Dacă în luna martie, datorită condițiilor climatice, previzionam instalarea ruginii galbene în culturile de cereale (și nu am greșit),...

Când trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Septoria tritici este un patogen periculos care poate produce pagube importante în producție. Toamna blândă și ferestrele cu temperaturi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole