16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina: UE şi NATO cer „aplicarea integrală” a acordului privind exporturile de...

Ucraina: UE şi NATO cer „aplicarea integrală” a acordului privind exporturile de cereale

Uniunea Europeană şi NATO au salutat luni plecarea din Ucraina a unei prime nave cu cereale şi au cerut „aplicarea integrală”  a acordului încheiat la Istanbul pentru reluarea exporturilor ucrainene, relatează AFP.

„Este vorba despre o primă etapă foarte importantă şi binevenită şi aşteptăm cu nerăbdare punerea în aplicare a ansamblului acordului cu reluarea exporturilor ucrainene către clienţii din lumea întreagă afectaţi de criza alimentară” provocată de blocarea porturilor ucrainene de către Rusia, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulţumit la rândul său Turciei pentru „rolul central” jucat în încheierea acestui acord.

„Aliaţii NATO susţin cu fermitate aplicarea integrală a acordului vizând atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de războiul Rusiei în Ucraina”, a subliniat el într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

O primă navă, Razoni, a părăsit portul Odesa cu 26.000 de tone de porumb la bord, cu destinaţia Liban. Aceasta este aşteptată pe 2 august la Istanbul, unde urmează să fie inspectată sub autoritatea Centrului de coordonare comun (CCC), inaugurat miercurea trecută.

„Libanul depinde de exporturile de cereale ucrainene şi este una dintre ţările cele mai afectate de criza alimentară”, a subliniat Peter Stano.

„Libanul a refuzat trimiterea de cereale ucrainene furate şi ne exprimăm satisfacţia că este primul destinatar al exporturilor legale”, a precizat el.

Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU permite reluarea exporturilor ucrainene sub supervizare internaţională.

Un acord similar semnat simultan garantează Moscovei exportul produselor agricole şi îngrăşămintelor sale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat astăzi în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile...
‹ adv ›

Ucraina va opri exporturile de zahăr către UE, după completarea cotei atribuite în 2024

Guvernul Ucrainei va interzice oficial exporturile de zahăr către Uniunea Europeană pentru restul acestui an, deoarece a completat cota...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 44,4 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole