Odată cu creșterea extremă a temperaturilor și cu uscarea vegetației adiacente se înregistrează un atac masiv al tripșilor în plantațiile viticole.
Informațiile au fost prezentate de către Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, expert în viticultură.
Tripsul produce atacul prin înțeparea frunzelor, mai ales a celor tinere, hrânindu-se cu seva din acestea.
Daunele produse de tripsul viței de vie pot fi vizibile pe frunze, bobițe și ciorchine, manifestându-se prin:
- pe frunze unde se hrănește cu sucul celular, secătuind planta și micșorând suprafața fotosintetică;
- pe bobițe și ciorchine prin care afectează aspectul marfar al strugurilor, în special la soiurile de masă.
Eliminarea completă a dăunătorului este practic imposibilă, dar se poate ușor de controlat realizând tratamente cu insecticide:
- În România pentru combatere este omologat produsul Plinto 2,5 EC/(Alfasure 2,5 EC) cu substanța activă esfenvalerat, recomandat în doza de 0,4-0,6 l/ha.
- În Republica Moldova pentru combaterea tripsului viței de vie pot fi aplicate produsele: Delegate cu norma de consum 0,3 kg/ha;
- Exirel cu norma de consum 0,75 l/ha. (Specialiștii recomandă de aplicat în combinație cu un adjuvant de genul Codacide cu norma de consum 2,5 l/ha, la o cantitate de apă de 800-1000 l/ha).
Citiți mai multe despre Dăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor.