Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă, în detrimentul mediului, se arată într-un nou raport al organizaţiei de mediu WWF, transmite DPA.
Blocul comunitar obţine miliarde din comerţul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde „multe adevăruri incomode”, a declarat Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul.
Multe din importurile UE de produse alimentare şi producţia internă sunt în mod fundamental nesustenabile, erodează resursele naturale şi pe plan global duc la despăduriri şi epuizarea stocurilor de peşte.
În condiţiile în care 40% din mâncarea produsă în UE nu este niciodată mâncată, blocul comunitar rămâne al doilea mare importator de produse legate de defrişările din zonele tropicale, apreciază WWF.
Consumatorii vor să-şi schimbe comportamentul, trei din cinci europeni vor să mănânce mai sustenabil şi trei din patru vor o legislaţie UE care să nu permită ca produsele vândute în blocul comunitar să ducă la pierderea biodiversităţii, se arată în raport.
Comisia Europeană nu mai poate ocoli adoptarea de măsuri decisive pentru rezolvarea impactului social şi asupra mediului al consumului alimentar, susţine Ruiz.