16.1 C
București
vineri, 31 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePorcii Landrace – caracteristica, avantajele și întreținerea

Porcii Landrace – caracteristica, avantajele și întreținerea

Rasele de suine, după tipul morfo-productiv, se clasifică în câteva tipuri: rase de carne, de grăsime și mixt (carne-grăsime). Rasele de carne prezintă și o variație îmbunătățită – carne-becon, la care se atribuie rasa Landrace.

Reprezentanții acestui tip morfoproductiv au trenul mijlociu alungit și partea posterioară a corpului foarte dezvoltată. Această formă corporală este numită „de pară”. Beconul, obținut de la ei, are o calitate superioară și este înalt apreciat în industria alimentară.  

Citiți în acest articol despre:

 • Originea rasei Landrace;
 • Descrierea porcilor Landrace danez;
 • Productivitatea rasei de suine Landrace;
 • Întreținerea porcilor Landrace;
 • Nutriția rasei de porci Landrace;
 • Avantajele rasei de porci Landrace;
 • Dezavantajele porcilor Landrace.

Originea rasei Landrace

Rasa s-a format în Danemarca, în perioada anilor 1850-1900, prin încrucișarea porcinelor locale cu cele de rasa Marele Alb. Rasa obținută a fost atât de productivă, iar beconul atât de calitativ, încât Danemarca a intrat în topul furnizorilor de becon pe piața mondială.

Pentru menținerea acestui statut, autoritățile daneze au interzis pe o perioadă destul de îndelungată exportul porcilor Landrace, evitând astfel concurența internațională. La finele anilor 1940, politica a fost totuși modificată, rasa a început a fi exportată în alte țări și foarte rapid a obținut popularitatea mondială.

Cu părere de rău, porcii Landrace în rasă pură prezentau și anumite dezavantaje, atât la dezvoltarea fizică (probleme cu membrele posterioare), cât și la capitolul creșterii și întreținerii. Pentru ameliorarea acestor neajunsuri, rasa a început a fi încrucișată cu suinele locale (a țării de import).

În consecință, se formează o rasă hibrid, foarte rezistentă și nepretențioasă, dar care prezintă toate caracteristicile productive ale rasei Landrace.

Descrierea porcilor Landrace danez

 • Corpul este de talie mijlocie, spre mare, masa corporală mare și conformația fină;
 • Capul lung, urechile mari, îndreptate în jos;
 • Trunchiul forte lung, crupa aproape orizontală, lungă și largă;
 • Șuncile sunt deschise, cu musculatura foarte bine dezvoltată;
 • Membrele sunt potrivit de înalte, cu osătură fină, dar rezistente;
 • Pielea fină, de culoare albă-roz, cu părul alb;
 • Corpul are formă de „pară”, jambonul este foarte bine dezvoltat, carnea posedă calități superioare.

Temperamentul porcilor Landrace este foarte docil și prietenos. Animalele prezintă agresivitate extrem de rar. În același timp, porcii sunt foarte vioi, activi și mobili.

Productivitatea rasei de suine Landrace

Landrace este o rasă precoce. La vârsta de două luni, purcelușii ating greutatea corporală de 18-20 kg. Dacă rația este echilibrată tineretul prezintă un spor mediu zilnic de 650-700 gr. Consumul specific de furaje este de 2,8-3,5 UN/kg, fiind considerat un indice destul de bun.

La vârsta de 185-195 de zile, masa corporală a animalelor ajunge la 100 kg. În majoritatea cazurilor, aceasta este perioada optimă pentru sacrificare. Greutatea maximă obținută la porcii Landrace este de 210-230 kg la scorafe și 250-300 kg la vierii de reproducție.

Randamentul la sacrificare este de 56-58%. Carnea și beconul obținute de la această rasă sunt de o calitate superioară, apreciată de toți consumatorii. Stratul de grăsime este foarte mic – 22-24 mm, masa jambonului – 10,6 kg, iar suprafața ochiului de mușchi – 34-36 cm2.

Prolificitatea rasei Landrace este destul de înaltă – 10-12 purcei la o fătare. Capacitatea de alăptare este foarte bună – 50-52 kg, iar comportamentul matern al scroafelor – bine pronunțat.

Citiți și cât trăiește un porc și factorii de influență a speranței de viață.

Întreținerea porcilor Landrace

Reprezentanții acestei rase sunt forte pretențioși la condițiile de întreținere. Așa că cele mai mici încălcări la nivelul igienei și microclimei grajdului, inevitabil duc la scăderea productivității. În special, scade numărul purcelușilor, obținuți la o fătare.

Mulți crescători afirmă, că întreținerea porcilor Landrace este posibilă doar dacă fermierul are experiență în creșterea altor rase de suine.

Condițiile perfecte de întreținere presupun:

 • Adăpost curat, luminos, ventilat, cu o temperatură stabilă, nu mai mică de 20oC anul împrejur;
 • Așternut uscat și curat, schimbat regulat;
 • Evitarea temperaturilor extreme, a curenților de aer și a acumulărilor de dejecții, în special la tineret;
 • Respectarea normelor de suprafață, necesară unui individ, precum și a iluminării corespunzătoare (în întuneric și lipsa spațiului animalele se îmbolnăvesc ușor și scade productivitatea);
 • Se respectă obligatoriu imunizarea prin vaccinări a efectivului;
 • Se recomandă amenajarea unei zone pentru plimbare liberă, unde porcii își vor putea manifesta temperamentul vioi și activ. Zona neapărat se asigură cu un loc ferit de razele directe de soare și de ploaie. Se acordă preferință suprafețelor cu iarbă verde, decât a celor betonate sau cu pământ gol.

Vedeți și cele mai frecvente și periculoase boli infecțioase la porci.

Nutriția rasei de porci Landrace

Pentru a obține carne de calitate superioară, cu conținut redus de grăsime și mai ales, a beconului calitativ, se recomandă respectarea strictă a unei rații echilibrate.

În alimentație se includ obligatoriu următoarele categorii de furaje:

 • Boboase și cereale (mazăre, orz, grâu, hrișcă). Aceste produse se mărunțesc, iar uruiala obținută se înmoaie înainte de administrare;
 • Furajele suculente: legume (morcov, sfeclă furajeră, nap, topinambur, dovleac), precum și cartofi;
 • Masă verde: iarbă de culturi boboase, lucernă, trifoi, soia, urzică;
 • Produse de origine animalieră: zer, pește, făină de carne-oase. De menționat, că la alimentația porcilor cu pește și produse din prelucrarea acestuia, carnea capătă un gust neplăcut, așa că produsele date vor fi excluse din rație cu două luni înainte de sacrificare;
 • Furaje grosiere: fân, șrot de floarea soarelui, tărâțe de grâu.

Rația porcilor Landrace trebuie să conțină aproximativ 70% de combifuraje și nu mai puțin de 20% de masă verde și furaje suculente. Nu se recomandă alimentația cu ovăz, secară și porumb, deoarece aceste produse stimulează creșterea stratului de grăsime. Din același motiv, raportul de cartofi în rație se limitează la o treime din furajele suculente.

Atenție deosebită se acordă suplimentelor de vitamine și minerale.

Citiți și despre rasa de porci Bazna.

Avantajele rasei de porci Landrace

 • Cantitate scăzută de grăsime subcutană;
 • Precocitate foarte bună și viteză înaltă de creștere și îngrășare, cu un consum scăzut de furaje;
 • Prolificitate înaltă, cu o capacitate bună de alăptare și comportament matern pronunțat;
 • Temperament domol, prietenos și vioi, pot fi întreținuți împreună cu alte animale.

Dezavantajele porcilor Landrace

 • Pretențioși la condițiile de întreținere, cu reducerea indicilor productivi la încălcarea normelor;
 • Capricioși la alimentație. În afara faptului, că rația trebuie strict echilibrată, animalele pot refuza unul sau alt furaj propus.

Bibliografie selectivă: Tehnologii în Zootehnie/ N.Eremia, S. Chilimar, I. Rotaru [et al.]. – Chișinău, 2013

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Infestații masive cu păduchi la porci – tratament eficient

Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des în gospodăriile oamenilor. Cauza este specia Haematopinus suis (din ordinul...

Așternutul la vaci. De ce nisipul e opțiunea cea mai bună

Tendința numărul unu în lumea producătorilor de lapte este – confortul vacii și astăzi, după cum am promis, vă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole