16.1 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Mediului a anunţat lansarea licitaţiei pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare...

Ministrul Mediului a anunţat lansarea licitaţiei pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare video a fondului forestier

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat luni lansarea licitaţiei pentru implementarea sistemului naţional de monitorizare video a transporturilor de lemn cu ajutorul unor camere video asistate de inteligenţă artificială interconectat cu SUMAL.

„Această achiziţie va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de provenienţă, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiaşi aviz de însoţire şi a volumelor transportate în plus/minus faţă de cele înscrise în avizul de însoţire. Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidaţi de inteligenţă artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL şi dacă datele declarate în avizul de însoţire corespund realităţii. Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte eficienţa acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte şi indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc şi alocare a resurselor de control fizic în teren”, a precizat ministrul Mircea Fechet, în cadrul unei vizite de lucru în judeţul Bacău, la Dărmăneşti.

Publicată în SEAP, pe 4 noiembrie 2023, cu termen de depunere a ofertelor până pe 12 decembrie 2023, licitaţia are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 milioane de euro) şi vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte 2 camere LPR (license plate recognition) şi o cameră de analiză avansată. Vor fi realizate şi 11 dispecerate dotate cu videowall şi staţie de lucru performantă: 2 centrale (la MMAP şi la Garda Forestieră Naţională) şi 9 teritoriale la Gărzile Forestiere din ţară.

Potrivit sursei citate, se continuă astfel implementarea proiectului derulat de MMAP – „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Investiţia 5. Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7. Transformare digitală.

Proiectul are o alocare totală de 229,08 milioane de lei fără TVA (peste 272,6 milioane de lei cu TVA), respectiv 46 de milioane de euro. Scopul investiţiei este monitorizarea obligaţiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri şi întocmirea unor hărţi de risc.

Beneficiarul direct al proiectului este MMAP împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru îmbunătăţirea managementului forestier, pentru asigurarea unui lanţ clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piaţă, pentru documentarea abaterilor de la normă şi urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obţinute din Inventarul Forestier Naţional.

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a fost în judeţul Bacău, împreună cu Adrian-Ioan Veştea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa...
‹ adv ›

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin...

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole