27.8 C
București
luni, 1 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBacillus subtilis - bacterie utilă ce poate proteja culturile de boli,...

Bacillus subtilis – bacterie utilă ce poate proteja culturile de boli, fără tratamente chimice

Cunoscute în agricultură în mare parte pentru bolile pe care le pot provoca la culturi, bacteriile au început a fi considerate drept eminente pericole, însă utilizarea acestora pentru prevenirea patogenilor este foarte utilă.

Există mai multe bacterii benefice în agricultură, din care de cele mai multe ori se produc și produse comerciale de protecție a plantelor. Astăzi, vorbim despre una dintre acestea – bacteria Gram-pozitivă Bacillus subtilis, ce mai este numită popular și bacilul de fân, și poate fi un adevărat salvator pentru un mic cultivator.

Bacteria Bacillus subtilis; FOTO: sciencephoto.com

Preparatele pe bază de bacil de fân protejează castraveții de făinare, rădăcinoasele de putregai, sporește imunitatea plantelor, îmbunătățește sănătatea solului și îl „curăță” de agenții patogeni ai diferitelor boli.

Fungii, putregaiul sunt însoțitori fideli când e frig și umezeală. Desigur, puteți salva culturile cu un amestec de zeamă bordeleză, dar această metodă nu poate fi numită inofensivă, deoarece există o limită maximă a cantității utilizate de cupru per sezon.

Astfel, se caută opțiuni mai sigure și mai puțin toxice. Și ele chiar există, de exemplu, preparatele pe bază de Bacillus subtilis.

Bacteria Bacillus subtilis a fost numită cu afecțiune de fermieri drept „baghetă magică”. Originea denumirii acestui microorganism se explică prin faptul că anterior era obținută exclusiv din infuzie de fân.

Acestea sunt bacterii mobile care supraviețuiesc într-un interval larg de temperatură (de la -5°C la 150°C), deși se simt cel mai confortabil la temperaturi de 25°C…30°C. Pentru cursul normal al proceselor vitale, Bacillus subtilis are nevoie de oxigen. Deși unele tulpini sunt anaerobe facultativ.

Bacteria de fân ajută la protejarea culturilor de putregai, precum și de multe boli fungice și bacteriene. De fapt, nu este altceva decât un antibiotic natural.

Ca urmare a metabolismului bacteriei, se sintetizează aminoacizi și vitamine, care sunt benefice pentru plante. O altă proprietate importantă a Bacillus subtilis – este un antagonist al ciupercilor de drojdie, salmonelei, stafilococilor, streptococilor și altor microorganisme patogene.

Cunoscând proprietățile benefice ale bacteriei de fân, puteți folosi biofungicidul pentru a soluționa următoarele probleme:

 • Prevenirea și tratarea în stadiile inițiale a bolilor de natură fungică (inclusiv putregaiul) a culturilor agricole și plantelor de interior.
 • Îmbunătățirea solului prin refacerea microflorei acestuia și reducerea procentului de toxine după prelucrare cu produse chimice.
 • Îmbunătățirea calității fructelor datorită capacității bacilului de fân de a crește conținutul de acid ascorbic și proteine ​​din produse cu 20-30%, precum și de a reduce nivelul de nitrați.
 • Stimularea dezvoltării culturilor protejate și anume: creșterea înălțimii tulpinii, a numărului de flori, accelerarea timpului de coacere.

Bolile ce pot fi prevenite și tratate cu preparate pe bază de bacili de fân sunt: alternarioza, pătarea albă și bacteriană, bacterioza, rugina brună, arsura moniliană, făinarea, rapănul, mana, rizoctonioza, mucegaiul de zăpadă, fitoftoroza, cercosporioza, precum și diferite putregaiuri (alb, cenușiu, uscat și altele).

V-ar putea plăcea și articolul Cu ce hrănim răsadurile – 7 cele mai bune remedii populare.

Principalele modalități de utilizare a preparatelor pe bază de Bacillus subtilis includ:

 • înmuierea semințelor, tuberculilor și bulbilor, precum și prelucrarea rădăcinilor răsadurilor;
 • pulverizarea pe frunze preventiv și în fazele incipiente;
 • udarea la rădăcina plantei în timpul sezonului de creștere;
 • prelucrarea solului (udarea cuibului) înainte de plantarea răsadurilor;
 • dezinfectarea solului și a compostului (inclusiv în sere).

Atât în ​​scopuri de prevenire, cât și de tratament, frunzele culturilor sunt pulverizate pe ambele părți.

Tratamente cu soluție de bacil de fân

Bacilul de fân are multe tulpini (o tulpină este o cultură de microorganisme omogene genetic obținute în laborator). În același timp, fiecare tulpină are proprietăți speciale pe care oamenii de știință le folosesc pentru a dezvolta preparate microbiologice sub formă de pulbere, suspensie, etc.

În România este înregistrat un singur produs pe bază de Bacillus subtilis tulpina QST 713 – Serenade ASO. Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor.

În Moldova sunt omologate mai multe produse pe bază de Bacillus subtilis: Bio Bacter, Easy Start TE-Max BS, Ecostern, Fitosporin, SCAM și altele.

Un „plus” important al biofungicidelor pe bază de bacil de fân este că nu conțin „chimie” periculoasă, prin urmare, tratamentul cu aceste preparate nu reprezintă o amenințare pentru sănătate, sunt inofensive.

Cu toate avantajele, merită remarcat un dezavantaj semnificativ al bacteriilor bacilului de fân. Spre deosebire de fungicidele chimice, au o durată scurtă de acțiune și își pierd rapid proprietățile în aer. Prin urmare, este necesar să se facă de mai multe ori tratamente.

Cum pregătim acasă un preparat pe bază de bacil de fân

Dacă doriți să optați pentru producerea acasă a unui preparat, puteți utiliza următoarea metodă utilizată de mai mulți grădinari:

Pentru prepararea infuziei aveți nevoie doar de fân putred (dar nu mucegăit) de ierburi graminee (păiuș de livadă, raigras, timoftica, golomăț) apă și puțină cretă.

Pregățiți fânul pentru infuzie. Aveți nevoie de fân putrezit sau praf de fân. Pentru a-l obține, puneți o grămadă de iarbă uscată la umbră și umeziți-o periodic cu apă. După 2-3 săptămâni selectați fânul rămas care nu are mucegai pe el si mărunțiți-l cu foarfeca.

Pregătiți infuzia de bază. Adăugați 1 linguriță de cretă la 1 litru de apă și 100-150 g fân mărunțit, se aduce la fierbere și se mai ține pe foc încă 20 de minute. Astfel se vor distruge toți microbii, cu excepția bacilului de fân, care rezistă la temperaturi înalte. Lăsați decoctul într-un loc cald timp de 3-4 zile pentru ca sporii bacteriilor prezenți în el să germineze (când se întâmplă acest lucru, va apărea o peliculă la suprafața decoctului).

Pregătim infuzia. Se toarnă peste 1 kg de fân 5 litri de apă, se adaugă 5 linguri de var şi se adaugă infuzia de bază deja preparată. Se acoperă si se lasă la cald aproximativ 3-4 zile. Despre faptul că infuzia este gata ne indică pelicula formată la suprafața soluției.

Mai este o modalitate de a obține această bacterie benefică – prin mulcire. Sub un strat de mulci, se creează condiții optime pentru bacilul de fân – întuneric, umiditate și temperatură moderată și există întotdeauna materie organică în descompunere cu care se „hrănește” bacteria.

În lupta împotriva bolilor fungice, preparatele cu Bacillus subtilis sunt inferioare ca eficiență fungicidelor chimice. Și dacă culturile sunt deja puternic afectate de boli, este puțin probabil ca acestea să fie salvate. Cu toate acestea, beneficiile preparatelor pe bază de bacili de fân ca mijloc de prevenire sau tratament a unor boli în stadiile incipiente sunt evidente.

Citiși și despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.

‹ adv ›

6 COMENTARII

 1. Buna ziua ! In ce produse , se gaseste Bacilus subtilis ! Ce denumiri au si cum poti cumpara , asa ceva ? Am un solar in care plantez tomate si as incerca tratamente cu Bacilus subtilis si Tricoderma ! M-ar interesasi un GHID ( daca exista ) cu astfel de produse : UNDE SE GASESC , CUM SE PROCURA si de asemenea MODUL DE FOLOSINTA ! Va multumesc anticipat !

  • Bună ziua, în România este omologat un singur produs ce conține Bacillus subtilis – Serenade ASO (utilizat pentru combaterea Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu), Pseudomonas syringae (patarea pustulara a fructelor), Xanthomonas spp. (patarea bacteriana a frunzelor), Fusarium oxysporum (fusarioza), Rhizoctonia solani (putregaiul uscat al coletului) și alte boli la legume.
   Produsul ce contine Trichoderma omologat pentru legume este T34 BIOCONTROL (trichoderma asperellum, tulpina T34) – aplicat contra căderii plantuțelor la legume.
   Puteți încerca să apelați la magazinele de profil pentru a afla dacă au și alte alternative, ar trebui să aibă.

  • Regulile de utilizare le găsiți pe ambalajul produsului.
   Serenade ASO:
   Salată. Doza: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) și putregaiului alb (Sclerotinia spp.). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la apariția celei de-a treia frunze adevărate (BBCH 13) până la formarea pe deplin a căpățânii (forma tipică, BBCH 49). Volumul de soluție: 200 – 1000 l/ha.
   Cucurbitaceae (castraveți). Doza: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (forma și culoarea tipice – BBCH 89). Volumul de soluție: 200 – 1500 l/ha.
   Solanaceae (tomate, ardei, pătlăgele vinete). Dozele: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), pătării unghiulare a frunzelor de tomate (Pseudomonas syringae), pătării frunzelor și bășicării frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris), arsurii bacteriene (Xanthomonas sp.). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (formă și culoare tipice – BBCH 89). Volumul de soluție: 200 – 1500 l/ha.10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, pentru combaterea fuzariozei (Fusarium oxysporum); se realizează 1 tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.
   Căpșuni. Doza: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la apariția primelor flori la baza rozetei de frunze (BBCH 55) până la a doua recoltare (BBCH 89). Volumul de soluție: 200 – 1000 l/ha.

   T34 BIOCONTROL:
   • Doza este de 0,5 kg/ha pentru Solanacee în spaţii protejate (tomate, ardei, vinete) şi plante ornamentale.
   • Mod de aplicare pentru Solanaceele în spaţii protejate:
   1. Amestecat în substratul de creştere (turbă sau răsad) înainte de semănat/plantat/transplantat: 10 g în 100 l apă pentru 1 mc de substrat;
   2. Stropirea substratului de creştere înainte sau imediat după semănat/plantat/transplantat: 0,5 g/mp pe substratul de creştere până la 5 cm adâncime;
   3. Irigare: 0,01 g /l sol sau mediu de cultură, la un interval de 60-90 zile.
   Recomandarea generală este de utilizare a 0,5 kg/ha cu aplicare prin stropirea solului înainte de plantare/transplantare sau încorporare în substratul de creştere la maxim 10 cm. Are eficienţă în sol de până la 4 luni.

 2. Bună ziua, aș dori să fac acasă acest preparat dar am o nedumerire:
  Prima fază are în componență creta- ce fel de cretă?
  A doua fază are în componență varul- stins sau nestins?
  Trebuie făcute ambele faze?
  Mulțumesc

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tuta absoluta – controlul cu ajutorul feromonilor sexuali

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră...
‹ adv ›

Cum alegem adâncimea de semănat a legumelor – sfaturi

Adâncimea de semănat a semințelor este un parametru important, de care depinde nu doar germinația plantelor și calitatea răsadurilor,...

Nematodul tulpinilor și bulbilor – dăunătorul ce poate distruge cultura de ceapă și usturoi

Nematodul tulpinilor și bulbilor (Ditylenchus dispaci) este un dăunător periculos care poate provoca pagube importante la peste 450 de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole