15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR derulează activități de stimulare a precipitațiilor în zone cu risc de...

MADR derulează activități de stimulare a precipitațiilor în zone cu risc de secetă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a demarat o nouă etapă a activităţii experimentale de creştere a precipitaţiilor în zonele cu risc de secetă, aceasta urmând să fie efectuată cu ajutorul aviaţiei de pe Aeroporturile din Craiova şi Iaşi, a anunţat, miercuri, instituţia.

Astfel, în perioada 26 aprilie – 15 mai 2022 se va desfăşura etapa 2022 a „Programului pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României”.

„Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantităţile de precipitaţii sunt insuficiente şi cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea şi extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creştem suprafaţa agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii şi cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiţii cât mai bune pentru a continua să obţină producţii la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Activităţile de creştere a precipitaţiilor se vor derula, în această etapă, pe Aeroportul Internaţional Craiova şi pe Aeroportul Internaţional Iaşi, în funcţie de condiţiile meteo-climatice din aceste regiuni.

Acţiunea va începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha, şi va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.

Această activitate se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se vor face utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, ambele glaciogene şi higroscopice.

Potrivit sursei citate, aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate şi omologate pentru activităţi de intervenţii active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartuşe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) şi două sisteme acroşate pe aripi de torţe pirotehnice neejectabile având 36 de cartuşe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2).

Cartuşele pot fi utilizate în stimularea precipitaţiilor din norii reci şi calzi, în funcţie de condiţiile meteorologice.

MADR precizează că datele despre evoluţia vremii sunt furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, prin radarele de la Bârnova şi Craiova, ce deservesc cele două areale de interes pentru acest experiment.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole