26.4 C
București
vineri, 24 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi

Mulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi

Utilizarea mulciului la cultivarea legumelor are un rol important în utilizarea mai bună a resurselor existente, cum ar fi apa, căldura, dar și eficientizarea lucrărilor cum ar fi irigarea sau combaterea buruienilor.

În acest articol vorbim despre:

 • De ce este importantă mulcirea, cum influențează creșterea legumelor
 • Rumegușul în calitate de mulci
 • Fânul și paiele în calitate de mulci
 • Scoarța în calitate de mulci
 • Turba folosită în calitate de mulci
 • Resturile vegetale utilizate în calitate de mulci
 • Utilizarea diferitor tipuri de peliculă pentru mulcirea solului

De ce este importantă mulcirea solului la legume

Mulciul întârzie evaporarea umidității și contribuie la distribuția sa uniformă atât în ​​stratul superior cât și în cel inferior al solului, crescând conținutul de umiditate cu 3–6%.

Din acest motiv, structura solului este mai bine conservată, nu se formează crusta pe suprafața lui și, prin urmare, nu este nevoie de afânare.

Prezența mulciului din resturi de plante reduce semnificativ evaporarea umidității. Potrivit studiilor, în zonele acoperite cu un astfel de mulci, evaporarea din mai până în septembrie a fost în medie pe 4 ani de 41 mm, în timp ce cu tehnologia tradițională au fost 191 mm.

S-a dovedit că umiditatea se evaporă din sol în mod continuu. Acest lucru se datorează faptului că densitatea vaporilor de apă este de 0,662 din densitatea aerului, astfel încât aerul saturat cu umiditate se ridică în aer mai ușor.

Printre avantajele mulcirii, trebuie remarcat faptul că, atunci când se utilizează mulci din materiale naturale (turbă, rumeguș), numărul de buruieni scade, iar mulciul din materiale dense (hârtie de mulci, peliculă mată, agrofibră) suprimă aproape complet creșterea acestora.

În plus, mulciul organic (paie, turbă, mraniță etc.) eliberează dioxid de carbon în stratul de suprafață al atmosferei, iar după arat devine îngrășământ și îmbunătățește proprietățile fizice ale solului. În plus, procesele microbiologice sunt activate în solul mulcit, datorită cărora cantitatea de azot crește.

Mulcirea continuă a solului cu turbă, mraniță și alte materiale se realizează folosind distribuitoare de îngrășăminte organice. Cu toate acestea, această metodă este asociată cu costuri semnificative pentru pregătirea, depozitarea, transportul și aplicarea materialelor de mulcire.

Deci, pentru a crea un strat de 2 cm, trebuie aplicate aproximativ 200 m3/ha. Prin urmare, în cultivarea legumelor, mulcirea pe toată suprafața este rar folosită și mai des se realizează mulcirea pe rând.

Pentru majoritatea culturilor de legume, grosimea optimă a stratului organic de mulci este de 3-8 cm.

Metode de mulcire a solului

Rumegușul în calitate de mulci

Rumegul este folosit ca mulci atunci când este nevoie de ținut la distanță insectele dăunătoare: limacși, acarieni. În plus, rumegușul de conifere nu permite dezvoltarea bacteriilor patogene în sol.

În funcție de tipul de rumeguș, ele sunt utilizate pentru diferite plante:

 • rumegușul mășcat acoperă cercuri aproape de tulpină sub pomi și bacifere;
 • cel mic este folosit pentru mulcirea sfeclei, usturoiului și cepei;
 • coniferele se pun cel mai des pentru morcovi și usturoi;
 • rumegușul proaspăt este folosit pentru căpșuni și fragi;
 • rumegușul compostat este eficient pentru mulcirea legumelor și florilor.

Grosimea stratului de rumeguș depinde, la fel, de tipul culturii:

 • pentru ceapă și usturoi – aproximativ 6 cm;
 • morcovii și căpșunii – un strat de 4–5 cm;
 • între rânduri este mai bine să turnați rumeguș într-un strat gros – până la 9 cm.

Pentru plantele de seră, rumegușul este folosit pentru a pregăti compost util care reține umiditatea, după următoarea rețetă:

 • 100 kg rumeguș;
 • 25 kg gunoi de grajd;
 • 50 kg resturi plante putrezite;
 • 15 kg resturi proaspete (din fructe sau legume). Compostul este folosit pentru a acoperi paturile înainte de iarnă.

Fânul și paiele în calitate de mulci

Cel mai util mulci este fânul. Este bogat în compuși de azot și carbon și, de asemenea, previne eficient evaporarea umidității din sol și protejează rădăcinile plantei de vreme rea. Pentru mulcire se folosește iarba cosită de luncă sau gazon. Fânul este ideal pentru mulcirea cartofilor, verzei, căpșunului, dovlecilor și dovleceilor.

Grosimea fânului ca mulci depinde de tipul de plantă:

 • plante înalte: 10-15 cm;
 • plante de talie joasă: până la 8-10 cm.
 • În câteva luni, stratul de fân devine mai subțire, așa că o dată pe lună este indicat să se adauge fân proaspăt.

Paiele este indicat să se folosească la cartofi și roșii. Paiele vor preveni dezvoltarea bolilor produse de ciuperci, vor proteja împotriva gândacului de Colorado.

Scoarța în calitate de mulci

Mulciul de scoarță protejează plantele de ciuperci patogene, bacterii, putregai și nematozi și, de asemenea, creează condiții optime pentru reproducerea viermilor care afânează în mod activ solul.

Mulciți pământul cu acest material la fiecare 2-3 ani. Scoarța nu este folosită pentru a acoperi zonele infectate cu spori fungici. Acoperiți solul în mai sau septembrie, când temperatura aerului este de +15°C. Grosimea stratului depinde de tipul de sol:

 • pentru sol argilos ai nevoie de 2-3 cm de scoarță;
 • pentru nisipos – până la 7 cm.

Acele și scoarța de conifere se descompune mai lent decât rumegușul. Nu este potrivit pentru tomate, deoarece inhibă creșterea acestei culturi. Acidifică solul. Potrivite pentru vinete, bacifere, flori.

Turba folosită în calitate de mulci

Turba folosită ca mulci are multe avantaje:

 • conține mult fier, calciu și magneziu, ceea ce înseamnă că servește simultan și ca îngrășământ;
 • 70% constă din materie organică;
 • nu acidifică solul, de aceea este folosită pentru mulcirea și îmbogățirea tuturor tipurilor de sol;
 • îmbunătățește permeabilitatea pentru apă și accesul aerului la rădăcinile plantelor;
 • are o structură liberă, ușor de utilizat;
 • nu hrănește excesiv culturile.

Resturile vegetale utilizate în calitate de mulci

Resturile de legume, bacifere și pomi fructiferi (vârfuri și frunze), precum și buruienile, pot fi folosite și ca mulci.

Cele mai populare opțiuni:

 • buruieni: păpădie, trifoi, urzici;
 • vrejuri de la morcovi, sfeclă și porumb;
 • iarbă de luncă cosită.

Nu folosiți resturi de plante proaspete, deoarece pot putrezi și pot atrage dăunători. Puteți așeza mulci verde uscându-l cel puțin pe jumătate dar, de preferință, până la starea de fân.

Urzica utilizată în calitate de mulci asigură o mulțime de minerale și vitamine utile. În ceea ce privește conținutul de azot, este mai bogată decât paiele, turba și gunoiul de grajd.

Folie de mulcire pentru legume

FOTO: vegetableswest.com

După cum arată practica, peliculele speciale de polimeri au un efect pozitiv atât asupra regimurilor de apă, aer și temperatură ale solului, cât și asupra creșterii, dezvoltării și productivității plantelor, precum și asupra calității produselor.

Astăzi, în țările dezvoltate în agricultură sunt folosite opt tipuri de mulci sintetic: transparent, negru, alb, galben, alb-negru, argintiu, maro termic și verde. Cunoscând caracteristicile fiecăruia, puteți alege întotdeauna opțiunea care vă permite să creați condiții optime pentru cultivarea unei anumite culturi – legume, pepeni, cartofi, căpșuni etc.

Folia de polietilenă neagră utilizată ca mulci

Unul dintre cele mai populare dintre materialele de mulcire sintetice este folia de polietilenă opac negru. Este destul de eficientă la cultivarea culturilor termofile timpurii (roșii, ardei, vinete, pepene verde, pepene galben etc.) prin răsaduri.

Folia neagră atrage și acumulează mai multă căldură, ceea ce este foarte important pentru creșterea și dezvoltarea sistemului radicular al plantelor, mai ales la începutul dezvoltării plantelor.

Astfel de tehnologii se pot folosi la adăposturi temporare din agrofibră sau tuneluri joase cu peliculă. La cultivarea legumelor cu irigare prin picurare, folia de polietilenă neagră perforată este adesea folosită ca material de mulcire, ceea ce face posibilă crearea regimului optim de temperatură al solului în sezonul cald.

Cea mai importantă funcție a foliei negre de mulci este de a proteja plantele tinere de buruieni. Adesea, la începutul – mijlocul lunii iunie, de îndată ce apar culturile de legume, se instalează vremea ploioasă, ceea ce contribuie la creșterea intensivă a buruienilor.

Este practic imposibil să le distrugi mecanic din cauza umidității ridicate, iar erbicidele inhibă puternic creșterea plantelor și au un spectru îngust de acțiune. În rândurile de sub pelicula neagră, buruienile practic nu se pot dezvolta, iar pe culoarele unde nu există peliculă se efectuează cultivarea.

A doua funcție importantă a foliei de mulci negru este de a stoca căldura și de a reduce fluctuațiile temperaturii solului în timpul zilei și nopții, ceea ce asigură condiții optime pentru germinare.

În acest caz, efectul cel mai apreciabil la cheltuieili minime este folia cu o lățime de cel puțin 70 cm și o grosime de 25–35 µm; totuși, se recomandă utilizarea acesteia pentru maximum un sezon.

Experimentele arată că sub o peliculă transparentă este posibil să se mențină temperatura solului peste 10°C de la mijlocul lunii aprilie, în timp ce sub o peliculă neagră poate scădea până la 10°C în acest moment și chiar mai mult noaptea.

Vara, temperatura sub folia neagră poate fi destul de ridicată (în funcție de condițiile locale), ceea ce face dificilă creșterea buruienilor. În același timp, pelicula reține bine umiditatea în stratul superior al solului, sub el nu se formează mucegai.

Cu toate acestea, ar trebui să acordați atenție faptului că, pe vreme caldă, folia de mulci neagră poate provoca supraîncălzirea și chiar arderea plantelor.

Peliculă alb-negru în calitate de mulci

Dacă răsadurile sunt plantate în pământ deschis la începutul sau mijlocul lunii mai, pentru a obține o producție timpurie la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, va fi mai eficient să folosiți o folie de culoare alb-negru în două straturi, cu culoarea neagră în partea în jos.

Principalul său avantaj este că crește intensitatea fotosintezei cu 30–40%. Secretul din spatele acestui fenomen este simplu: suprafață albă crește cantitatea de lumină reflectată care este acumulată de frunzele plantelor. Din acest motiv, în frunze se sintetizează cu 30–40% mai multă materie organică și, în consecință, se formează un randament mai mare.

Spunbond în calitate de mulci

În ultimele decenii, agrofibra (spunbond) a devenit larg răspândită în întreaga lume – un material sintetic nețesut pentru acoperirea culturilor de legume, care este din granule sau fibre de polipropilenă lipite termic.

Caracteristicile materialului finit depind de metoda de lipire. Cu cea mai obișnuită lipire termică, se obține o țesătură cu o densitate de până la 150 g/m2, iar pentru fabricarea uneia mai dense se folosește de obicei o metodă de perforare cu ace.

Densitatea este cea care determină rigiditatea, proprietățile de izolare termică, rezistența și alte caracteristici ale agrofibrei.

În legumicultură, se folosește de obicei spunbond cu o densitate de 17 până la 100 g/m2.

Spre deosebire de pelicula neagră, atunci când mulciți solul pentru a-l proteja împotriva buruienilor pentru iarnă, acesta nu poate fi îndepărtat – datorită capacității scăzute de absorbție a apei, agrofibra nu putrezește, nu formează mucegai și rezistă cu ușurință la mai multe cicluri de îngheț/dezgheț.

Un avantaj important al agrofibrelor este că permite trecerea aerului – iar plantele de sub ea pot respira și se formează mai puțin condens. Apropo, acest material este permeabil, deci nu este nevoie să-l îndepărtați în caz de ploaie sau zăpadă.

Agrofibra neagră cu o densitate de 50–60 g/m2 este cea mai potrivită pentru mulcirea solului la cultivarea culturilor de legume. Îmbunătățește condițiile de creștere ale plantelor pe timp de noapte, deoarece reține căldura mai bine decât folia și, în același timp, protejează plantele și solul de supraîncălzire în timpul zilei.

În același timp, umiditatea se evaporă și mai puțin intens, astfel încât puteți reduce cantitatea de udare.

Citiți și despre Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole